Nem is olyan régen honlapunk is beszámolt a maté tea jótékony hatásairól, de természetesen a zöld és a fekete tea fogyasztásának is számos előnye van. Egy nemrég készült alapos felmérés (hat éven át nyolcvanezer kínai embert vizsgáltak) eredménye megerősítette, hogy nem csak az íze miatt éri meg gyakran teázni.
A tea segít csökkenteni a rossz koleszterint (LDL), ami nagy mennyiségben károsíthatja az érfalakat, és súlyos betegségekhez, a legrosszabb esetben szívrohamhoz vezethet.
S ha van rossz, akkor kell lennie jó koleszterinnek is (ez a HDL), amely csökkenti a káros hatású szteránvázas vegyület mennyiségét a vérben, ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Itt kerül képbe a tea, ugyanis a kutatás szerint rendszeres fogyasztása nemcsak a rossz koleszterin szintjét csökkenti, hanem lassítja a jó koleszterin kiürülését a szervezetből. Érdekesség, hogy ez a hatás főleg a férfiak és a hatvan éven felüliek esetében volt a legerősebb. A jó koleszterin kiürülésének a lassítása egyébként a fekete és a zöld teára egyaránt igaznak bizonyult, ugyanakkor az eredmények azt bizonyították, hogy a zöld tea összességében hatásosabb.
Az ilyesfajta, életmóddal kapcsolatos tanácsra fiatalon, erőtől duzzadva hajlamosak vagyunk legyinteni, nem árt azonban figyelembe venni, hogy 2016-ban 17.6 millióan haltak meg szív- és érrendszeri betegségben, ami 14.5 százalékos növekedés a 2006-os adatokhoz képest.
A teafogyasztás azonban húsz-harminc százalékkal csökkenti ennek a kockázatát. Azt javasoljuk tehát, hogy legalább heti egy-két alkalommal igyunk meg egy-két csésze teát – lehetőleg cukor nélkül.