A zab a sportolók egyik legnépszerűbb élelmiszere.
De vajon miért?
Alább végigvesszük, miért szereti ezt a környezetére kevéssé érzékeny gabonát a testépítő, a futó és a triatlonos is.
1. Tökéletes összetétel
A zab összetétele ideálisabb, mint bármely más gabonáé. Több rost van benne, kiváló szénhidrátforrás, sőt fehérje- és zsírtartalma is magasabb, mint a gabonáké általában.
2. Hatékony nyák
Biztos mindenki ismeri, aki már főzött zabot, hogy nyákszerű anyag képződik, miközben fő. Ez az anyag azért nagyon hasznos, mert a bél falára lerakódik, ezáltal lassabban ürül ki a gyomor, később szívódik fel a cukor.
3. Hasznos rostok
Magas rosttartalma miatt később ürül ki a gyomorból, a jóllakottság érzéséhez nagy mértékben hozzájárul. Vagyis az a sportoló, aki zabot eszik, ritkábban éhes.
4. Jót tesz az ereknek
Amellett, hogy a koleszterinszintet csökkenti, értágító hatása is van. Akadnak olyan anyagok, amelyek az élelmiszereink közül csak a zabban találhatók meg, ezek egyike az értágításhoz szükséges avenantramidok.
5. Könnyen és sokrétűen elkészíthető
Nagyon gyorsan megfő, néhány perc alatt elkészíthető, és a hozzáadott élelmiszerek, fűszerek függvényében akár sós, akár édes ételt is csinálhatunk belőle. A zab nyersen is fogyasztható, igaz, aki érzékeny rá, esetleg puffaszthatja. Sütemény, golyó és minden egyéb készíthető belőle, csak a fantáziánk szab határt a felhasználási formájának.