Egyetlen olimpiát élt meg az egyszerűségében is bonyolult krokett

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy sportág, amely az 1900-as olimpián mutatkozott be, hogy aztán megmaradjon a francia és angol előkelőségek népszerű játékának – a világ sportja sorozatunkban a krokettet mutatjuk be.

A krokett (croquet) ütős labdajáték, és nem tévesztendő össz a krikettel, vagy éppen az igen népszerű burgonyaétellel… Főleg Franciaországban és Angliában játsszák, érdekessége, hogy mindössze egyetlen alkalommal szerepelt olimpiai sportágként – 1900-ban – utána törölték a programokból. A krokettben részvevők törekvése, hogy tizenkét kapun keresztül egy fakalapács segítségével átüssék golyóikat, s persze a lehető legkevesebb érintéssel. A pálya füves 30×40 méteres, két vagy négy játékos vehet részt az ütésekben, és általuk a labda terelése egy középponti ék irányába történik. A küzdelmet az a csapat nyeri meg, amelynek tagja(i) elsőként halad(nak) végig a pályán, s meghatározott idő alatt a legtöbb pontot szerzi(k), vagy mindkét golyó a célba jut.

A kapukat gömbvasból készítik, fehérre festik a jobb láthatóság kedvéért: az első „ketrec” koronája kék, míg az utolsó fordítókapué piros, míg a célt jelentő ék fából készül.

A versenyben egy pont jár annak, aki a golyót a következő kapun keresztül átjuttatja, és egy pont akkor, amikor a golyó a pálya végén elhelyezett éknek ütközik. Tehát egy golyó sikeres terelése tizenhárom pontot eredményezhet, a csapatonként lehetséges huszonhat pontból. A játék akkor ér véget, amikor az egyik fél mindkét golyója végigmegy a tizenkét kapuból álló pályán, s az éken. Ha egy előre meghatározott idő lejártával nincs győztes, az épp játékban lévő krokettes befejezi a menetét, s ellenfeleinek is van még egy-egy lehetősége, s ezután a győztes az lesz, aki több pontot szerzett.


A felek váltakozva ütnek, és egy-egy menet során bármelyik labdát használhatják, de menetenként csakis a kiválasztottat. Elvileg egy menet csak egy ütésből áll, de külön ütés is szerezhető, ha a golyót keresztül juttatják a következő kapun az úgynevezett rendes folytató ütéssel, vagy rokettet érnek el. Rokettnek nevezik azt, amikor az ütő játékos labdája egy másiknak ütközik. A rokettet aztán a krokettütés követi, majd – hacsak valamelyik golyó nem került játékon kívülre – a folytatóütés következik. Egy menetben egy golyó csak egyszer rokettálható, kivéve, ha az ütőjátékos a golyót keresztül juttatva egy kapun pontot szerez. Ha egy ütés során a játékos labdája két golyónak ütközik, az elsőként eltalált játékszer számít rokettáltnak.

A páros versenyek szabályai általában egyeznek az egyéni versenyével, kivéve, hogy a sorrend változik.

A játékos tanácsot adhat társának, beállíthatja annak golyóit a rokettütéshez, és jelezheti az irányt, amelyre a kalapácsot lendíteni kell, de kellő távolságban kell helyezkedni a versenyzőtől, amikor az ténylegesen üt.

Elfogadott a hendikeprendszer, egyéni versenyeken külön menetet adnak minden egységnyi különbségért, ezt bisque-nek nevezik. A krokett egyszerű játéknak tűnik, azonban – amint arról az 1900-ban rendezett párizsi olimpia krónikája is tanúskodik – hosszú ideig, akár hetekig is el lehet húzni, így ahogyan annak idején, úgy manapság sem várható, hogy a profi sportok között elkelő helyet vív ki magának, azonban szabadtéri szórakozásnak a megfelelő kapu- és ütőfelszereléssel ebben a rohanó világban remek időtöltés lehet.

Fotók: croquetnetwork.com, wikipedia

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Egyetlen olimpiát élt meg az egyszerűségében is bonyolult krokett
Elrabolták, levágta az egyik ujját, ma mégis a világ egyik legjobb sziklamászója
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hatalmas hajrával jutott 800 kilométer fölé a hatnapos világbajnokságon
A második napon abba akarta hagyni a futást, de a csapat miatt nem adta fel

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.