Kifizetődött a megfelelő edzésmunka, győzött az Ultra Tisza-tó versenyen

Vajda Zoltán 12:36:50-es idővel az első helyen ért célba a férfiak között az Ultra Tisza-tó 130 kilométeres távján.

Milyen céllal érkezett a versenyre?

Ritka az, amikor úgy érzem a rajtban, hogy minden tőlem telhetőt megtettem a jó eredmény érdekében, de ezúttal így volt – mondta Vajda Zoltán. – Nem küszködtem sérüléssel, az edzésmunkát is maradéktalanul el tudtam végezni, minden a lehető legjobban alakult. Ezúttal tudtam, nem azon múlik, hogy tehettem volna többet is bele. Az elvárásom az volt, hogy tizenkét órán belül érjek be, ez sajnos nem jött össze, de természetesen boldog vagyok a győzelem miatt.

Úgy tűnik, bejött önnek az UTT, ugyanis első alkalommal rögtön győzött a hatvanöt kilométeres távon, most másodjára pedig a százharmincason…

Valóban, úgy tűnik eddig kettőből kétszer jól sült el a dolog. Kétezerhúszban voltam először a versenyen, akkor rögtön sikerült győznöm. Már akkor megfogadtam, hogy elindulok a százharminc kilométeres távon is, de nehezen tudtam rávenni magam, ugyanis mindig nagy meleg van ilyenkor… Idén sikerült meggyőznöm magam szerencsére.

Milyen volt a futás? A nagy meleg kemény kihívást jelenthetett…

A meleg nem volt annyira zavaró, például korábban a Korinthoszon már jóval melegebben is futottam. Most inkább a páratartalom volt nehezítő tényező, ugyanis előző nap esett az eső, reggel a rajt előtt nagyon párás volt a levegő. Így, hogy a meleg magas páratartalommal párosult, az izzadtság sem tudott normálisan párologni, a hűtés is nehézkessé vált, emiatt még jobban kellett figyelnem rá. Emellett magas volt az UV-sugárzás, ami szintén hátráltatta a futókat. Egyébként ezért világos hosszú ujjúban futottam. Maga a futás? Az elején belőttem a négy ötvenes, ötös tempót, ezt tudtam is tartani az első két órában, majd ezt követően nem volt semmilyen tervem, úgy voltam vele, meglátom, milyenek lesznek a körülmények. Nyolcvan kilométerig egészen jól éreztem magam, nem zavart a meleg, de ezután annak ellenére, hogy nem kezdtem gyorsan, éreztem, hogy lelassulok. Nem akartam erőlködni, úgy futottam, ahogy jólesett. Nem néztem a tempót az órámon, tudom, hogy zavart volna, ha látom is a lassulást…

Mi volt a legnagyobb kihívás a versenyen?

Az utóbbi időben nem volt semmiféle problémám a gyomrommal, de most éreztem egy kis kellemetlenséget, olykor-olykor hányingerem volt. Igyekeztem áthidalni, olyankor nem ettem szilárd ételt, csak vízben oldódó energiaport. Szerencsére nem jutottam odáig, mint korábban, amikor például gyomorvérzésem lett, tudtam kezelni a szituációt. Hullámvölgy? Nyolcvan kilométer után folyamatosan mélyponton éreztem magam, onnan végig szenvedős volt a meleg és a pára miatt. Az izmaim viszont teljesen rendben voltak, a megfelelő edzésmunka kifizetődött. A frissítőpontokon nem időztem sokat, gyorsan mentem tovább, de nem mertem nagyobb tempót diktálni, mert úgy éreztem visszaüt.

Milyen tervei vannak a továbbiakban?

Az Ultra Tisza-tó után nagyszerű formában érzem magam, nincs szükségem pihenésre, folytatom az edzéseket. Régóta szeretnék egy jó huszonnégy órás eredményt elérni, ősszel ez lesz a legnagyobb célom, de még nem tudom, hol is csináljam. Az utolsó alkalommal megrendezendő Korinthoszon is sokat gondolkodtam, de a nagy meleg elbizonytalanít, így nem valószínű, hogy elindulok rajta. Tervben vannak félamaratonik és maratonik is, valamint az őszre egy terepultra. Azonban egyértelműen a huszonnégy órás van az első helyen.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Weöres Szabolcs novemberben indulhat a Vendée Globe-on
Bács-Kiskun Ultra Illegál: bulifutás, zsíroskenyér-parti és ingyen kávé
Kifizetődött a megfelelő edzésmunka, győzött az Ultra Tisza-tó versenyen
A tánc, a harc és a sport pazar művészete: capoeira
Térdsérülése miatt tesztfutásnak szánta, végül győzött a Nasska Trailen

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.