Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a hajdináról

A karakteres ízű hajdinát őrölve vagy pehelyként használhatjuk fel ételeinkhez. Edzés, valamint verseny előtt, alatt gyors energiapótlást biztosít.

1. Álgabona

A hajdina – népies nevén pohánka – nyersanyag kategóriáját tekintve „pszeudocereália”, vagyis álgabona. Az álgabonákat azért említjük mégis a gabonafélékkel együtt, mert keményítőtartalmuk magas, magjukat a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve vagy pehelyként használhatjuk fel ételeinkhez. A hajdina mellett a köles, az amaránt és a quinoa is ebbe a csoportba tartozik.

A hajdina karakteres íze elsőre furcsa lehet, ám ha más nyersanyagokkal (gabonákkal, olajos magvakkal, gyümölcsökkel) kombináljuk, az intenzív ízt csökkenteni tudjuk.

2. Mennyi az annyi?

A hajdina energiatartalma a többi gabonafélééhez hasonló, 100 gramm 343 kcal-t tartalmaz. Energiatartalmának nagy részét szénhidráttartalma adja (71.5 g szénhidrát /100 g), amely – a keményítő miatt – lassú felszívódású. Cukorbetegség és más szénhidrátanyagcsere-károsodás esetén (pl. inzulinrezisztencia) a hajdina szénhidráttartalmával számolni kell.

3. Gluténmentes

A hajdina természetéből eredendően ugyan gluténmentes, azonban a feldolgozás során más, glutént tartalmazó gabonával szennyeződhez, emiatt fontos, hogy az erre érzékenyek kizárólag az áthúzott búzakalász jelöléssel vagy felirattal ellátott (pl. „gluténmentes”) termékeket válasszák. A „glutént nyomokban tartalmazhat” vagy a „glutént tartalmazó gabonafélét is feldolgozó üzemben készült” feliratú termékeket a cöliákiásoknak sajnos kerülniük kell. A hajdina hajdinaliszt, hajdinapehely, kása, illetve sütemény, kenyér-, péktermék alapanyag lehet.

Sütés során a hajdinalisztet érdemes más gluténmentes liszttel (pl. barna vagy fehér rizsliszt, kukoricaliszt) keverni, hogy a termék állaga a hagyományoshoz hasonló legyen.

4. Felhasználása

A hajdinagabona remek köret- és saláta-alapanyag lehet, de levesbetétként is érdemes kipróbálni, illetve vagdaltak, húsgombócok, rakott és töltött ételek összetevője is lehet. Lisztként a levesek, főzelékek sűrítéséhez, sós és édes sütemények, valamint kenyér és pékipari termékek készítéséhez is használhatjuk. Pehelyként kásák készítéséhez tudjuk használni. Ez utóbbi készítésekor például a zab- és kölespehely mellett mazsola, vanília és fahéj kíséretében adhatjuk hozzá a kásához. Többek között a franciák hajdinapalacsintája, a „galette” is hajdinalisztből készül.

5. Rosttartalom

A hajdina rosttartalma a többi gabonaféléhez hasonlítva magas. 100 grammnyi mennyisége 10 g élelmi rostot tartalmaz (a hántolt, fényezett rizs élelmi rosttartalma 4,6 g), így a rizs alternatívájaként mindenképpen érdemes az étrendbe illeszteni. A rizshez hasonlóan kétszeres mennyiségű vízzel készítve kb. 20 perc alatt tudjuk készre főzni.

+ 1. Helye az étrendben

A hajdina a szabadidős és versenysportolók étrendjébe – magas rosttartalma és lassan felszívódó szénhidráttartalma miatt – bátran beilleszthető, a cöliákiával diagnosztizáltaknak pedig kifejezetten javasolt. A hajdinaliszt felhasználásával készült kekszek edzés, verseny előtt és alatt biztosíthatnak gyors energiapótlást. Az edzés és verseny előtti 2,5–3 órában, illetve a fizikai aktivitás után elfogyasztott, megfelelő fehérjetartalmú, natúr hántolt hajdinával készült ételek pedig lassabban, egyenletesebben felszívódó energiát biztosítanak a szervezet számára.

Sportolók kedvencei sorozatunk korábbi részei:
5 érdekesség a csokoládéról
5 érdekesség a lazacról
5 érdekesség a banánról
5 érdekesség a zabpehelyről
5 érdekesség az avokádóról
5 érdekesség a túróról
5 érdekesség a gesztenyéről
5 érdekesség a chiamagról
5 érdekesség a spenótról
5 érdekesség a joghurtról

Nyitókép: Pinterest

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

18 évesen 14 nyolcezres: a tinédzser szerint ideje, hogy elismerjék a serpákat
A magyar hegymászás legsűrűbb éve: a tragédiától a sikerig minden benne volt
Elsőként ment tíz óra alá a Vadlánon, pályacsúcs és aranyérem lett a jutalma
Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Házilag turmixolt gélt evett, és csak az akaraterővel akadtak kisebb gondjai

Videók

A tizenkettedik világrekordjáért vállalta, hogy emberi csúzli lesz
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Hegymászás

Találtak egy bakancsot, megoldódhat a Mount Everest százéves rejtélye
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.