A főtt tojásfehérje nem véletlenül válik egyre népszerűbbé a sportolók körében

A sportcentrumokat, konditermeket járva sokak kezében feltűnhet egy fehér, olykor kisebb, de akár fél kilogrammos hosszúkás étel. A főtt tojásfehérje fogyasztásáról, élettani hatásairól dr. Németh Csaba élelmiszermérnök nyilatkozott. (x)

Sárgája nélküli anakondatojást? Mit látunk a sportolók kezében?
A sportcentrumokat, konditermeket járva sokak kezében feltűnhet egy fehér, olykor kisebb, vagy akár fél kilogrammos hosszúkás étel. Műbélből veszik ki, az állaga kemény, de mégis lágyabbnak tűnik, egyszóval olyan, akár a főtt tojásfehérje. Azonban érthetetlen okból ez a valami olyan hosszúkás, mintha egy kígyó tojása lenne, és sárgája sincs a közepén, ahogy az egy „rendes” tojástól elvárható. Na de akkor mi lehet ez? A megoldás kézenfekvő: főtt tojásfehérje. Kicsit másképp, mint amit a konyhában megszokhattunk, de 100%-osan a sportolók igényeire szabva.

Miért esznek a sportolók tojásfehérjét?
A sportolók körében mindig népszerű volt a tojásfehérje, hiszen az anyatej mellett a legjobban hasznosuló természetes fehérjeforrásunk. Tehát az egész életünkben rendelkezésre álló proteinbeviteli opciók közül a csúcstartó. A változatosság jegyében egyre népszerűbbé válnak a tojásfehérjéből készült innovatív újdonságok, mint tojásfehérje-alapú tejtermék-helyettesítők is, azaz ToTu termékek. Ezen tejtermék-alternatívák felbukkanása néhány régebb óta létező, azonban a kiskereskedelemben csak mostanában megjelenő tojástermék továbbterjedésének, mondhatni gasztroreneszánszának is kedvez. Ilyen termék a tojásfehérjerúd, amelyet korábban elsősorban hidegkonyhai készítmények előállítói használtak tojásos szendvicsek, kaszinótojás, tojássaláta előállításánál. Azonban mostanra a sporttáplálkozást komolyan vevők és a testépítők nagy kedvence is lett.

1 kg tojásfehérjerúd 33 db tojás fehérjéjét tartalmazza. Adalékanyagok nélkül készül, felhasználási területtől függően szabadon ízesíthető. Többrétegű műbél biztosítja a 45 napos eltarthatósági idejét. Mivel 125, 250 és 500 g-os töltőtömegű kiszerelésben is elérhető, így minden sportoló, testépítő megtalálja a számára legmegfelelőbb kiszerelést sportágának, testtömegének, vagy bármilyen további szempont függvényében. Nagyon örülünk, hogy kiskereskedelmi szinten is egyre keresettebbek a főtt tojásfehérjerudak” – magyarázza dr. Németh Csaba élelmiszermérnök, c. egyetemi tanár, aki tojástermékek fejlesztésével foglalkozik, miért is ilyen népszerűek ezek a termékek.

A magas fehérjetartalmon túlmutatóan is van előnye?
A főtt tojásfehérje nem véletlenül válik egyre népszerűbbé a sportolók körében, a magas és jól hasznosuló fehérjetartalom mellett is számos előnyös tulajdonsága van. Mivel zsírt, szénhidrátot nem tartalmaz, a belőle készült termékek kalóriatartalma alacsony.

Néha egy-egy élelmiszernél nem csak az lehet előny, ha valami van benne, hanem az is, ha valami, vagy valamik nincsenek bennük. Sok sportágnál semmi probléma sincs bizonyos mennyiségű szénhidrát bevitelével, de például a testépítőknél a felkészülés bizonyos szakaszában, vagy a beach body elérését megcélzó amatőr sportolóknál hatalmas előny, ha az étrendből rövidebb-hosszabb ideig ki tudják hagyni a gasztrosallangot, azaz a fölösleges kalóriatartalmú összetevőket, ami esetükben a zsír és a szénhidrát” – folytatta dr. Németh Csaba.

A tojásfehérjerúd csak magában fogyasztható?
A tojásfehérjerudat természetesen nem csak önmagában, más finomságok alapanyagaként is fogyaszthatjuk. Akár tojássárgájarúddal együtt is. Példát is hoztunk egy recept formájában. Az elkészített étel igazán magyaros, proteindús, sőt a paleo- és ketoétrendbe is beilleszthető, ez pedig a „tojásrúddal töltött dagadó, káposztával”.

Hozzávalók:
1,5 kg felszúrt sertésdagadó, 1/2 kg főzött tojássárgájarúd, 1/2 kg főtt tojásfehérjerúd, 30 dkg húsos szalonna, 1 tojás, 1 csokor finomra vágott petrezselyem, törött bors, só;
a káposztához: 1 fej káposzta,1 fej vöröshagyma, 30 dkg húsos szalonna, 2 gerezd összezúzott fokhagyma, 1 evőkanál ecet, őrölt kömény, só.

A dagadót sózzuk, borsozzuk. A tojásrudakat és a szalonnát nagyobb kockákra vágjuk. A tojást enyhén felverjük a sóval, borssal és petrezselyemmel. Összeforgatjuk a tojás- és szalonnakockákkal. A dagadóba töltjük, hústűvel lezárjuk a nyílást. A káposztát és a hagymát vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk. A káposztát, hagymát, szalonnát, fokhagymát, köményt, ecetet és sót összekeverjük és tűzálló tál aljába tesszük. Rárakjuk a dagadót és alufóliával beborítjuk. 180°C-os sütőben 2-2,5 órán át sütjük, amikor a hús már puha, levesszük róla a fóliát és még 10 percig sütjük, hogy a hús szépen megpiruljon. A sütőből kivéve 15 percet pihentetjük, mielőtt felszolgálnánk. Hidegen, melegen egyaránt nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!

Fotók: CAPRIOVUS.eu

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tizenöt száz kilométer feletti versenyt teljesített idén, de még öt-hat tervben van
A husángolás a világ egyik legkeményebb és legtrükkösebb játéka
A főtt tojásfehérje nem véletlenül válik egyre népszerűbbé a sportolók körében
Pattanj két kerékre a városban is! Az elektromos kerékpárok előnyei a városi közlekedésben
Mátra, a Kazinczy, Vadrózsa: erre tette fel az évét, megvan a mesterhármas!

Videók

A tizenkettedik világrekordjáért vállalta, hogy emberi csúzli lesz
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Hegymászás

Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.