Bud Spencer nagy dobása: amikor a fal adta a másikat!

A strandokon a kicsiny, színes műanyag ütőkkel és lyukacsos labdával már mindenki játszotta egyszer – persze az igazán komoly változatban a pelota rendkívül kemény sport, a megdobott labda akár 300 kilométer/órás sebességgel száguld.

A jai alai (pelota) egy rendkívül gyors labdajáték, amelyet már az ősi maja városban, Uxmalban is űzhettek. A modern pelota – ez esetben: pilota – viszont a baszkok érdeme, nem egy elterjedt sportág, hiszen a megálmodóin kívül a legtöbben és leglelkesebben Franciaországban, Latin-Amerikában és az Egyesült Államokban űzik.

Persze Magyarországon is sokan ismerhetik, hiszen meglehetősen népszerű hírvivője volt a pelotának, mégpedig a Piedone-filmek világhírű színésze, Bud Spencer, aki az És megint dühbe jövünk című filmben parádézik a speciális dobóalkalmatossággal a kezén, és persze fantasztikus játékkal nyeri a fontos meccse(ke)t.

A pelotát játszhatják egyénileg, párosban vagy akár hármas csapatokban is, összesen maximum nyolc egy- vagy többtagú gárda vehet részt a játékban, legalábbis az amerikai változatában.
A pálya (amelynek többféle mérete is van, és megkülönböztetnek szabadtéri és teremben játszható formációt) három oldalról fallal van körülvéve: az elülső a frontis, a hátsó a rebole, az oldalhatárolók pedig a lateral nevet viselik. A pálya negyedik oldalát háló választja el a lelátón elhelyezkedő nézőktől. A pálya tizenöt számozott sávra oszlik, az adogatózóna a négyes és a hetes sáv közötti tér.
A labdát a cestával kell elkapni, és ugyanazzal a mozdulattal visszadobni.

A labdát vissza lehet ütni anélkül, hogy földet ért volna, vagy miután egyszer pattant a földön, illetve fontos részlet, hogy a dobógolyót az elülső falra kell küldeni, s mindig a falra festett zöld területen belülre.

Az első két játékos úgy kezdi a játékot hogy az egyes számú zónában elhelyezkedők adogatnak. Ha az egyik szereplő hibázik, pontot veszít, majd visszatér a játékosok kispadjának végére, s a következő szereplő áll be a játékba. A játék addig folytatódik, amíg valamelyik fél eléri az előre meghatározott nyerési pontszámot, döntetlen esetén viszont tovább folytatják a játékot.
Pontot ér, ha az ellenfél csak egynél több lepattanás után tudja visszaküldeni a labdát, ha elvéti, nem hajítja vissza labdát a szemközti falra, nem tudja megfogni és folyamatos mozgásban tartani. A labdát úgy kell adogatni, hogy az elülső falra küldve, és onnan az ütközés után az adogatózónába pattanjon vissza. A cél az hogy az ellenfélnek ne sikerüljön végrehajtani ugyanezt a mozdulatsort, hibázzon, s így pontot veszítsen.
A cesta gesztenyefa keretre illesztett, nádból font kosár, amelynek nagyságát a játékos szerepe határozza meg. A pálya elülső részén elhelyezkedő pelotások cestái általában kisebbek mint azokéi, akik hátul játszanak. A játékos a cesta külső feléhez varrott bőrkesztyűt visel, és ezt a felszerelést hosszú szalaggal rögzítik a kézhez.

A játékosok fehér nadrágot, színes övet és színes, számmal ellátott inget vesznek fel a meccsekre, lábukon gumitalpú cipő, fejükön védősisak van.

Azok a sportolók, akik magas szinten űzik a pelotát, fantasztikus mozdulatokkal, helyezésekkel, dobásokkal és látványos technikai képességről árulkodó trükkökkel szórakoztatják a közönséget – pont úgy, ahogyan Bud Spencer is legendás alakításában.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elrabolták, levágta az egyik ujját, ma mégis a világ egyik legjobb sziklamászója
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hatalmas hajrával jutott 800 kilométer fölé a hatnapos világbajnokságon
A második napon abba akarta hagyni a futást, de a csapat miatt nem adta fel
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción
A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.