Megrohamozzák a külföldi futóturisták Budapestet: rekordot hoz a 39. Wizz Air Budapest Félmaraton

A világ csaknem 100 országából érkezett nevezés a szeptember 8-i 39. Wizz Air Budapest Félmaratonra – derült ki a szervezők tájékoztatásából.

A 39. Wizz Air Budapest Félmaratonon eddig több mint 3200 külföldi futó jelentkezett a különböző távokra, a 21 kilométeres verseny mezőnyének minden harmadik tagja külföldi futóturista lesz. Ez egyértelműen rekordnak számít és nemzetközi viszonylatban is csak kevés város mondhatja el magáról, hogy egy szabadidős versenyre ilyen nagy arányban érkezzenek a rendező országon kívülről. Különleges nevezők is indulnak a versenyen: rajthoz áll Japán magyarországi nagykövete, Ono Hikariko és Marjan Cencen, Szlovénia magyarországi nagykövete is.

A szervezők nemrég arról adtak tájékoztatást, hogy egy héttel a szeptember 8-i rajt előtt 93 országból több mint 3200 külföldi nevezett a 39. Wizz Air Budapest Félmaraton különböző távjaira, hogy a magyar főváros legszebb részein futhasson.

A britek lesznek a legtöbben, összesen 315-en, de rengeteg francia (239), német (215), spanyol (118) és norvég (101) is érkezik. Természetesen a környező országokból is sokan jönnek, Szlovákiából több mint 300-an, és nem sokkal maradnak el tőlük a lengyelek (265), valamint a csehek sem (189).

A félmaratonon minden második magyar indulóra jut majd egy külföldi. Japánból 38 nevezés érkezett erre a távra a szervező Budapest Sportirodához, a népes csapat mellett pedig Japánt képviselve rajthoz áll az ország nagykövete, Ono Hikariko asszony is.

„Nagyon örülök, hogy lehetőségem nyílik részt venni a 2024-es Wizz Air Budapest Félmaratonon, és sok magyar futó mellett e gazdag történelmű városban futhatok, érintve Budapest világörökségi helyszíneit. A maratoni futás olyan sport, amelyet mindenki a saját tempójában élvezhet. Lehetőséget kínál testünk és elménk felfrissítésére, valamint arra, hogy megtapasztaljuk a szívünk és elménk szabadon engedésének örömét. Nagyon várom, hogy megosszam ezt a tapasztalatot minden résztvevővel”– idézi a a versenyt szervező Budapest Sportiroda közleménye Ono Hikarikót, aki mellett Marjan Cencen, Szlovénia magyarországi nagykövete is nevezett a 21.1 kilométeres táv teljesítésére.

„A megterhelő diplomáciai munkavégzés közben számomra a futás egy lehetőség a kikapcsolódásra. Hozzátartozik az életstílusomhoz, ezért már több éve hirdetem diplomáciai körökben is, és igyekszem bátorítani a kollégáimat is, hiszen a kikapcsolódás és a társasági élet szempontjából így lehetőség nyílik arra, hogy diplomáciai eseményeken kívül is ismerkedjenek különböző emberekkel. Ugyanakkor a különböző helyszíneken zajló futások remek lehetőséget adnak Magyarország és az itt élő emberek megismerésére. Ha a Wizz Air Félmaratonról beszélünk, ez egy felejthetetlen esemény, hiszen az útvonal a magyar főváros legfestőibb részein halad át és kivételes hangulatáról ismert” – nyilatkozta Marjan Cencen.

A 39. Wizz Air Budapest Félmaraton különböző távjaira nevezett külföldiek száma rekordnak számít. Ez lesz a verseny történetében minden idők legnépesebb nemzetközi mezőnye, magasan túlszárnyalva a 2018-as csúcsot, amikor 2700 külföldi nevezett. A külföldi futóturisták jelenléte nem pusztán a verseny rangját emeli, de a főváros és az egész ország imázsára is pozitív hatással van.

„A vasárnapi verseny is bizonyítja, hogy Budapest a futóturisták egyik leginkább kedvelt célpontja Közép-Kelet-Európában. A covidos évek pangása után végre ott folytatjuk, ahol 2019-ben abbahagytuk. Azt is látjuk, hogy a külföldi futók általában nem egyedül utaznak, hanem ismerőseik, családtagjaik is elkísérik őket, így összességében sok ezer látogatót vonz a 39. Wizz Air Budapest Félmaraton Budapestre. Általában 2-4 napot is itt töltenek, azaz több mint 10 000 vendégéjszakát hoznak a fővárosnak. Ez öröm, egyben felelősség is, hiszen azt szeretnénk, hogy szép emlékekkel távozzanak tőlünk, és másoknak is ajánlják a magyarországi utazást” – mondta Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezetője.

A 21.1 km-es táv teljesíthető kéttagú váltóban a Kometa páros félmaratonon, illetve háromfős váltóban a Xylem trió félmaratonon. Ezek mellett rajthoz lehet állni a 10 kilométeres szimpatika, illetve a 2.3 kilométeres Wizz Air Lágymányos-kör futamon is szeptember 8-án.

A rajt és a cél minden esetben a lágymányosi Pázmány Péter sétányon lesz, a félmaratoni pálya érinti Budapest legszebb részeit, a Duna belvárosi szakaszának mindkét partján. A Budapest Sportiroda arra biztatja a fővárosiakat, hogy minél nagyobb számban látogassanak ki a rakpartokra vasárnap, és szurkoljanak a nemzetközi futókaraván tagjainak, hogy a külföldi résztvevők számára örökké emlékezetes élmény legyen a budapesti látogatás.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A második napon abba akarta hagyni a futást, de a csapat miatt nem adta fel
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Felnőttként tévesen gyerekfutammal kezdte, mostanra már a páros Ub-teljesítés is megvan neki
Kosárlabda ez is, de palánkok nélkül és sajátos szabályokkal
A balatonfüredi hatnapos vb-n megdőlt a legendás Janisz Kurosz világcsúcsa!

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción
A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.