Zöld tea
A zöld teában lévő antioxidánsok hatására csökkenthetőek a szívbetegségek és daganatos megbetegedések kockázatai. A benne található katechin vegyület pedig kutatások szerint csökkenti az izomsérüléseket, illetve felgyorsítja az izmok regenerálódását. A tea ráadásul tartalmaz koffeint, ami növeli a sebességet, állóképességet. Jótékony hatásai mellett ráaásul egyszerűen elkészíthető.
Meggylé
A meggylé szintén nagyon hasznos az edzés utáni regenerálódáshoz, ezt több kutató, brit és amerikai testnevelési egyetemek professzorai is vizsgálták. Megállapították, hogy azok a futók, akik maratonira készültek és a verseny előtti napon 30-40 dkg meggyet megettek, a verseny napján, majd két nappal később is kevésbé küzdöttek izomfáradtsággal, izomfájdalommal. A meggyben is sok az antioxidáns, ezért jó gyulladáscsökkentő. Érdemes tehát edzés után meginni egy pohár meggylevet. Túlzásba azért nem szabad vinni, egy csészében körülbelül 30 gramm cukor és 130 kalória van. A meggylé hátránya, hogy csak nyáron jutunk hozzá a friss gyümölcshöz.
Zöldséglevek
Azt talán senkinek nem kell bizonygatnunk, hogy a 100 százalékos zöldséglevek mennyire egészségesek, sok tápanyagot és vitamint tartalmaznak. Készen is kaphatóak, de mi magunk is elkészíthetjük. Utóbbi esetben ajánlatos paradicsomot is tenni a zöldséglevünkbe, ugyanis a benne található likopin erősíti az izmokat, védi az izmokat a sérüléstől. A zöldséglevek ideális edzés utáni italok, szénhidrátot és fehérjét is tartalmaznak.
Céklalé
A cékla az egyik legegészségesebb zöldség, vitaminokban, ásványi anyagban, rostban gazdag. A céklában található nitrát fokozza a teljesítményt, segíti az izmok összehúzódását. Miután felfedezték a cékla jótékony hatását, nagyon sok kísérletet végeztek sportolókkal, triatlonistákkal, kerékpárosokkal, és bebizonyosodott az is, hogy akik rendszeresen ittak céklalevet, sokkal jobb teljesítményre voltak képesek.
Céklás rizottó
Receptajánlatunkat illetően maradunk a céklánál, aminek ősszel van a szezonja. Egy tápláló céklás rizottó következik.
Hozzávaló:
2 db cékla
1 fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
olívaolaj
1 bögre rizottórizs
1 dl vörösbor
½ l zöldségleves alaplé
kakukkfű
parmezán
Elkészítés:
A céklát meghámozzuk, kockára vágjuk és feltesszük vízben főni, kb. 30 perc alatt megpuhul, majd leszűrjük, de a lé egy részét félretesszük. Egy másik edényben az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát olívaolajon elkezdjük pirítani. Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk a rizst és néhány percig együtt pirítjuk. Felöntjük a borral, és addig főzzük, amíg el nem párolog. Ezután elkezdjük merőkanalanként hozzáadagolni a zöldséglevet. Kevergetve főzzük, amikor a rizs már majdnem puha, hozzáadjuk a főtt céklát és a kakukkfüvet, felöntjük egy merőkanálnyi céklalével és krémesre főzzük. Végül megszórjuk parmezánnal.
CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!