Így segít a jóga a sportolók teljesítményének növelésében

A jóga hozzájárul a sportolók egészségéhez, legyen szó futásról, testépítésről vagy más tömegsportról. De hogyan képes fokozni a teljesítményt ez a mozgásforma? Nagy Oxána, jógaoktató, válaszol.

Mindenekelőtt tisztázzuk: érdemes egyáltalán jógagyakorlatokat végezniük a sportolóknak?

A jóga rengeteg területen segíthet a sportolóknak. Először is fejleszti a test rugalmasságát és mobilitását, emellett az aktív nyújtások segítségével megőrizhetők az ízületek stabilitása, ami hosszú távon csökkenti a sérülésveszélyt, továbbá a mentális fókuszt is javítja.

Mi a helyzet a nyújtással? Gyakran látjuk, hogy a sportolók hajlékonyságuk növelése érdekében rendszeresen nyújtanak, de hogyan hat ez hosszú távon a teljesítményre?

A jógában alkalmazott nyújtógyakorlatok rugalmasabbá teszik a testet, de fontos, hogy ne csak az izmok passzív nyújtásáról vagy a nyújtásokba való beleerőltetésről beszéljünk. Ha a túlzott nyújtásra fókuszálunk, az ízületekben instabilitást okozhat, ami sérülésekhez vezethet. Ezért fontos a jógagyakorlatokban az aktív nyújtások alkalmazása, amely növeli a test rugalmasságát és a mozgástartomány szélén is erősíti az izmokat.

Milyen mentális előnyei vannak a jógának és hogyan segíthet a sportolóknak mentálisan felkészülni egy versenyre?

A jóga nagy hangsúlyt fektet a tudatos légzésre, amely segít a sportolóknak megőrizni a mentális fókuszt. Amikor benne vagyunk egy pózban, a légzés figyelése és kontrollálása segít a figyelmet összpontosítani, illetve az adott gyakorlatok végrehajtását is megkönnyíti. A légzőgyakorlatok pedig nem csak az elmét csendesítik el, hanem a típusuktól függően lehetnek aktivizáló vagy nyugtató hatásúak is az idegrendszerre. A nyugtató hatású légzőgyakorlatok pedig hasznosak lehetnek versenyhelyzetekben, ahol a szorongás csökkentése kulcsfontosságú.

Beszéljünk kicsit a regenerációról. Lehet jógázni izomláz esetén?

Ebben az esetben a jóga kiválóan segítheti a regenerációt, de nem az intenzív erőgyakorlatokat kell ilyenkor előtérbe helyezni, hanem a finom mobilizáló mozdulatokat, amik mérsékelten fokozzák a keringést, segítenek a felhalmozódott szabadgyökök elszállításában, ezáltal csökkentik az izomlázat.

Vannak olyan sportágak, amelyeknél különösen ajánlott a jóga?

A futók és a súlyemelők esetében a jóga kimondottan hasznos lehet. A futóknál legtöbbször a láb izmainak nyújtására és mobilizálására van szükség, míg a súlyemelőknél gyakori a váll mozgásának beszűkülése és a kis- és nagy mellizmok rövidülése. Ebben hatékony támogatást nyújtanak a jógagyakorlatok. Az ilyen mozgásformáknál a jóga segíthet megelőzni a sérüléseket, de tulajdonképpen bármelyik sportágnak hasznára válhat, mert javítja a test általános egyensúlyát és a mentális felkészültséget.

Milyen gyakran érdemes jógázni egy sportolónak?

Tény, hogy egy rendszeresen sportoló ember számára nem könnyű időt találni a jógára, de érdemes. Ideális esetben heti két alkalommal javasolnám a sportolóknak a jógát, különösen a mobilizáló és aktív nyújtásokra fókuszáló, illetve a resztoratív jógaórákat, amelyek a már említett módon segítik a regenerációt. Ha ez nem megvalósítható, akkor heti egy alkalom is tudja támogatni az edzések folyamatát, azonban ha nem áll rendelkezésre egy teljes gyakorlás beiktatása a folyamatba, akár napi 15-30 perces gyakorlás is nagyon sokat segíthet a test és az elme állapotának javításában.

Ezt jó tudni, ugyanakkor máig sok edző figyelmen kívül hagyja a jógát, mint egy opcionális levezető vagy felkészítő gyakorlat.

Ezért is fontos, hogy mára egyre több kutatás támasztja alá a jóga pozitív hatásait a sportolók körében. Számos tanulmányban alkalmaztak kontrollcsoportokat, ahol az egyik csoport beépítette a jógát az edzések közé, míg a másik nem. Ezek a kutatások kimutatták, hogy a jóga gyakorlása jelentősen javította a résztvevők mentális fókuszát, csökkentette a szorongást és növelte a test rugalmasságát. A kutatások szerint tehát a jóga hatékonyan hozzájárul a jobb teljesítményhez, ezért érdemes lehet beintegrálni a sportolók edzésprogramjába.

Címlapfotón: Nagy Oxána (Forrás: facebook.com/oxinaboxina)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Spartathlon: Bódis Tamás a második helyen halad
Elrajtolt a Spartathlon: Bódis Tamás és Gáspár Péter a két legjobb magyar
Így segít a jóga a sportolók teljesítményének növelésében
Bogár János lát esélyt magyar éremre a Spartathlonon, és összefogásra buzdít
Spartathlon: Egyedül fut végig, tudja mi vár rá, csak az emésztése miatt aggódik

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel

Hegymászás

Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.