Élete legjobb formájában várja az első Spartathlonját

Öt nap van hátra a Spartathlon rajtjáig – a Csupasporton interjúkkal vezetjük fel az Athén–Spárta közötti 246 kilométeres versenyt, s ezúttal az újonc Hajtó Györgyöt kérdeztük.

„Bár gyerekként már a Spartathlon volt az álmom, elérhetetlennek tűnt, hiszen igazi félistenek vesznek részt rajta, elég csak az eddigi magyar győztesekre, Maráz Zsuzsira, Lubics Szilvire, Bódis Tamásra és Bogár Jánosra gondolni, vagy éppen olyan kiváló futókra, mint Erős Tibor, Mihalik Norbert, és még hosszasan sorolhatnám” – ezt mondta tavaly novemberben a Csupasportnak. Most ön is ott lesz a legendás versenyen: mit érez?

Fotók: Hajtó György, Facebook

Ami elsőként eszembe jut, az a hála és a megtiszteltetés – mondta Hajtó György, aki első alkalommal lesz ott a Spartathlonon. – Edzőmmel, Maráz Zsuzsival lépésről lépésre haladtunk, az elsődleges cél az Ultrabalaton volt, ahol idén első alkalommal vettem részt, és huszonkét óra alatt értem be a célba. Az Ub-n elért fantasztikus eredményt követően lelki mélységbe kerültem, és jeleztem a görög szervezőknek a részvételi szándékom törlését. Majd az élet mégis úgy hozta, hogy nekem ezzel a versennyel dolgom és feladatom van. A családomnak és a csapattársaimnak hála fel tudtam egyenesedni, ki tudtam mászni a mély gödörből. Miután jobban lettem, elkezdtem a felkészülést a Spartathlonra, és innentől már ez volt fókuszban. Szerencsére teljesen egészséges vagyok, elvégeztem a munkát, életem legjobb formájában várom a versenyt. Rengeteg szintes futáson vagyok túl, a Szőlőskörön is végig mosolyogtam, élveztem, hogy van erőm és könnyedén megy a futás. A májusi Ultrabalaton volt az első kétszáz kilométer feletti versenyem, tudom, hogy mennyi munkát raktam bele az elmúlt időszakban, kíváncsian várom a következő nagy lépcsőfokot.

„Egy kis faluban élek, ha belegondolok, valósággal beleborzongok, hogy megvan az esélyem jövőre részt venni a legendás Spartathlonon Görögországban. Hihetetlen…” – ezt is ön mondta az interjúban. Ezt és a mostani szavait hallgatva tényleg sokat jelent önnek a Spartathlon.

Egyrészt elképesztő, hogy eljuthatok álmaim versenyére, másrészt eddig még nem képviseltem sehol a magyar színeket. Itt most a magyar csapat tagjaként leszek ott Görögországban, hatalmas megtiszteltetés ez. Négyszáz remek futó vesz részt a Spartathlonon, köztük én is, ezúton köszönöm mindenkinek, aki segített abban, hogy ott lehessek.

Ráadásul a kétszeres győztes Maráz Zsuzsanna az edzője, így a legjobb kezek alatt készülhetett fel.

Szerencsés helyzetben vagyok, hogy két igazi legendával is dolgozhattam, az alapokat Csécsei Zoltántól szereztem meg, majd Zsuzsi vette át az irányításomat, ami elképesztően nagy megtiszteltetés. Nagyszerű eredményeket ért el, hihetetlen, amit véghez vitt és visz a mai napig a futásban. A nemrég véget érő hatnapos világbajnokságon is fantasztikusan teljesített, a családdal mi is elmentünk Balatonfüredre és a helyszínen szurkoltunk neki. Nagyon örültünk a világbajnoki címének, megérdemelte. Van egy kilenc-, egy tizenegy és egy tizenhárom éves gyermekem, nagyon élvezték az eseményt, szurkoltak, láttam a csillogást a szemükben. Nos, az én szememben is ugyanez a csillogás volt, amikor Zsuzsi elvállalt és elkezdtük a közös munkát.

Elképesztően tisztelem, és ezúton is hálásan köszönöm neki, igyekszem a Spartathlonon is méltón és tisztességesen helytállni, hiszen őt is képviselem. Nagyon örülök neki, hogy Zsuzsi is ott lesz a helyszínen, valószínűleg több ponton is találkozunk majd, ez a tudat pedig motivál és megnyugtat egyben.

Tudom, ha majd ránézek, annyi erőt fog sugározni, hogy még a nehéz helyzetekben is lesz energiám a folytatáshoz. A gyerekeim itthon maradnak, de a feleségem ott lesz velem a csapat tagjaként.

Fotók: Hajtó György, Facebook

Első alkalommal lesz ott a görög versenyen: mire kell figyelnie a legjobban?

Kiskorom óta az edzőim azt nevelték belém és mindig arra kértek, hogy ne fussam el a verseny elejét. A Spartathlon pedig éppen az a verseny, amelyen nagyon fontos az első nyolcvan kilométer, ugyanis erős a szintidő Korinthoszig, így mégis keményebben kell majd kezdeni, onnantól valamelyest lazul. Zsuzsi külön felhívta a figyelmemet, hogy nagyon oda kell figyelni az első nyolcvan kilométerre, viszont az a cél, hogy minél kipihentebben érjek Korinthoszba, hiszen onnantól kezdve szépen lassan jönnek az egyre komolyabb hegyek. Mivel Magyarországon bejött a hűvösebb idő, de Görögországban tart még a harminc fok feletti, ezért futópadon edzek a pincében úgy, hogy hősugárzókat raktam körbe. Nem idegeskedem, csak egy kicsit izgulok. Tudom, hogy becsülettel felkészültem, a frissítésem pedig rendben lesz. Minden megteszek majd a sikeres teljesítésért.

Tűzött ki esetleg célidőt maga elé?

Semmilyen célidőt nem tűztem ki magam elé, a lényeg, hogy végigmenjek, megismerjem a pályát, és személyesen átadjam az üzenetemet Leonidász királynak Spártában. Semmi más nincs a fejemben, csak A-terv van.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Spartathlon: Egyedül fut végig, tudja mi vár rá, csak az emésztése miatt aggódik
Már másfél millió forint gyűlt össze a konditermekben a Bátor Tábornak
Spartathlon: Sokat gyorsult, erősödött és már nem izgul annyira, mint egy éve
Spartathlon: Márkus Öcsi hatalmas menetet vár második otthonában
Élete legjobb formájában várja az első Spartathlonját

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel

Hegymászás

Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.