Ricciardo: jöhet a zsíros étel!

A Forma-1-es autóversenyzők állandóan harcban állnak a kilóikkal. Az ausztrál pilóta lemondott a szénhidrátról, és a ketogén étrend szerint étkezve remekül érzi magát.

Daniel Ricciardo, a Red Bull Racing ausztrál versenyzője szeret jókat enni, szereti az olasz pizzákat gorgonzolával, a fagylaltot, különösen a csokit és a karamellát, és imádja a magyar kürtős kalácsot is, amit persze csak a futam után enged meg magának. Ricciardo több mint egy éve azonban elhagyta a szénhidrátokat és a ketogén étrend szerint eszik.

„Másfél éve követem a ketogén étrendetet, lényegében a szénhidrátokat felcseréltem zsírra. Ez segít nekem abban, hogy energikus legyek és stabilan teljesítek – mesélte Ricciardo Nathalie Pinkham, brit Formula-1-es szakíró podcastjában. – Sokan mondják, hogy a zsír rossz, de én soha nem éreztem ilyen jól magam és soha nem tudtam ennyire jól tartani a súlyomat, mint most.”

Ricciardo mesélt arról is, hogy korábban gabonapehellyel indította a napját, majd egy óra múlva éhes volt. Most bacont, avokádót és tojást reggelizik.

Azt is elismerte, hogy előfordult, amikor „bűnbe esett”.

„Ahogy közeledtünk az utolsó futamhoz, megengedtem magamnak egy palacsintát, vagy egy kávézóban sajttortát, de utána nagyon rosszul éreztem magam” – mondta Ricciardo, aki 64 kilót nyom.

Mi az a ketogén diéta?

A ketogén diéta magas zsír-és alacsony szénhidráttartalmú diéta, amelynek a lényege, hogy a szervezet a szénhidrátok megvonásával a zsírokból fedezze energiaigényét. A máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le. A glükóz helyett a ketonok játsszák az „energiahordozó” szerepét.

Az étrend alapvetően úgy épül fel, hogy a napi kalóriabevitel 75-80 százaléka zsírokból, 15-20 százaléka fehérjéből, és 5-10 százaléka szénhidrátból áll össze.

A sportolóknak általában azt javasolják, kicsit több fehérjét és kevesebb zsiradékot vigyenek be, hogy az izmok megfelelően tudjanak épülni.

Mi az, ami tilos?

Ha a ketogén étrendre váltunk, akkor kerülni kell a cukrot, a lisztet, a hüvelyeseket. Nem szabad rizst és tésztát sem enni és tilos alkoholt fogyasztani.

Mi az, amit szabad?

Ügyelni kell az egészséges zsírok bevitelére, amit olajos magvak, avokádó fogyasztásával érhetünk el. Fogyaszthatunk vörös és fehér húsokat, lazacot, tojást, sajtokat. Sütéshez, főzéshez olíva- és kókuszolajat ajánlanak.

 

Ezek is érdekelhetnek

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Kutyasportok Európa-bajnoksága Magyarországon
Megvolt a tesztelés az Adriai-tengeren, jöhet az Atlanti-óceán átevezése
Az utolsó emelkedőn „elfogyott a lába”, de megnyerte első ultratávú futóversenyét
Rekordidő alatt jutott fel Óceánia legmagasabb pontjára a brazil ultrafutó

Videók

A tizenkettedik világrekordjáért vállalta, hogy emberi csúzli lesz
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Hegymászás

18 évesen 14 nyolcezres: a tinédzser szerint ideje, hogy elismerjék a serpákat
A magyar hegymászás legsűrűbb éve: a tragédiától a sikerig minden benne volt
Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.