A menyasszonyát is a futásnak köszönheti a Napfelkelte-versenyek dobogósa

Varga Dániel az úszástól és balettől kezdve a kerékpározáson át sokféle mozgásformát kipróbált, 2020 óta azonban a futásban jeleskedik.

„A szüleim révén elég korán megismerkedtem a sporttal, először az úszással, aztán beírattak balettra, ahová háromtól tízéves koromig jártam. Tudom, ez elsőre furcsán hangzik, hiszen csak hárman voltunk fiúk, ám ennek köszönhetően elég sok szólótáncban benne voltam. Mellette hat évig versenyszerűen úsztam, majd a középiskolás években jött a kispályás foci, ami az egyetemi években is folytatódott. Triatlonoztam is, de csak rövid ideig, az akkori »futási időszakomra« annyira nem is emlékszem. Viszont rengeteget kerékpároztam, főleg az egyetemi évektől, ez tavasztól őszig havi szinten 500–800 kilométert jelentett.

A teljesítményre mentem rá, a Balaton-kört többször is megtettem egyedül, 6 óra 46 perc volt a rekordom.”

Első, második és harmadik is lett már a Napfelkelte-versenyen

Varga Dániel nem olyan régen, 2020 februárjában kezdett el futni, amikor egy barátja megemlítette, hogy benevezett a Vivicittára, ami egy nagyon jó és hangulatos verseny. Ennek hatására ő is megcélozta a félmaratoni távot, és elkezdte rá a felkészülést. A Covid miatt a versenyt végül elhalasztották, később is csak virtuálisan lehetett teljesíteni, így végül egy saját maga által kinézett útvonalon futotta le a huszonegy kilométert. Nyár közepén talált rá az Adidas Runners Budapestre, velük folytatta tovább az edzéseket.

„Igazából mindig is az Adidas applikációjával mértem a kerékpáros- és futóteljesítményemet, és az alkalmazást böngészgetve találtam meg a csoportot, így kezdtem el hetente kétszer-háromszor az edzéseikre járni.”

Júliusban vett részt élete első igazi futóversenyén, a Lupa Beach tíz kilométeres távján, ahol egyből kategóriaharmadik helyen végzett. Ez elég nagy löketet adott neki a továbbiakra. Ebben az évben elhalasztva rendezték meg a Naplemente- és a Napfelkelte-futást is. A Napfelkeltén második helyen végzett a 21–35 éves korosztályban, a Naplementén szintén ezüstérmes lett. Majd jött sorra a többi nagy verseny, mint a Wizzair vagy a Spar.

Varga Dániel (középen) a Kolonics György-emlékfutás váltójában

„Általában tíz kilométeres távon szoktam indulni, lévén futballistakoromból van egy térdsérülésem. Igaz, futottam félmaratonit is versenyen, egyik kedvencem az októberi Kolonics György-emlékfutás. Ott történt, hogy bemutattak egy srácnak, akitől megkérdeztem, mi a célja. Mondta, hogy 4:20–4:30-as tempóval szeretné végigfutni a versenyt, majd visszakérdezett, hogy nekem mi a tervem. Erre rávágtam, az, hogy megelőzzelek.”

Ez a tömören megfogalmazott cél akkor motivációt adott neki, sikerült is neki, 1:31:42-es idővel ért célba. Rá egy évre, 2021 őszén váltóban indult ugyanitt, a trió harmadik helyezést ért el. A tavalyi Napfelkelte-futást is emlékezetesnek tartja, mert ott érezte először azt, hogy fejben is felépítette a versenyt, nem futotta el az elejét, így nem fáradt el, és a végén is megelőzött több futót. Legutóbb, az augusztus 21-i Napfelkelte 10 kilométeres távján kategóriájában az első helyen végzett.

„Próbáltam itt is úgy felépíteni a versenyt, hogy végig tartani tudjam az iramot. Az elején kicsit nehézkes volt, mivel korán kellett felkeni, és még nem voltam annyira bemelegedve. Szerencsére nem esett az eső, de eléggé meg kellett küzdeni a széllel. Itt is sikerült a végén előretörni, így abszolút harmadik, és a kategóriám első helyén futottam be.

Így meg is lett a dobogó a Napfelkelte-versenyen: tavalyelőtt második, tavaly harmadik, idén pedig első lettem.”

Dániel a futás mellett a kerékpározást sem hagyta abba. Székesfehérváron dolgozik, és amikor van egy kis ideje munka után, beiktat egy Velencei-tó-kört, ami oda-vissza 45 kilométer. Korábban társastáncban is jeleskedett, ezt is újrakezdte a menyasszonyával, akit az Adidas Runners futóklubban ismert meg. Nem csak síkon, hanem terepen is szokott futni, sőt, ami érdekes, itt hosszabb távokat tud menni.

„Az a helyzet, hogy a térdem az aszfaltos versenyeket 10-11 kilométer felett már nehezen bírja. Terepen viszont jobban megy a hosszabb táv, lefutottam már a Szénás-kört, indultam a Budai trailen, sőt, idén egy barátommal kettesben teljesítettem egy 50 kilométeres távot is. Terepen a célom a táv növelése, már kinéztem magamnak egy 63 kilométeres útvonalat. Aszfalton is szeretném, hogy megmaradjon a futás, itt is vannak nagyobb terveim, de ezekről nem szeretnék még beszélni.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A shintyben mindent szabad, de a labdát rúgni tilos!
Szűcs Csaba: Időszerű volt már a maratoni országos csúcsom megdöntése
Nem lehet tudni, mikor szakad le a Szószék-szikla
Miatta alakították át a varsói pályát, elsírta magát az országos csúcs után
A frissítése nem működött, mégis remek időt futott a Spartathlonon

Videók

A tizenkettedik világrekordjáért vállalta, hogy emberi csúzli lesz
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Hegymászás

Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.