Arnold Schwarzenegger pályafutása csúcsán aligha tudta elképzelni az étrendjét hús nélkül. A hétszeres Mr. Olympia-győztes testépítő kedvence a steak volt, egy közepes méretű szelettel általában jóllakott. Emellett sok zöldséget, halat, csirkehúst, tojást, ebből olykor napi 10-15-öt, és túrót fogyasztott. Rizst és gyümölcsöt alig evett.
Kalifornia egykori kormányzója azonban az utóbbi években változtatott az étrendjén, ami ma már 99 százalékban vegán élelmiszerekből áll.
- Régen az volt a tévhit, hogy csak akkor leszel erős és nagy, ha sok húst eszel. Ahogy öregedtem egyre többet olvastam a témáról, és felismertem, hogy valójában nem kell húst enned ahhoz, hogy fehérjéhez jusson a szervezeted. Most már távol tartom magam a hústól, az állati eredetű termékektől, állati fehérjéktől – mondta Schwarzenegger.
A pályafutása csúcsán 51 centis vádlival, 72 centi kerületű combbal, 145 centis mellkassal és 56-os bicepsszel rendelkező sztár nem mondott még le minden állati eredetű élelmiszerről. Tojást továbbra is eszik, de kevesebbet, mint régen.
- Sokkal több zabot, zöldséget, gyümölcsöt és egészséges ételt eszem, mint régen. Megfelelő módon és megfelelő fűszerekkel elkészítve a vegetáriánus ételek nagyon finomak, jobban ízlenek ma már, mint a hús. Tehéntejet sem iszom már, nem is igazán szerettem. Mandulatejjel helyettesítem, ami sokkal finomabb – jelentette ki a 72 éves sztár, aki sokkal jobban érzi magát, amióta változtatott az étrendjén.
Amin Schwarzenegger nem változtatott, az a sportos életmód. Az egykori testépítő korát meghazudtoló módon még mindig napi szinten edz. Schwarzi nagy hangsúlyt fektet a kardiomozgásra, ezért naponta 45 percet kerékpározik. Első útja a bringával a konditerembe vezet, ahol naponta kétszer edz. A régi iskolán nem változtatott, mindennap különböző izomcsoportokat fejleszt. Abból a régi szokásából sem enged, hogy edzés után nagy étkezést tart. Ilyenkor szénhidrátot és fehérjét – most már szigorúan növényi eredetű fehérjét – fogyaszt.
Vegán Sacher torta
Az osztrák származású Arnold Schwarzenegger tavaly Linda Hamiltonnal, akivel a Terminátor című filmben szerepelt, egy videóban azt próbálta eldönteni, hogy az osztrák vagy az amerikai édességek a finomabbak. A kisfilmben terítéken volt az osztrákok népszerű Sacher-tortája is. Ennek a szerintünk nagyon finom desszertnek a vegán változatát mutatjuk meg.
Hozzávalók:
A tortához:
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg finom liszt
1 csomag sütőpor
1 nagy csipet só
3 ek holland kakaópor
15 dkg nádcukor
15 dkg kókuszolaj
2.5 dl víz
A rétegek közé:
Zselatinmentes baracklekvár
A torta tetejére:
7 dkg kókuszolaj
15 dkg vegán étcsokoládé
Elkészítés:
A kétféle lisztet elvegyítjük a sütőporral, hozzákeverjük a sót, a kakaóport és a nádcukrot, majd hozzáadjuk a kókuszolajat, a vizet, és az egészet csomómentesre keverjük. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Miután a torta kihűlt, félbevágjuk. Az egyik lapot megkenjük a lekvárral, majd ráhelyezzük a másik lapot. Az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, elkeverjük benne a kókuszolajat, és a torta tetejére öntjük.
CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!