Kalandos győzelem után, jöhet az UTMB 145 kilométeres távja!

Fazakas Bíborka 13 óra 48 perces idővel győzött a nők között a Bucovina Trail 88 kilométeres távján.

Remek főpróbát tartott az Ultra-Trail du Mont-Blanc előtt, győzött a Bucovina Trailen. Ez volt a cél?

Ezt a versenyt jó edzésnek fogtam fel az UTMB előtt – mondta Fazakas Bíborka. – A célom az volt, hogy élvezzem a futást, de nem titok, benne volt a pakliban a győzelmem. Láttam a rajtlistát, tudtam, ha jó napom lesz és nem rontom el, akkor jó esélyem van az aranyérem megszerzésére. Végül másfél órás előnnyel nyertem, magabiztos, rajt-cél győzelmet arattam végig az élen haladtam. Néha rá kellett szólnom saját magamra, hogy élvezzem, ne csak a versenyzésre figyeljek. Amikor már egy óra volt az előnyöm, akkor is versenylázban égtem, haragudtam is magamra, miért nem élveztem jobban… Ráadásul voltak érdekes, vicces vagy éppen meghökkentő részek.

Meséljen ezekről.

Olyan kalandos dolgok történtek, hogy szinte egy filmben éreztem magam, visszagondolva jókat mosolygok rajtuk. Rögtön a negyedik kilométeren az egyik cipőm beleragadt a sárba, nehéz volt kiszedni és ismét felhúzni… Amúgy szeretek sárban futni, ezen kívül egyáltalán nem hátráltatott. Nem sokkal később két méh megcsípett, kissé megdagadt, fájt és viszketett, de nem volt nagy probléma. A Bucovina Trail arról is híres, hogy sok pásztorkutyával lehet találkozni. Én is összefutottam néhány agresszívval… Egy esetben a pásztor kiáltott rám, hogy menjek csak tovább, bár érzékeltem, nem igazán érdekli a dolog, egy másik alkalommal pedig láttam, hogy épp veri a saját gyerekét.

Milyen volt a futás?

Technikás, nehéz a pálya, ráadásul sok kidőlt fa is nehezítette a haladást, így nem volt könnyű dolgunk. Volt olyan háromórás rész, ahol gyakorlatilag végig másztam felfelé, kézzel pedig húztam előre magam. Kegyetlen a nyolcvannyolc kilométer közel hatezer méter szintemelkedéssel. Amúgy kiváló a verseny, nagyszerű a szervezés, csodálatos a környezet, minden évben részt veszek rajta, jövőre is ott szeretnék lenni. Eddig teljesítettem már az ötven és a száztíz kilométeres távot is, utóbbin egészen a mostani eseményig én tartottam a pályacsúcsot, ám most megdöntötték. Motivál, hogy jövőre ismét enyém legyen a rekord.

Ezúttal mi jelentette a legnagyobb kihívást?

Nem volt különösebben nagy akadály, simán ment minden. A legtöbb versenyen rendszeresen van segítőm, ami kényelmesebbé teszi a dolgokat, ám ezúttal nem volt. Itt nyolcvannyolc kilométeren kellett cipelni saját magunknak a cuccokat, ez teljesen más volt. Nekem ez jobban tetszett, így fair a verseny. Én nem engedném a segítőket, mindenki hasonló körülmények között, egyforma feltételekkel versenyezzen. Látok olyan amerikai viadalokat, amelyeken egy futónak tizenöt tagú csapata van. Ez elég vicces, abszolút nem értem. Visszatérve a kérdésre, nem volt semmi extra nehéz, remekül ment a frissítés, jó volt a pulzusom is, egyedül amiatt kellett veszekednem magammal, hogy ne görcsöljek rá, élvezzem már a futást.

A Bucovina Trail után a Maros24-en vett részt. Ez a verseny milyen volt?

Négytagú váltóban vettünk részt a versenyen, tíz és fél kilométeres köröket kellett megtenni háromszáz méter szintemelkedéssel. Mi összesen kétszázhatvannyolc kilométert teljesítettünk, igaz, több is ment volna. Tempós versenyen vagyunk túl, egyszer jó volt részt venni rajta, de elég volt, többet nem megyek. Sokat kellett várni két futás között, előfordult, hogy öt óra telt el, ami azét valljuk be, elég sok.

Augusztus végén következik az idei főversenye, az Ultra-Trail du Mont-Blanc, amelynek a száznegyvenöt kilométeres távján vesz részt.

Minden tőlem telhetőt megteszek, aztán majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Az UTMB hosszú verseny, sosem lehet tudni előre, hogy mi lesz. Fontos, hogy úgy jöjjek majd el onnan, hogy mindent megtettem és elégedett legyek magammal. Jó lenne az első tízbe kerülni, de tudom, hogy iszonyú kemény verseny vár rám.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bogár János lát esélyt magyar éremre a Spartathlonon, és összefogásra buzdít
Spartathlon: Egyedül fut végig, tudja mi vár rá, csak az emésztése miatt aggódik
Már másfél millió forint gyűlt össze a konditermekben a Bátor Tábornak
Spartathlon: Sokat gyorsult, erősödött és már nem izgul annyira, mint egy éve
Spartathlon: Márkus Öcsi hatalmas menetet vár második otthonában

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel

Hegymászás

Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.