Mátyus János a célban boldogabb volt, mint amikor gólt fejelt a Stadionban

Futballozott a Honvédban és a Ferencvárosban is, légióskodott Németországban, Skóciában és Ausztriában, kőkemény védő volt, ám a futást soha nem kedvelte: Mátyus János közel az ötvenhez szeretett bele a futásba, és immár maratoni teljesítő!

Sokan gratuláltak?

Nem én vagyok a legmodernebb ember, aki az életét a közösségi médiában éli, mégis nagyon sokan megtaláltak a verseny után, ismerősök ismeretlenek egyaránt gratuláltak – mondta a Csupasportnak a 49 esztendős Mátyus János, korábbi 34-szeres válogatott labdarúgó, aki október 13-án részt vett a 39. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon, és 5:14:55 óra alatt teljesítette az esemény 42.195 kilométeres távját.

Régóta ismerjük egymást, végig követtem a teljes futballista pályafutását, és ha valakiről, Mátyus Jánosról nem gondoltam, hogy egyszer maratont fut majd…

Még ahhoz a korosztályhoz tartozom, amelyik nagyon szeretett futballozni, ugyanakkor ha valaki akár csak két-három éve is azt mondja, egyszer majd maratonin indulok, biztosan kinevetem! Játékosként soha nem szerettem futni, az úgynevezett száraz futásokat kimondottan utáltam, viszont a pályafutásom befejezése után elengedtem magam, és rám is jött vagy húsz kiló.

Kitűztem magam elé, hogy heti háromszor azért sportolni kellene, játszani az öregfiúkban, kocogni és úszni, aztán egyszer csak elkanyarodtam a futás felé, ami életem egyik legjobb döntésének bizonyult.

Most már jó ideje ott tartok, hogy nagyon hiányzik, ha valamilyen ok miatt esetleg nem tudok futni menni.

A barátok, a családtagok nem néztek furcsán önre, amikor azt látták, egy olyan sportágban találta meg az örömét, amely soha nem volt a kedvence?

Dehogynem! A barátaimmal van egy telefonos csoportunk, és nagy rendszerességgel elküldjük, ki mit csinál, én pedig jó ideje már a különböző futáseredményeimet osztom meg. Elfogadták, hogy ilyen változás állt be az életemben, és hatalmas szurkolótáborom lett.

Először teljesítette a maratoni távot: nem félt attól, hogy túl nagy fába vágta a fejszéjét?

Soha egyetlen meccsem előtt sem izgultam, míg most, a futóversenyt megelőző két napban viszont cikáztak a gondolataim, nem tudtam aludni, éppen ezért leküldtem a kedvesemet a gyógyszertárba, hogy hozzon nekem valamilyen nyugtató teát – felesleges szépíteni, életemben először izgultam…

Negyvenkettőezer-kétszáz métert futva teljesíteni sokaknak lehetetlen vállalkozással ér fel. Verseny közben egyszer sem volt olyan érzése, hogy feladja?

A futás révén varázslatos világba csöppentem, nagyon sok futóval beszélgetek, rengeteg jó tanácsot kaptam. Az egyik ilyen, hogy a maratoni még véletlenül sem két félmaratoniból áll, ez a verseny tulajdonképpen harminc kilométer után kezdődik. Úgy szerettem volna megcsinálni a versenyt, hogy egyszer sem kell belesétálnom, és bár volt mélypontom, sikerült kijönnöm belőle. Amikor elfutottunk a Parlament előtt és jöttünk át a Szabadság-hídon, közelítettünk a cél felé, az utolsó egy-két kilométernél biztos voltam benne, megcsinálom, amit elterveztem.

Semmihez sem hasonlítható az az érzés, amikor beértem a célba, az emberek tapsoltak körülöttem, és boldogabb voltam, mint amikor gólt fejeltem az egykori Népstadionban!

A családom tagjai hihetetlen erőt adtak, szurkoltak, velem örültek, és bár miután hazaértünk, egy-két órán belül elaludtam, azóta is csak lebegek…

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Mátyus János a célban boldogabb volt, mint amikor gólt fejelt a Stadionban
Európa leghosszabb túraútvonalai
Látta, hogy meglehet, végül barátai belehajszolták a privát UTT-pályacsúcsba
A rajtnál döntötte el, hogy győzni akar – meg is nyerte az 50 kilométeres versenyt
A nehézségek ellenére bőven szintidőn belül teljesítette az UTMB-t

Videók

A tizenkettedik világrekordjáért vállalta, hogy emberi csúzli lesz
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Hegymászás

Találtak egy bakancsot, megoldódhat a Mount Everest százéves rejtélye
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.