5 őszi futóútvonal Budapest környékén

A város környékén számos festői futóútvonal található, melyek ideálisak az őszi terepfutáshoz. Mert bár távol vannak a város zajától, mégis elérhető közelségben.

1. Nagykovácsi és Nagy-Szénás környéke

Az útvonal kiváló minőségű, jól karbantartott ösvényeken halad, amelyek részben erdős, részben nyílt terepen vezetnek. A talaj változatos, helyenként köves és gyökerekkel tarkított, ezért megfelelő terepfutócipő ajánlott. Az útvonal hossza 10–15 km attól függően, milyen kört választunk Nagykovácsi és a Nagy-Szénás között. A terep közepes nehézségű, köszönhetően a kisebb emelkedőknek és lejtőknek. Kezdő futóknak is alkalmas, de a domborzat miatt némi tapasztalatot igényel. Remek helyszín ez a terepfutást fontolgató sportolóknak, hiszen az emelkedő széles ösvényen vezet végig. Budapest belvárosától 18 km távolságra található.

2. Dobogókő és a Rám-szakadék

Ez a festői útvonal a Pilis hegység változatos terepén halad végig, méghozzá kijelölt turistautakon, ugyanakkor van árnyoldala is. A Rám-szakadék környéke sziklás és helyenként csúszós, ezért a kezdő futóknak nem javasolt. Az ösvények részben erdős, részben sziklás területeken vezetnek át mintegy 12 km hosszan. A táv rövidsége azonban megtévesztő, hiszen Dobogókő és a Rám-szakadék közötti szakasz nehezebb a sziklás és meredek terep miatt. Tapasztalt futóknak ideális, de közepesen felkészültek is megpróbálhatják. Mindenesetre a jó állóképesség és a biztos láb fontos ezen az útvonalon. A terep a fővárostól 44 km-re fekszik.

3. Pócsmegyer és Kisoroszi

A Szentendrei-sziget sík terepe miatt könnyebben futható, az ösvények és utak jól karbantartottak, nagyrészt pedig aszfaltozott útvonalon halad a Duna partján, ami külön élményt nyújt futás közben. Az útvonal hossza körülbelül 10–12 km, amely a sík terep miatt kezdő vagy újrakezdő futók számára is ideális, és nem igényel komolyabb felkészülést. Az útvonal 37 km távolságra fekszik a belvárostól.

MTI Fotó: Mónus Márton

4. Prédikálószék és a Vadálló-kövek

Itt egy igazi kihívásokkal teli terep, amelyet sziklás kaptatók és meredek lejtők öveznek, vagyis technikás szakaszról van szó, amelynek a teljesítése komolyabb felkészültséget igényel. Haladó terepfutók számára jó gyakorlás, de a kezdőket óva intjük attól, hogy itt fedezzék fel a terepfutás szépségeit. A 12 km-es távon profi futócipőre, jó állóképességre és kellő tapasztalatra van szükség, hogy végül minden próbálkozó azt mondja: újra elindulok. A kihívást jelentő, de legyőzhető terep pontosan 36 km-re fekszik Budapest belvárosától.

5. Isaszeg és a Tápiószecsői erdő

A Gödöllői-dombság ösvényei jól karbantartottak, részben földutakon, részben erdei csapásokon vezetnek végig. A terep lankás, helyenként enyhe emelkedők tarkítják, ezzel pedig változatos útvonalat kínálnak a kezdő futóknak, akik számára további könnyítést jelent, hogy az ösvény széles és jól követhető. Az útvonal hossza 10 km, de nem szabad alábecsülni, ugyanis az emelkedők kihívást jelenthetnek. Isaszeg és a Tápiószecsői erdő tehát ideális azoknak, akik szeretnék kipróbálni magukat terepen, de nem akarják, hogy egy életre elmenjen a kedvük a terepfutástól. Az útvonal mintegy 37 km távolságra fekszik a belvárostól.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Egyetlen olimpiát élt meg az egyszerűségében is bonyolult krokett
Elrabolták, levágta az egyik ujját, ma mégis a világ egyik legjobb sziklamászója
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hatalmas hajrával jutott 800 kilométer fölé a hatnapos világbajnokságon
A második napon abba akarta hagyni a futást, de a csapat miatt nem adta fel

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.