A verseny hetében beteg volt, ám győzött, és Spartathlon-kvalifikációt szerzett

Turós Izabella 226.548 kilométert megtéve győzött a Balatonfüredi UltraFutó Fesztivál 24 órás számában.

Kiváló futással nyerte meg a Balatonfüredi UltraFutó Fesztiválon a huszonnégyórás számot. Milyen célokat tűzött ki a verseny előtt?

Ahogy általában mindig, úgy előzetesen most sem gondolkodtam helyezésben – mondta Turós Izabella, aki 226.548 kilométert megtéve győzött a BUFF 24 órás számában. – Jó és a felkészültségemnek megfelelő teljesítményt szerettem volna nyújtani. A nem titkolt vágyam pedig az volt, hogy egyenes ágon kvalifikáljam magam a Spartathlonra, de az, hogy kétszázhuszonöt kilométer fölé tudjak menni, egyenesen elképesztő. Kőkeményen dolgoztam, éreztem, hogy jó formában vagyok, ez már a Celtic 63-mon is látszott. Sokkal jobban teljesítettem, mint amire számítottam.

Fotók: Turós Izabella Facebook

Összejött a Spartathlon-kvalifikáció?

Ha nem változnak a feltételek és mindent jól gondolok, akkor kis számolgatás után huszonnégyórás versenyt nézve az jut be automatikusan, aki kétszáztizenkettő és fél kilométer felett teljesít. Ezt nézve, elvileg megvan a kvalifikációm, aztán majd kiderül. Az biztos, hogy jövőre nagyon szeretnék ott lenni a Spartathlonon.

Milyennek érezte a futását?

Nem ment minden a tervek szerint. Sajnos a verseny hetében megbetegedtem, lázam nem volt, de fájt a torkom és csúnyán köhögtem, ami nyilván igénybevette az immunrendszeremet… Szerencsére jobban lettem, és ott tudtam lenni a versenyen. Ami nagyon rosszul érintett, az az eső.

A hideg nem zavar, hozzá vagyok már szokva, mert általában mindig korán reggel edzem, ám az eső miatt a páratartalom elég magas lett, ami felvitte a pulzust. És mivel pulzusalapon futok, jóval lassabb tempóval tudtam kezdeni, mert nem sikerült lejjebb vinni.

Amúgy általában az izgalom miatt a versenyek első órájában mindig magasabb a pulzusom, majd megnyugszom és minden rendbe jön. Most nem akart lejjebb menni, de tizenkét órán keresztül nem változott sem a pulzusom, sem azt átlagtempóm és ez megnyugtatott, mert azt jelezte, hogy a hosszútávú állóképességem rendben. Aztán tizenkét óra után kezdtem fokozatosan lassulni és fájt a gyomrom, de változtattam a frissítésen és minden a helyére került. Általában óránként kilencven gramm szén-hidrátot viszek be, ez most is sokat segített.

Fotók: Turós Izabella Facebook

A fáradtság nem okozott problémát?

Huszonnégyórás versenyen mindenkinek nehéz a fáradtság, ez nem a felkészüléstől vagy a kitűzött céloktól függ. Akadt olyan társam, aki a hajrában megkérdezte, hogy hogyan tudok így futni, nekem nem fáj? Azt választoltam, hogy de, mindenem fáj, azonban az ultrafutás már csak ilyen, igyekszünk elviselni a fájdalmat.

Visszatekintve hogyan értékelné eddig az esztendejét?

Az év elején a Szederkény-Bóly száz kilométeres futáson vettem részt, majd megsérültem, aztán sajnos az Ultrabalatonon kiújult a probléma. A Suhanj!6-on elgondolkoztam, ám úgy döntöttem, nem borítom fel a felkészülésemet, sokat vacilláltam, de inkább nehezebb edzésekbe kezdtem, ami jobban szolgálta a felkészülésemet a BUFF huszonnégyórására, és úgy tűnik, jól döntöttem. Ez volt a főversenyem, de a nyári Celtic 63-at még mindenképpen megemlíteném, a sérülésem után sikerült megnyernem azt a versenyt.

Azt még hozzátenném, hogy edzőm, Lőrincz Olivér remek munkája nélkül nem tudnék elérni ilyen eredményeket, sokat köszönhetek neki.

Fotók: Turós Izabella Facebook

Milyen versenyeken indul még az évben?

Az október végi Super6-ra van meghívásom, de meglátom, hogy milyen formában leszek, továbbá egy-két kisebb verseny akár becsúszhat, aztán jöhet egy kis pihenés az alapozás előtt.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A verseny hetében beteg volt, ám győzött, és Spartathlon-kvalifikációt szerzett
New York-i villában épült meg a világ legmagasabb otthoni mászófala
Teljesítette legnagyobb célját: tíz hónappal a szülés után megvan a spartan ultra
Mátyus János a célban boldogabb volt, mint amikor gólt fejelt a Stadionban
Európa leghosszabb túraútvonalai

Videók

A tizenkettedik világrekordjáért vállalta, hogy emberi csúzli lesz
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Hegymászás

Találtak egy bakancsot, megoldódhat a Mount Everest százéves rejtélye
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.