Bulgur, a szuperköret – rizs helyett

Unod már a rizst, és nem tudod, mivel helyettesítsd? Próbáld ki a bulgurt! Ez a rostban gazdag durumbúzatöret az egyik legegészségesebb, legtáplálóbb köret, amelyet bátran fogyaszthatsz húsok mellé.

Mi az a bulgur?

A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben török rizsnek is nevezik. A még éretlen vagy az érett meghántolt búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd apró szemcsékre törik. A hagyományos fehér bulgur mellett létezik fekete bulgur is, amelyet sötét búzából készítenek.

Jótékony hatásai

Javítja az emésztést

A bulgur rostban jóval gazdagabb, mint más gabonafélék. Rosttartalmának köszönhető, hogy jótékony hatással van az emésztésre, a bélműködésre, megakadályozza a puffadást, a hasgörcsöt. A rostok növelik a tápanyagfelvétel hatékonyságát is.

Pozitív hatással van a vércukorszintre

A bulgur glikémiás indexe (47) alacsony, ezáltal lassabban szívódik fel, mint például a rizs (GI 87), és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Nagyobb telítettségérzetet is biztosít, fogyasztása után később lesz éhes az ember. A fogyókúrázók is éppen ezért kedvelik.

Erősíti a csontokat

Életünk során a csontozatunk veszít a sűrűségéből, ezért nagyon fontos, hogy minél több foszfort, mangánt vagy vasat vigyünk be szervezetünkbe. A bulgurban nagy koncentrációban megtalálhatóak ezek az anyagok, ahogyan a kalcium, cink és magnézium is.

Védi a szív egészségét
Vizsgálatok szerint azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztottak bulgurt és más rostban gazdag ételt, kevesebb alkalommal léptek fel szív-vagy érrendszeri panaszok.

A bulgurt sokoldalúan felhasználhatod

Tippek

Hol kapható?

Bulgurt ma már szinte minden nagyobb boltban árulnak zacskós kiszerelésben, de lehet kapni piacokon is, kimért formában.

Hogyan kell főzni?

A bulgur nagy előnye a rizzsel szemben, hogy jóformán alig kell főzni, elég, ha leforrázzuk kétszeres mennyiségű vízzel, és lefedjük, 10-15 perc alatt megpuhul.

Mi készíthető belőle?

A bulgurt fogyaszthatod köretként húsok, hal, csirke mellé, de önmagában paradicsomosan főételként is megállja a helyét. Emellett zöldségekkel salátát is készíthetsz belőle, de desszertalap is lehet.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Könnyek között sikítva ért célba a tizedik maratoniján
Maga is meglepődött, de 490 kilométer után is tökéletes állapotban érezte magát
Van értelme télen futni? Megnéztük!
A vb-ezüstérmes Nagy László sikere adhat lendületet a pétanque-nak
Nem bízott magában, árokba borult, mégis szintidőn belül futotta le a 490 km-t

Videók

A tizenkettedik világrekordjáért vállalta, hogy emberi csúzli lesz
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Hegymászás

Egyetlen szánnal egész Grönlandon keresztül: a zöld sziget magyar úttörői
Értékesebb egyik a másiknál? Hegymászás mesterséges oxigénnel és anélkül
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.