Ha magyar sport lenne, gyeptekének nevezhetnénk

Filmekben gyakran látható, de újkori és speciális változata a paralimpia programjában is szerepel – az Olaszországból induló bocsa (boccia) az egyik legkülönlegesebb játék a világ sportjában.

A következő történetben minden a dobásról szól, úgyhogy ne csodálkozzunk, hogy a szó számtalanszor ismétlődik majd az alábbi írásunkban. A bocsa olasz eredetű játék – eredeti neve boccia –, a golyókkal űzött sportok egyike. Ha a játék Magyarországon honosodott volna meg, a neve gyepteke is lehetne. Bármilyen felületű pályán játszható, egyetlen, de erős kikötés van: a vonalaknak láthatóknak és újrarajzolhatóknak kell lenniük. A meghatározott szabályos pályahossz 27.5 méter, ami jelentősen csökkenthet. A bocsát két játékos vagy akár egy csapat is játszhatja, a résztvevők célja mindenesetre ugyanaz: a gurítások után egyre közelebb kerüljenek a célgolyóhoz, mint az ellenfél, vagy azon igyekezzenek, hogy elüssék az ellenfél játékszereit, s ezáltal javítsák saját helyzetüket. A játék kezdetén a célgolyó eldobásának jogát sorsolással döntik el, míg a továbbiakban az utoljára pontot szerzett csapaté a dobás joga. Ezt a bizonyos célgolyót a lábvonal mögül dobják el, míg egy-egy későbbi dobás abban az esetben érvényes, ha a célgolyó a távolabbi pályavég öt méter oldalú négyzet alakú részén kerül nyugalmi helyzetbe. Ha az első dobás nem sikerül, ugyanaz a csapat jogosult újból próbálkozni, feltéve, hogy nem történt szabálytalanság, és két kísérlet után az ellenfél csapata dobhatja el a célgolyót.

Ha egy csapattag nem a megfelelő pozícióban van, a dobás semmis, és a csapat elveszti a második dobás jogát, ekkor a másik csapat egyik játékosa dobja el a célgolyót.

A szabályok elég szerteágazóak – nyilván a parttalan viták elkerülése végett alakult így, hiszen elsősorban rekreációs mozgásformáról beszélünk –, ám a játék során a legfontosabb részlet az, hogy az eldobott golyók minél közelebb kerüljenek a célhoz, s ha szinte lehetetlenségnek tűnik győztest hirdetni, akkor a játékosok lemérik a távolságot az eredmény eldöntéséhez.

Ha két ellenfél golyója úgy kerül közel a célgolyóhoz, hogy holtverseny alakul ki, akkor az adott menet érvénytelen és a játékot a másik irányba folytatják, úgy, hogy az előzőleg dobó játékos vagy csapat dobhat. Ez a játék legfontosabb pillanata, és ilyenkor a többi játékosnak mozdulatlanul kell állnia, nem szabad rámutatniuk a pályán vagy azon kívül lévő vonalakra vagy pontokra.

Olasz filmekben gyakran látni olyan jeleneteket, amikor is a nagy- és kisvárosok terein, a faluhelyek poros utcáin fiatalok és öregek játszanak bocsát nagy átéléssel, míg az alkalmi csapatok körül lelkes járókelők, szurkolók időznek – nos, a valóság sem áll ettől távol, mert ez a sport utcai cipőben, de akár öltönyben is űzhető.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A második napon abba akarta hagyni a futást, de a csapat miatt nem adta fel
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Felnőttként tévesen gyerekfutammal kezdte, mostanra már a páros Ub-teljesítés is megvan neki
Kosárlabda ez is, de palánkok nélkül és sajátos szabályokkal
A balatonfüredi hatnapos vb-n megdőlt a legendás Janisz Kurosz világcsúcsa!

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción
A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.