Kosárlabda ez is, de palánkok nélkül és sajátos szabályokkal

Svéd játék, holland felfedező és szabályalkotó – a világ sportja sorozatban fókuszba helyezett korfball ragyogó iskolai játék, hiszen a csapatokat fele-fele arányban lányok és fiúk alkotják.

Nico Broekhuysen holland testnevelő tanár svédországi tanulmányútja során megismerkedett a svéd eredetű rinkboll játékkal, majd hazatérve kifejlesztette és életre hívta a korfballt, amely hollandul kosárlabdát jelent. Tanítása során olyan elképzelése volt, hogy fiúkat és lányokat ötvözve alakítson ki közös labdajátékot. Sikerrel járt. Hamar megalkotta a játékszabályokat, és népszerűvé is vált az új sportág, olyannyira, hogy manapság már hatvankilenc országban játsszák – Magyarországon is, mi több, szép számú korfballcsapat működik hazánkban. Ha röviden foglalnánk össze játék alapvetéseit, akkor egy 40×20 méteres pályát kell elképzelnünk, továbbá nyolc játékosból (négy férfi, négy nő) álló csapatokat.

A cél az, hogy a csapatok a labdát a pálya végén elhelyezkedő 3.5 méter magasan lévő fonott kosárba juttassák, úgy, hogy a játék során mindenki passzol, és a két térfélen két férfi és két női játékos helyezkedik el.

Védekezésnél férfi csak férfi ellen küzdhet, és ugyanez vonatkozik a női játékosokra is. Nyilvánvalóan az a csapat nyer, amelyik több pontot szerez kosárra dobásából.

A játékosok a labdával nem futhatnak, és csak úgy ugorhatnak, hogy ugyanabba a pozícióba kell visszaérkezniük. Mozgás közben a korfballos azonnal továbbíthatja a labdát, amely a játék jellegéből adódóan sajátosan van kiképezve. Labdabirtoklás esetén tilos helyet változtatni, pattogtatni. A védekezőzónából nem lehet kosárra dobni, illetve lehet, de az a kísérlet nem lehet eredményes. Ha a védő közelebb van a kosárhoz, mint a támadó, akkor a dobás szabálytalan. Büntető – két és fél méteres távolságra a kosároszloptól – akkor jár a támadó csapatnak, ha a pontszerzési lehetőségét szándékosan akadályozzák, a játékost ellökik, ha a támadót szabálytalanul tartották fel.

A kosár azonos színű, legtöbbször sárga, míg a tartórudak hengeresek, fából vagy fémből is készülnek és a talajba rögzítik. A játékkezdés során a hazai csapatot részesítik előnyben, ők indítanak kezdődobással, és azt is eldönthetik, melyik térfél irányába játszanak (semleges helyszínen pénzfeldobással történik a választás). A mérkőzés harmincperces félidőkből áll, öt- vagy éppen tizenöt perces szünetekkel. A csapatok pontot akkor érnek el, ha a labda teljes terjedelmével szabályosan áthalad az ellenfél kosarán.

Nincs pont, ha a támadó játékos szabálytalanságot követ el, ha a labda a kosáron alulról felfelé halad át (és azon keresztül esetleg vissza is esik), ha játékvezető a sípjába fújt – kivéve akkor, ha a szabálytalanságot a védőjátékos követte el, és a labda már a sípszó előtt elhagyta a támadó kezét.

A korfball élvezetes, remek sportág, s mivel manapság az iskolák szinte kivétel nélkül koedukáltak, ez játék kitűnő választás.

Fotók: wikipedia

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elrabolták, levágta az egyik ujját, ma mégis a világ egyik legjobb sziklamászója
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hatalmas hajrával jutott 800 kilométer fölé a hatnapos világbajnokságon
A második napon abba akarta hagyni a futást, de a csapat miatt nem adta fel
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción
A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.