Megszerezte a Spartathlon-kvalifikációt, idén mégsem megy a görög versenyre

Virág Pálnak nagyszerűen alakult az év első fele, részt vett a BSZM-en, az Ub-n és az UTT-n is, és valamennyi eseményen kiválóan szerepelt.

Nem unatkozott az év első felében – hogyan emlékszik vissza erre az időszakra?

Az alapozásom nagyon jól sikerült, sokat és jókat tudtam edzeni a téli időszakban – mondta a Csupasportnak Virág Pál. – Előre a BSZM-et és az Ultrabalatont terveztem be, a két főversenyemet. A Balaton Szupermaratonon tempósan tudtam futni, keményen telt mind a négy nap, nem egyszerű négyszer közel ötven kilométert megtenni. Szerencsére délutánonként tudtam pihenni, fontos, hogy a regeneráció nagyon jól sikerült. Összességében nagyszerűen ment, 15:39 óra alatt értem be, ezzel pedig megnyertem a kategóriámat.

Majd következett az Ultrabalaton, amelyen 21:35:50-es idővel egyéni csúcsot futott és abszolútban a tizenharmadik helyen ért célba.

Ahogy mindig, úgy most is konkrét céllal érkeztem az Ultrabalatonra. Most az automatikus Spartathlon-kvalifikációért mentem. Az időjárás segített, jó tempóban haladtam, nagyszerűen bírtam. Éjszaka aztán Siófoktól Balatonkeneséig kisebb hullámvölgybe kerültem, semmi sem esett jól, majd a szokásos balatonkenesei levesezés helyre hozott. Napfelkelte előtt be akartam érni, ez szerencsére sikerült. Ki kell emelnem a frissítést végző csapatomat, sokat köszönhetek nekik. Jócskán megdöntöttem az egyéni csúcsomat, két és negyed órát faragtam a korábbi időmből.

Meglett a Spartathlon-kvalifikáció, de az biztos, hogy idén nem megyek Görögországba. Tavaly indultam, most kihagyom, jövőre meglátom, merthogy a jövő évi versenyre is érvényes a most megszerzett kvalifikáció.

Fotók: Abai Róbert

Majd következett az Ultra Tisza-tó százharminc kilométeres távja, ott 13:19:10-es idővel bronzérmet szerzett.

Az Ultrabalaton után erősen gondolkoztam, hogy részt vegyek-e valamelyik nyári ultrán, de úgy döntöttem, hogy a páros után csak meg kellene csinálni az UTT-t egyéniben is. Két héttel az esemény előtt vált biztossá, hogy részt veszek rajta, készültem a nagy melegre is, hiszen tudtam, hogy az lesz, ráadásul kevés az árnyék. Azonban erre a kánikulára nem lehet igazán felkészülni…

Elképesztő hőségben kellett futni, ráadásul a páratartalom is magas volt. Próbáltam jó tempóban kezdeni, ötven kilométerig jól is ment, aztán rakoncátlankodni kezdett a gyomrom és fejben is megcsúsztam.

Hűtöttem, jegeltem és locsoltam magam, de ötventől hetvenöt kilométerig rossz periódusban haladtam, és a gyomorproblémám sem múlt el. A fordítónál valamennyire összeszedtem magam, láttam, hogy a harmadik helyen vagyok, mindenképpen meg akartam tartani azt a pozíciót. Sok erőt adott, ahogy láttam szembejönni a sok egyéni és váltófutót, láttam, hogy ők is küzdenek, úgyhogy nekem is menni kellett. A hullámvölgy után száz kilométerig jól tudtam haladni, majd száznál megint a gyomrommal szenvedtem, nem sok minden maradt meg bennem. Lassultam, jó néhány percet vesztettem, de szerencsére így is meglett a harmadik hely. Küzdelmesebb verseny lett, mint vártam, de a bronzéremmel teljes mértékben elégedett vagyok.

Fotók: Abai Róbert

Milyen céljai vannak még az év hátralévő részére?

A nyáron félmaratonik és maratonik lesznek inkább a középpontban, majd szeptemberben a tihanyi One Way Ticket backyardverseny következik, amelyen merész céljaim vannak. Ezt követően idén már hosszabb versenyt nem tervezek, aztán majd kiderül a folytatás.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A második napon abba akarta hagyni a futást, de a csapat miatt nem adta fel
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Felnőttként tévesen gyerekfutammal kezdte, mostanra már a páros Ub-teljesítés is megvan neki
Kosárlabda ez is, de palánkok nélkül és sajátos szabályokkal
A balatonfüredi hatnapos vb-n megdőlt a legendás Janisz Kurosz világcsúcsa!

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción
A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.