Jön a balatonfüredi GOMU-EMU hatnapos világbajnokság!

Szeptember 5. és 11. között rendezik meg Balatonfüreden a hatnapos ultrafutó-vb-t, amelyen új világcsúcsok is születhetnek.

 

Szeptember 5–11. között rendezik Balatonfüreden a GOMU-EMU hatnapos világbajnokságot. Várja már a kezdést?
Elmondhatatlanul izgatott vagyok – mondta Sárosi Gyula szervező, aki futóként is részt vesz az eseményen. – Alig vártam, hogy megérkezzenek a kupák és az érmek, nagyon szépek, igyekeztünk mindent világbajnoksághoz méltó módon megszervezni. Nagy dolog, hogy megnyertük a rendezés jogát, így Balatonfüreden tarthatjuk a Mount to Coast GOMU-EMU hatnapos világbajnokságot. A vb szeptember ötödikén délben rajtol, az azt megelőző napon nagyszerű nyitóünnepséggel készülünk, illetve meglepetés programmal, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Mire számíthatunk? Mit lehet tudni a mezőnyről?

Huszonhét ország száztizennégy futója lesz itt, a legfiatalabb versenyző huszonöt, míg a legidősebb a nyolcvanhat esztendős amerikai Donald Winkley, aki a nyolcvanöt éves magyar legendával, Bozó Pállal versenyez majd a nyolcvanöt pluszos kategóriában. Az átlagéletkor ötven év körüli lesz, sokan korosztályos világcsúcsért jönnek, szóval elég komoly versenyre, remek eredményekre van kilátás. Ha néhány nevet kellene említenem, a magyarok közül mindenképpen Brown Viktóriát és Maráz Zsuzsannát emelném ki. Előbbi nem titkoltan világcsúcsot akar dönteni, utóbbit pedig nem kell bemutatni senkinek… Nem szeretnék kihagyni senkit, de az biztos, hogy a nőknél is erős nemzetközi mezőny lesz. Ami a férfiakat illeti, a belga Matthieu Bonne remek formában van, a fiatal ultrafutó hatalmas reményekkel és céllal érkezik. Majdnem tíztagú stáb kíséri Magyarországra, az 1038-as rajtszámot kérte magának, ugyanis ennyi kilométert akar futni, ez lenne a világcsúcs, meg akarja dönteni a görög legenda, Janisz Kurosz rekordját. Aztán a lengyel Bartosz Fudalit is meg kell említeni, tavaly az amerikai backyard-világbajnokságon harmadik lett százhárom pályán töltött órával, és a tavaszi balatonfüredi negyvennyolc órás világbajnokságon is kiválóan teljesített. Természetesen nem lehet kihagyni a felsorolásból Beda Szabolcsot sem, aki véleményem szerint a legjobb univerzális ultrafutó jelenleg Magyarországon, ő is „könnyen” kilencszáz kilométer fölé juthat. Nagy csatákra számíthatunk a különböző korosztályokban is. A csúcsdöntésekbe beleszólhat a megjósolt kánikula, de az elképesztő mentális küzdelmek biztosan nem maradnak el.

A magyar versenyzőknek pedig pláne nagy a tét.

A magyaroknak ez lesz a hatnapos országos bajnokság is egyben, így a hazai futók külön is megméretnek. Összesen tizennyolc honfitársunknak lehet szurkolni a világbajnokságon.

Lesz betétszám is?

Régebben volt negyvennyolc órás betétszám, de ezúttal nem lesz, csak a hatnapos világbajnoki mezőnyre szeretnénk koncentrálni. A balatonfüredi kempingben alakítjuk ki a 898.88 méteres pályát, amely jó minőségű zárt aszfaltos úton vezet, ám a szélessége és a hosszúsága nem teszi lehetővé, hogy nagy tömeg legyen. Éppen ezért száztizennégy futó lesz az eseményen, többet nem is tudnánk fogadni. Kockázatos és balesetveszélyes lenne, mivel könnyen tumultus alakulhatna ki, a legfontosabb pedig a futók testi épsége.

Ön is ott lesz a z indulók között. Mi a célja?

Tavaly először vettem részt ezen az eseményen, a harmadik napon pedig kiírtam a verseny szurkolói oldalára, hogy ha jövőre is indulni akarnék, lőjön le valaki. Természetesen viccnek szántam, és rengeteg kedves hozzászólás érkezett. Egy évvel ezelőtt nagyon elfáradtam, két hónapig tartott, míg teljesen regenerálódtam. Akkor közel hétszázhatvan kilométert tettem meg, és a harmadik lettem. Most az első tízbe kerüléssel már elégedett lennék, de nem is helyezésben gondolkodom elsősorban, a nyolcszáz kilométert tűztem ki célul. Azonban figyelem majd a csapatverseny alakulását is. A GOMU szabályai szerint nemenként és nemzetenként a két legjobb eredményt veszik számításba, úgy gondolom, hogy küzdeni fogunk a magyar csapat szép helyezéséért is. Ám ezután a verseny után öt héttel lesz a backyard-világbajnokság is, tagja vagyok a nemzeti csapat keretének, így nem szeretném annyira kikészíteni magam a hat nap során, hiszen nagyon fontos az októberi vb is. Mindenképpen el szeretném mondani, hogy nagy szeretettel várunk mindenkit a szurkolói zónába, hiszen minden futónak jól jön a biztatás, pláne a mieinknek. Nem mindennapi élmény látni, ahogy a hús-vér egyszerű halandó résztvevők törhetetlen hittel és odaadással róják a köröket nap mint nap.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Spartathlon: Egyedül fut végig, tudja mi vár rá, csak az emésztése miatt aggódik
Már másfél millió forint gyűlt össze a konditermekben a Bátor Tábornak
Spartathlon: Sokat gyorsult, erősödött és már nem izgul annyira, mint egy éve
Spartathlon: Márkus Öcsi hatalmas menetet vár második otthonában
Élete legjobb formájában várja az első Spartathlonját

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel

Hegymászás

Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.