1. Mennyi az annyi – Az ősz beköszöntével a sütőtök is előtérbe kerül. Energiatartalma csekély, csupán 80 kcal energiát tartalmaz 100 gramm mennyiség. Szénhidráttartalma már számottevőbb (16.5g/ 100g sütőtök), így cukorbetegség – illetve egyéb szénhidrátanyagcsere-zavar – esetén, bele kell számolni az étkezés szénhidrátmennyiségébe. Káliumtartalma szerepet játszik a teljesítmény növelésében, az ideg- és izomműködés, a folyadék- és ionháztartás és a sav-bázis egyensúly megtartásában.
2. Mit tökölsz – A főzőtökkel összehasonlítva a sütőtök magasabb energia- és szénhidráttartalmú. A kabakosok családjába tartozva azonban mind a kettő könnyen emészthető nyersanyag, főként vízben oldható rostokat tartalmaz. Rendszeres fogyasztásukkal a napi ajánlott zöldségbevitel is fedezhető.
3. Antioxidáns-bomba – A zöldségekben és gyümölcsökben rejlő színanyagok, antioxidáns (sejtvédő) hatású anyagok, amelyek a – sportolás hatására intenzívebben termelődő – szabadgyökökkel szemben veszik fel a küzdelmet. A sütőtökben lévő, a zöldség narancssárga színéért felelős béta-karotin (az A-vitamin elővitaminja) a szív- és érrendszer védelméhez és a daganat megelőzéséhez is hozzájárul.
4. Sokoldalúság – A sütőben sült sütőtök remek tízórai- vagy uzsonnaopció lehet. A céklacsipsszel vagy pirított tökmaggal szórt sütőtökkrémleves szintén tápláló választás ebédre vagy vacsorára. Házi sütemény gyanánt a vállalkozó kedvűek – akár egy kis cukrozatlan kakaópor társaságában – piskóta, muffin vagy gofri tésztájába is belekeverhetik.
5. Diéta esetén – Egyes betegségek esetén (például gyulladásos bélbetegségek, gyomorfekély), illetve a gyomor-, bélrendszert érintő műtétek után az emésztőrendszert kímélni kell. A sütőtök ebben az esetben is javasolt nyersanyag, hiszen tápanyagokban dús, illetve könnyebben emészthető, vízben oldódó rostokat tartalmaz.
+1. Helye az étrendben – A sütőtök – értékes beltartalma miatt – hozzájárul a szabadidő- és versenysportolók szervezetének optimális működéséhez. Alacsony energiatartalma és lassan felszívódó szénhidráttartalma a testtömeg szinten tartásáért, káliumtartalma a szív és érrendszer védelméért, a teljesítmény fokozásáért, béta-karotin tartalma pedig a daganatos megbetegedések megelőzéséért felel. A nap bármely étkezéséhez választhatjuk.