Megdőlt a maratoni futás férfi és női országos csúcsa!

Szabó Nóra 2:27:31-es idővel a berlini maratonin döntött női országos csúcsot, míg Szemerei Levente a férfiak hazai rekordját döntötte meg Varsóban 2:10:43 órás eredménnyel.

Szeptember 29. piros betűs nap lett a magyar hosszútávfutás történetében, miután vasárnap mind a női, mind a férfi maratoni országos csúcs megdőlt – számolt be róla a Nemzeti Sport. Szabó Nóra Berlinben, Szemerei Levente Varsóban állt rajthoz. Mindkét futónk őszi formájában ott volt a rekorddöntés lehetősége, hatalmas öröm, hogy mindketten sikerrel is teljesítették a célt.

Míg Szabó már magyar csúcstartóként állhatott rajthoz a világ hat legnagyobb maratonijának az egyikén, addig Szemerei egy 31 és fél éve, 1993. április 25. óta fennálló időt üldözött a lengyel fővárosban. Szűcs Csaba 2:12:10-es eredménye sokáig megdönthetetlennek bizonyult, de fiatal utódjában már tavaly is benne volt egy hasonló futás. Aztán eljött a vasárnap, és a Szekszárdi Sportközpont versenyzője nem pár másodperccel, hanem másfél perccel múlta felül a „szakállas” csúcsot. 2:10:43-as teljesítményével magát a varsói maratonit is megnyerte, ami még különlegesebbé teszi ezt a sikert.

„Vasárnap este még kicsit izgultam, hogy ha nem úgy sikerül a futás, mint ahogyan szerettem volna, akkor a verseny után megint megkapom, hogy nem szabad túl nagyot álmodni – mondta a verseny után a 24 éves Szemerei Levente a Nemzeti Sportnak, aki kimondva is a rekorddöntést fogalmazta meg célként. – Szerencsére ez a mai napra nem vonatkozott, még jobban is sikerült a futás, mint gondoltam, a formám alapján 2:11:30-ra lőttem be a tempót. Három percet tudtam javítani az egyéni csúcsomon, ez elég nagy fejlődésnek számít. Már a WizzAir Budapest Félmaratonin is látszott, hogy jó formában vagyok, megérte az augusztusi többhetes kenyai magaslati edzőtábor.

Idén már nem futok több maratonit, januárban megyek vissza Kenyába, hogy ott készüljek fel a februári sevillai maratonira, ahol szeretném áttörni a két óra tíz perces álomhatárt.”

Varsóban a csapatértékelésben negyedik lett a hölgyek között hatodikként célba érő Kovács-Garami Katalin oldalán. A másik magyar páros helyezetlenül zárt, mert Erdélyi Zsófia sajnos idő előtt feladni kényszerült a versenyt, párja, Jenkei Péter a férfiak mezőnyében a hetedik lett.

Fotók: Magyar Atlétika – Hungarian Athletics/Facebook

Szabó Nóra elképesztően stabilan futotta a 3:28 és 3:30 perces tempójú ezreket Berlinben, amivel majdnem egy teljes percet lefaragott a tavaly Sevillában elért 2:28:25-ös magyar rekordjából. Az MTK Budapest kiválósága 2:27:31-gyel a 17. helyen végzett, a mezőny ötödik legjobb európai futójaként ért célba.

EREDMÉNYEK
50. Berlin Maraton
Férfiak: 1. Milkesa Mengesha (etióp) 2:03:17, 2. Cybrian Kotut (kenyai) 2:03:22, 3. Haymanot Alew (etióp) 2:03:31
Nők: 1. Tigist Ketema (etióp) 2:16:42, 2. Mestawot Fikir (etióp) 2:18:48, 3. Bosena Mulatie (etióp) 2:19:00, …17. Szabó Nóra (magyar) 2:27:31 (országos csúcs, régi: Szabó, 2:28:25, 2023)

Varsó Maraton
Férfiak: 1. Szemerei Levente 2:10:43 (országos csúcs, régi: Szűcs Csaba, 2:12:10, 1993), 2. Mateusz Kaczor (lengyel) 2:11:15, 3. Mikola Nyizsnyik (ukrán) 2:13:13, …7. Jenkei Péter 2:23:18
Nők: 1. Olha Nyizsnyik (ukrán) 2:31:24, 2. Izabela Paszkiewicz (lengyel) 2:32:42, 3. Marina Nemcsenko (ukrán) 2:35:56, …6. Kovács-Garami Katalin 2:46:48

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tizenöt száz kilométer feletti versenyt teljesített idén, de még öt-hat tervben van
A husángolás a világ egyik legkeményebb és legtrükkösebb játéka
A főtt tojásfehérje nem véletlenül válik egyre népszerűbbé a sportolók körében
Pattanj két kerékre a városban is! Az elektromos kerékpárok előnyei a városi közlekedésben
Mátra, a Kazinczy, Vadrózsa: erre tette fel az évét, megvan a mesterhármas!

Videók

A tizenkettedik világrekordjáért vállalta, hogy emberi csúzli lesz
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Hegymászás

Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.