A lacrosse csak azoknak való, akik tűrik a fájdalmat

Az észak-amerikai indiánok kezdték, a franciák honosították meg Európában, manapság olimpiai sportág – a lacrosse az egyik legkeményebb csapatjáték a világon.

A máig népszerű lacrosse nevű sportágról szól a világ sportja sorozatunk új fejezete. A játékot az észak-amerikai indiánoktól származtatják, és anno francia misszionáriusok vették át, illetve vitték tovább az öreg kontinensre (a lacrosse püspöki pálcát jelent franciául, ugyanis a játékban használt dobó, illetve ütő hasonlít a vallási kegytárgyra).

A lacrosse meglehetősen erőszakos, durva sportág, de olyannyira népszerű, hogy bekerült az olimpiai programba. Magyarországon is ismert, mi több, 2016-ban az Európa-bajnokságot hazánkban rendezték.

Férfiak és nők is játszhatják, és az általános szabályrendszere szerint a csapatok tíz főből állnak, egy kapus és három hátvéd próbálja elkerülni a gólt, három középjátékos és egy támadó pedig a gólszerzésért (is) felel. A csapat összerendezett mozgása úgy néz ki, hogy négy játékos általában a saját térfélen tartózkodik a védelmet alkotva, három játékos pedig a támadó térfélen küzd. Nemzetközi mérkőzéseken tizenhárom (!) cserejátékost lehet nevezni, és a játék időtartama négy huszonöt perces negyedre oszlik. A csapatok minden negyed után térfelet váltanak, és a meccs közben időkérés is lehetséges. A pálya nagysága hosszában száz méter, szélességben pedig majdnem ötvenöt méter. Ha az eredmény egyenlő, akkor hosszabbításra kerül sor négy-négy perces félidőkkel, és mindaddig megy a ráadás, amíg győztest nem lehet hirdetni.

A lacrosse-ban használt gumilabdát szabadon lehet passzolni, dobni, elkapni vagy az ütőhálókkal vinni, de gurítani és rúgni is lehetséges, elmondható tehát, hogy eléggé kötetlen a játék.

A kapus kézzel is megérintheti a a labdát, de csak kapuzónáján belül módosíthatja a pályáját, azaz nem szabad elkapnia vagy dobnia. A gól csak akkor érvényes, ha a labda teljes terjedelmével átjut a gólvonalon, és amúgy a lacrosse sok szabálya hasonló a népszerű labdajátékokhoz, így például itt is érvényes a lesszabály. A kapuzónát a „ketrecet” körülvevő kör határolja, és támadójátékosnak nem szabad ezen belül tartózkodnia, sőt, ha a kapukörön belül testének bármely részével érinti a földet, akkor a csapata elveszti a labdát, ellenben benyúlhat a „tiltott zónába”, hogy a labdát elkapja vagy továbbüsse.

A kapus, vagy bármelyik védő, akihez a labda jut, nem tartózkodhat négy másodpercnél tovább a kapukörön belül, sőt az a védőjátékos, akinél éppen a labda van, a zónába nem léphet be.

A kezdés úgy történik, hogy két játékos leguggolva, a hálós ütőjét készenlétben tartva várja a bíró sípjelét, majd amilyen gyorsan lehet, próbálja birtokba venni a labdát. A lacrosse keménységére jellemző, hogy a játékosok megtámadhatják az ellenfeleket, ami azt is jelenti, hogy a sportoló szabályosan kiüthet, félreüthet egy-egy riválist, de csakis akkor, ha a labda az ellenfélnél van, vagy ha a másik csapat versenyzője 2.7 méternél közelebb van a guruló, illetve repülő labdához.

A szikrázó szereléseknél az érintkezési pontnak a térd felett és a nyak alatt kell lennie, a játékos félreütheti saját ütőhálójával az ellenfeléét, feltéve, ha annál labda van, vagy pedig megvalósul a már említett 2.7 méternél közelebbi szabály.

S hogy azért nem történhet meg minden a lacrosse-meccseken sem, a súlyos hibákat elkövető, sérülést okozó játékosokat a bírók kizárhatják a küzdelemből, de a sportág ettől még nem veszíti el a szikrázó, olykor kíméletlenül kemény stílusát – egyszóval a mai szereplőkre a sportág atyjai, a megalkuvást és fájdalmat nem ismerő indiánok is büszkék lehetnének.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elrabolták, levágta az egyik ujját, ma mégis a világ egyik legjobb sziklamászója
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hatalmas hajrával jutott 800 kilométer fölé a hatnapos világbajnokságon
A második napon abba akarta hagyni a futást, de a csapat miatt nem adta fel
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción
A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.