Kipróbáltuk a ChatGPT edzéstervét, íme az eredmény

A ChatGPT is képes személyre szabott edzéstervet és étrendet készíteni számunkra. De valóban működik? Kipróbáltuk a ChatGPT által írt programot, és összehasonlítottuk egy profi személyi edző edzéstervével, hogy megtudjuk, mennyire hatékony a mesterséges segítség.

Az első lépés pofonegyszerű: csak leírjuk a ChatGPT-nek, hogy készítsen nekünk egy személyre szabott edzéstervet, megadjuk a fő értékeket, mint a testmagasság, a testsúly, és meghatározzuk a célt is. Adott esetben 175 cm magasságot, 65 kilogrammot adtunk meg, végül egy szóval leírtuk a célt: izomépítés. A robot pedig nem egész egy perc alatt részletes és változatos edzéstervet állított össze nekünk. Ezután a szoftver egy hathetes ciklust adott nekünk heti öt edzésnappal és két pihenőnappal.

Az edzések osztott rendszeren alapultak, amelyek különböző izomcsoportokra fókuszáltak minden egyes nap, kezdve a mellizomtól a tricepszen, a bicepszen és a vállon át a hasig, de lábgyakorlatokkal is színesítette a tervet.

Minden feladathoz négyszer 8-10-es ismétlésszámot írt, viszont a súlyokról egy szó sem esett. Ezt követően megkértük, hogy egészítse ki az edzéstervet egy étrenddel is. Alig fél perc alatt ott volt előttünk a hathetes étrend, napi 2500-3000 kcal napi bevitelre tervezve, figyelembe véve a fehérje- és szénhidrátbevitelt. Előbbi mennyisége naponta 2-2.2 g lett testsúlykilogrammonként (130-145 g/nap), utóbbi 4-5 g testsúlykilogrammonként (260-325 g/nap). Az edzésterv első három hetét becsülettel követtük, hogy választ kapjunk a kérdésre: tényleg működik? Már a leírás alapján is látszott, hogy kiindulásnak nem rossz, és három hét alatt sikerült formálni a törzsizomzatot. A lábon viszont nem történt változás, mindenesetre ígéretesnek tűnt a ChatGPT edzésterve. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a buktatókról sem. Mutatjuk, miben tért el az edzésterv egy ember által készített verziótól.

Amit sosem pótolhat a ChatGPT-edző

A személyi edző és a ChatGPT által írt edzésterv között több különbség is volt. Kezdjük azzal, hogy az edző a közös munka elején sokkal több kérdést tett fel, miközben figyelembe vette az életmódot, az edzettségi szintet és az ételallergiát is. Mégsem mondhatjuk, hogy a robot által készített terv rosszabb, mint a személyi edzőé, ugyanis a ChatGPT precízebb az embernél, arról nem beszélve, hogy teljes mértékben objektív, és a munkáért nem kér egy árva vasat sem. Ennek ellenére érdemes összevetni a megvásárolt, emberi kéz alkotta edzéstervet a robotéval. A hathetes program, amelyet a személyi edző állított össze, ugyanúgy izomcsoportokra bontotta az edzéseket, hasonlóan magas ismétlésszámmal dolgozott, és az étrendben sem voltak nagy különbségek.

De itt jön be egy kulcsfontosságú pont: a személyi edző a saját szemével ellenőrzött minden végrehajtott gyakorlatot, amelyek az edzéstervben szerepeltek, így korrigálta a rosszul végrehajtott gyakorlatokat – mondani sem kell, hogy ez milyen fontos, különösen, ha idővel emeljük a súlyokat.

Mesterséges intelligencia vagy személyi edző?

A ChatGPT által írt edzéstervek és étrendek tehát hatékonyak, és ha van valamennyi gyakorlatunk a fitnesz világában, akkor sok esetben jól működnek, ugyanakkor a „hús-vér” edzők figyelme pótolhatatlan. Ezért az ideális megoldás a következő: valóban támaszkodhatunk a ChatGPT által nyújtott edzéstervekre, de csak akkor, ha van legalább két-három éves amatőr sportolói tapasztalatunk, ellenkező esetben jobb, ha szakemberre bízzuk a kezdő lökést.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A balatonfüredi hatnapos vb-n megdőlt a legendás Janisz Kurosz világcsúcsa!
A remek versenyek után itt az idő: 24 óra alatt egyéni csúcsot dönteni
Sérülésből visszatérve tíz hét alatt felkészült és teljesítette a Korinthoszt
Szemerei Levente és Szabó Nóra az országos bajnok félmaratoniban
Okosórák és az AI – tényleg megéri rájuk bízni a futóedzést?

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción
A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.