„Az energiaital olyan üdítőital, amely egy bizonyos ideig fokozza az emberi szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet és a teljesítőképességet” – áll a wikipédiás bejegyzésben. S mivel sokan úgy gondolják, hogy e folyadékok segítségével energiával tölthetik fel a testüket, s ezáltal a teljesítményük is növekszik, egyre nagyobb méreteket ölt a közvetlenül a sportolás előtti, illetve konkrétan a mozgás közbeni energiaital-fogyasztás.
Kiss Vivien táplálkozási szakértő szerint a mai rohanó világban sokszor képesek vagyunk kárt is okozni magunknak/magunkban azért, hogy egy adott szintet elérjünk. Szinte természetes, hogy folyamatosan pörgünk, és állandóan fokozni akarjuk mentális és a fizikai teljesítményünket, amihez az energiaitalokat is felhasználjuk.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság készíttetett egy 16 országra kiterjedő vizsgálatot. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet felmérése szerint a magyar kamaszok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt, 13 százalékuk pedig „nagyivó”. 58 százalékuk alkohollal keveri, illetve sportolás közben fogyasztja. Sőt, hazánkban jelenleg minden ötödik 10–14 éves gyerek „reggelije” energiaitalból áll.
Az elmúlt években több tragédia is történt az energiaitalok miatt hazánkban: 422 hivatalos bejegyzés történt – főként 18 évnél fiatalabbakat érintve. Halálos esetek is: ezek oka hirtelen szívmegállás volt. A felmérések szerint évente 44 millió liter fogy energiaitalból, mert a fiatalok nagy része víz helyett is ezt issza. Akár több litert is egy nap alatt.
„Az energiaitalokban nagyon sok koffein található, amely vízhajtó hatású. Ha nem pótoljuk a folyadékot, amit edzés során elvesztettünk, akkor könnyen kiszáradhatunk. Főként, ha nagy melegben sportolunk” – mondta Kiss Vivien, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az energiaitalokban található koffein és az idegrendszerre ható anyagok – mint például a guarana, taurin – egymást erősítik, s jelentős nyomást gyakorolnak az idegrendszerre, mely egyébként is fokozott terhelésnek van kitéve edzés alatt. Az említett problémát persze sokszor nem érzékeljük, hiszen az említett összetevők elhiteti az agyunkkal, hogy nincsen semmi gond, s hiába voltunk fáradtak az energiaital elfogyasztása előtt, az már a múlté, a szervezetünk bírja a terhelést. A testünket így könnyedén be tudjuk csapni, ami túlterheléshez vezethet.
Ráadásul az energiaitalok szénsavasak és többnyire cukrosak – a szénsav pedig fokozza a cukor gyors felszívódását. Ennek következtében a vércukorszint hirtelen megnő, a hasnyálmirigy pedig hirtelen nagy mennyiségű inzulint kezd el termelni. A cukrok gyorsan kivonódnak a vérből – a vércukorszint zuhanása miatt pedig hamar rosszullét állhat be (a kezdeti felpörgés után). S ami a pluszveszélyt okozza, hogy ha gyakran ingadozik a vércukor- és inzulinszint, akkor könnyen kialakulhat inzulinrezisztencia és cukorbetegség.
A cukormentes energiaitalok ugyan nem emelik meg a vércukorszintet, ám az inzulinszintet igen – vagyis a zero verzió sem jobb a normálnál.
„Ahelyett, hogy megfelelő életmóddal stabilizálnánk az optimális energiaszintünket, sokszor hajlamosak vagyunk kívülről felpörgetni magunkat cukor, koffein, szénsav és különböző vegyületek keverékével. Ezek viszont csak hirtelen energialöketek, valódi energiát nem adnak – hangsúlyozta az egészségmentor – A koffein blokkolja a fáradtság érzetéért felelős receptorokat az agyban. Úgy működik, mint a fájdalomcsillapítók. A tünet ugyan eltűnik, de a probléma megmarad, csak nem érezzük, nem látjuk.”
A koffein emellett megemeli a pulzusszámot, a vérnyomást és a taurinnal együtt különösen megterheli a szívet. Az energiaitalokban gyakran találhatunk kolint, ginsenget, guaranát. Ezekkel önmagukban nem is lenne gond (főleg ilyen kis mennyiségben), ám összeadódva idegrendszeri nyomást jelentenek. A táplálkozási szakértő rávilágított arra is, hogy a vércukorszint-ingadozás mellett már
rövid távon is okozhat fejfájást, hányingert az energiaital-fogyasztás, hosszú távon pedig magas vérnyomást, anyagcsere-problémát, remegést, szívritmuszavart.
„Ahhoz, hogy ezek az italok rövid időre biztosítani tudják a fokozott idegrendszeri folyamatokat, fel kell használniuk az energiatartalékaink maradékait is. Ha rendszeresen fogyasztjuk őket, akkor azok az energiaraktárak is kiürülnek, amelyek célja az idegrendszerünk, szerveink védelme lenne – krízishelyzetben. Az idegrendszeri státusz átprogramozása miatt pedig könnyedén előfordulhat labilis idegállapot, gyengülő stressztűrő képesség és a szervek korai elöregedése is.”
CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!