Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a cukkiniről

A cukkini bátran beilleszthető a szabadidős és versenysportolók étrendjébe, csekély energiatartalma miatt viszont érdemes más ételekkel együtt fogyasztani.

1. Mennyi az annyi? – A cukkini Amerikából Európába átkerülve főként az olasz konyha kedvelt alapanyaga volt, manapság azonban itthon is egyre sokoldalúbban használjuk fel. Alakbarát, hiszen energiatartalma csekély, 134 kcal energiát és csupán 5.3 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 gramm mennyiség. Rost- és antioxidáns-tartalma számottevő.

2. Szívvédő hatás – A cukkini remek vitamin és ásványianyag-forrás, többek között A-, B-, C- vitamin, folsav, kálium és cink található benne.

Rendszeres fogyasztása – a testtömeg megtartása vagy csökkentése mellett – a szív- és érrendszer védelme érdekében is javasolt, ami nyáron cukkinivel feldobott lecsó formájában is történhet.

3. Ha kesernyés az íze – akkor fogyasztásra már nem alkalmas, ugyanis ez a növény saját maga által termelt toxikus anyagainak jelenlétét jelzi. Ezek hányingert, hasmenést, akár hasi görcsöt is okozhatnak.

4. Diétás alapanyag – A cukkinit a kímélő étrendbe is bátran be lehet illeszteni, hiszen emésztése nem terheli meg a gyomrot és a bélrendszert. A hámozott cukkiniből számos diétás étel, így például főzelék, rakott és töltött étel is készíthető.

5. Sokoldalúság – A cukkini nemcsak grillezve vagy rántva, hanem krémlevesnek, főzeléknek, rakott-, töltött- vagy tésztaételnek elkészítve is finom. A vállalkozó kedvűek tócsni, valamilyen vagdalt vagy quiche készítése során is felhasználhatják, de a reggeli rántotta, omlett is izgalmasabb vele. Legyalulva piskóta, palacsinta vagy gofri tésztájába is kerülhet.

+ 1 helye az étrendben:
Tekintve jó tápanyag-összetételét, a cukkini bátran beilleszthető a szabadidős és versenysportolók étrendjébe. Energiatartalma azonban csekély, így a megfelelő laktatóérték érdekében érdemes más lassan felszívódó szénhidráttartalmú nyersanyaggal (például gabonafélék) és fehérjeforrással (például hús, hal, tojás, joghurt, sajt) együtt fogyasztani a főétkezés során.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Kutyasportok Európa-bajnoksága Magyarországon
Megvolt a tesztelés az Adriai-tengeren, jöhet az Atlanti-óceán átevezése
Az utolsó emelkedőn „elfogyott a lába”, de megnyerte első ultratávú futóversenyét
Rekordidő alatt jutott fel Óceánia legmagasabb pontjára a brazil ultrafutó

Videók

A tizenkettedik világrekordjáért vállalta, hogy emberi csúzli lesz
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Hegymászás

18 évesen 14 nyolcezres: a tinédzser szerint ideje, hogy elismerjék a serpákat
A magyar hegymászás legsűrűbb éve: a tragédiától a sikerig minden benne volt
Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.