Pep Guardiola sikerei mögött is áll egy nagyon profi csapat, de a háttéremberekről kevés szó esik. Pedig a szakmai stáb kevésbé ismert tagjai is sokat tesznek azért, hogy a City labdarúgói a lehető legeredményesebbek legyenek. Guardiola szakmai stábjának egyik meghatározó tagja egy ötéves kisfiú édesanyja is.
Silvia Tremoleda évek óta dolgozik Guardiolával, aki olyannyira elégedett a táplálkozási szakértő munkájával, hogy a Barcelonától a Manchester Cityhez is el tudta csábítani. Tremoleda a Barcelona kosárlabdacsapatával dolgozott, majd a futballcsapathoz került. Lionel Messi például az ő utasításait követően fogyott le és a táplálkozási szakértő tanácsainak köszönhetően érték el azt is, hogy kevesebb izomsérüléssel küzdött.
Silvia Tremoleda, aki egyébként számos triatlonversenyen is indult, megreformálta a Manchester City játékosainak étrendjét is. Elsőként száműzte a csokoládéautomatákat a klubházból és megtiltotta, hogy a játékosok a házban csokit egyenek. Helyette viszont annyi ingyen smoothie-t, zöldség- és gyümölcsturmixot ihatnak, amennyit akarnak. A City focistáinak tilos a pizzázás is, valamint a cukros gyümölcslevek fogyasztása.
A labdarúgók természetesen a City székházában étkeznek. Tremoleda állítja össze az étrendet, amit egy Michelin-csillagos séf készít el a focistáknak. Az angol futballklubnál annyira komolyan veszik most már az étkezést mint a teljesítményt alapvetően befolyásoló tényezőt, hogy a klub akadémiáján a fiatalok napirendjében tantárgyként szerepel a táplálkozástudomány.
„A labdarúgók egyre inkább tudatában vannak annak, mennyire fontos a táplálkozás és a testsúlyuk” – nyilatkozta Tremoleda.
A táplálkozási szakértő az úgynevezett mediterrán étrendet részesíti előnyben. A City focistái halat, tésztát, salátát, rizst és csirkét esznek általában. A keret tagjai két-három havonta vérvizsgálaton vesznek részt, és rendszeresen mérik a testzsírszázalékukat is.
A játékosok maximálisan betartják azt, amit Tremoleda kér. A spanyol hölgyet kérdezték arról is, nem furcsa-e nőként egy férficsapat játékosainak dirigálni. Silvia úgy nyilatkozott, hogy maximáis tiszteletet kap a focistáktól, mellesleg ma már nem ritka női stábtag jelenléte egy férfi focicsapatnál.
Grillezett csirkemell édesburgonyával, salátával
Mai ajánlatunk egy olyan étel, amelyet a mediterrán étrendbe is be lehet illeszteni.
Hozzávalók:
2 db kicsontozott, bőr nélküli csirkemellfilé
2 ek olívaolaj
só
bors
1 db citrom leve
1-2 db édesburgonya
vegyes saláta
paradicsom
Elkészítés:
A serpenyőt felmelegítjük, közben a csirkemellfilét kicsit kiklopfoljuk. A filék mindkét oldalát óvatosan meglocsoljuk az olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk. A húst a serpenyőbe helyezzük és oldalanként 3-3 percig sütjük. Miután a csirkemell szép piros lett, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 15 percig sütjük. Kivesszük, meglocsoljuk citromlével. Az édesburgonyát meghámozzuk, kockára vagy karikára vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, villával összetörjük. A paradicsomot összevágjuk és a salátával összekeverjük, kevés olívaolajjal meglocsoljuk és együtt tálaljuk a csirkével és az édesburgonyával.
(Nyitókép: AFP)
CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!