Garai Ágnes Szonja szép győzelemmel hangol a 100 kilométeres vb-re

Garai Ágnes Szonja 3:33:50 órás idővel győzött a nagyatádi ötven kilométeres országos bajnokságon – és ott lehet Indiában, a száz kilométeres világbajnokságon is.

Idén megnyerte már a száz kilométeres és a hatórás országos bajnokságot, legutóbb Nagyatádon az ötven kilométeresen is aranyérmet szerzett. Lassan már az lenne a meglepetés, ha nem ön nyerné valamelyik ob-t.

Úgy néz ki, most ilyen időszak van a magyar női ultrafutásban, az utóbbi versenyeken rendre jól jött ki a lépés – mondta Garai Ágnes Szonja. – Láttam a rajtlistán, lesznek jó ellenfelek, nyilván sohasem jelentem ki azt, hogy biztosan én nyerek, de az aranyérem megszerzése volt a célom.

És milyen volt a futás?

Az egész verseny érdekes volt, mivel az Ironman-futam végén rajtoltunk el, így gyakorlatilag tele volt az 5.2 kilométer hosszú pálya. És ha már a pálya… Nehéz volt, sok-sok fordítóval és kanyarral kellett számolni, ráadásul kerülgetni a versenytársakat, vagyis tempó szempontjából nem volt ideális. Ez nem kritika, ám nem voltak alkalmasak a körülmények arra, hogy csúcsokat döntögessünk. Egyébként az esemény kifejezetten hangulatos volt, és érdekes, ami a száz kilométeres országos bajnokságon hiányzott – ahol magányosan, egyedül haladtam –, itt a rengeteg futóval a pályán megkaptam. A célom az volt, hogy négy tizenötös, négy húszas tempóban kezdjek, ám ez nem így lett.

Huszonöt kilométeren keresztül hárman futottunk együtt, ami jó és egyben rossz is volt, ugyanis kicsit gyorsabban kezdtünk a lányokkal. Igyekeztem nem lemaradni, ám éreztem, nekem ez a tempó sok lesz, és benne van a veszély, hogy elfutom.

Miután a riválisok kezdtek leszakadni, kicsit vissza is vettem. Összességében jól éreztem magam a versenyen, semmi probléma nem volt, a végére nagyon elfáradtam, de boldog vagyok a győzelem miatt.

Ráadásul megdöntötte a nagyatádi pályacsúcsot.

A nagyatádi országos bajnokságon a dobogó felső fokán

A korábbi pályacsúcsot Ménes Anita tartotta három óra negyven perces idővel, de az a rekord más útvonalon született. Egyébként éppen három óra harminchárom perc volt a célkitűzés. A vége vicces volt, ugyanis eltévedtem a cél előtt… Elindultam egy újabb körre, kérdeztem, hogy hol van a cél, mire mutatták, hogy éppen a másik irányba kellene haladnom.

Megfordultam és kicsit bosszankodtam, hiszen ha nincs ez a kis tévesztés, akkor minden idők harmadik legjobb időeredményét értem volna el a DUV szerinti ötven kilométeres magyar ranglistán.

Így néhány másodperccel lemaradtam, ez az idő a negyedik helyre elég. Ám ennél nagyobb baj ne legyen.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást ezúttal, netán a tervezett tempó túllépése?

Bevallom, huszonöt kilométerig izgultam, hárman együtt futottunk, nem tudtam, mi lesz a végkifejlet. Volt bennem feszültség, hogy ki bírja jobban a végét. Folyamatosan nézegettem az órámat, és például a négy nulla nyolcas tempónál éreztem, hogy ez már kicsit sok, azonban nem akartam lemaradni, de nem tudtam, a riválisaim meddig bírják ezt. Próbáltam fékezni az iramot, de azt sem tudtam, hogy mi a jó döntés: maradjak le vagy igyekezzek lépést tartani? Vajon ők is elfutották magukat vagy ez az optimális tempójuk? Ez okozott némi feszültséget.

Garai Ágnes Szonja elkezdheti a felkészülést a világbajnokságra

Korábban elmondta, hogy döntenie kell, az ötven kilométeres országos bajnokságon vagy az utoljára megrendezett Korithoszon vesz részt – nos, az ob mellett döntött.

Sajnos az ötven kilométeres országos bajnokság miatt a Korinthosz kimaradt, túl közel volt egymáshoz a két verseny. Szomorú vagyok, de ez volt az okos döntés, nem akartam túlhajtani magam, mivel nagy céljaim vannak még az évben.

Úgy néz ki, munkahelyem, a Richter Gedeon gyógyszergyár támogatásának köszönhetően ott lehetek az indiai száz kilométeres világbajnokságon – ezúton is köszönöm a nagy lehetőséget! Addig félmaratonik és maratonik vannak betervezve, mindent megteszek, hogy a lehető legjobb formában érkezzek meg a vb-re.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bogár János lát esélyt magyar éremre a Spartathlonon, és összefogásra buzdít
Spartathlon: Egyedül fut végig, tudja mi vár rá, csak az emésztése miatt aggódik
Már másfél millió forint gyűlt össze a konditermekben a Bátor Tábornak
Spartathlon: Sokat gyorsult, erősödött és már nem izgul annyira, mint egy éve
Spartathlon: Márkus Öcsi hatalmas menetet vár második otthonában

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel

Hegymászás

Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.