Mintegy kétezren futottak Kolonics Györgyre emlékezve

Október 23-án 14. alakalommal rendezték meg a kenus olimpiai bajnok előtt tisztelgő Kolonics György-emlékfutást. Az esemény a Kolonics György Alapítvány, a BBU Nonprofit Kft., a KSI SE, az Aktív Magyarország és a Magyar Kajak-kenu Szövetség közös szervezésében jött létre ismét. Többféle táv közül lehetett választani és sárkányhajózásra is volt lehetőség.

„A hagyományokhoz híven ismét Kolóra emlékezve futottunk a Népszigeten” – írja a Kolonics György-emlékfutásról megjelent beszámolójában a Magyar Kajak-kenu Szövetség honlapja, a kajakkenusport.hu.

A KSI népszigeti vízitelepén megrendezett eseményen közel kétezren vettek részt, hogy tisztelegjenek a 2008 júliusában elhunyt kétszeres olimpiai bajnok emléke előtt. Kolonics György rendszeresen futott a Bécs–Budapest Ultramaratonon, amelynek utolsó szakaszaként a futók a forradalom tiszteletére október 23-án a Hősök terén értek célba. A versenyzők között volt számos kenus bajnok, köztük Kolonics György is, aki mindig nagy lelkesedéssel teljesítette a félmaratoni távot és az említett befutó szakaszt. Ezért rendezik 2009 óta mindig október 23-án ezt az emlékfutást. De nemcsak futhatnak a résztvevők, az ötpróba program keretein belül például sárkányhajóba is szállhatnak.

A félmaratoni táv rajtja előtt bajnokok nyitották meg az eseményt. Szólt néhány szót Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója, Storcz Botond, háromszoros olimpiai bajnok kajakos, az Ötpróba futónagykövete, Csabai Edvin, 17-szeres maratoni világbajnok kenus, a Kolonics György Alapítvány kuratóriumi elnöke, illetve Szemán Róbert, a Nagy Sportágválasztó és a BBU Nonprofit Kft. ügyvezetője is.

A közös bemelegítést a kétszeres olimpiai ezüstérmes kajakos, Varga Ádám vezényelte két „segítőjével”, Adolf Balázzsal és Korisánszky Dáviddal. A résztvevők többféle táv közül választhattak. A félmaratonon egyéniben és csapatban is lehetett indulni, ezen kívül ugyancsak egyéniben a 11,5 vagy a 2,4 kilométeres szakaszt is lehetett választani. A célba érkezőket egyedi, Koló képével ellátott befutóérem, illetve frissítő várta.

„Évek óta töretlen az esemény népszerűsége – nyilatkozta Csabai Edvin. – Jellemzően a kajak-kenusoknak rendezzük, de az Ötpróba támogatásának köszönhetően nyilvános futóversenyként is többször meghirdettük már. Jól látható, hogy olyanok is itt vannak, akik még nem is éltek akkor, amikor Koló versenyzett. Az elmúlt időszakban a munkámból fakadóan is sokat foglalkoztam a nagy ikonokkal, és azt látom, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni őket. Különösen a mai fiataloknak kellenek olyan sportoló példaképek, akiknek a nagysága megfogja őket. Számomra a legkellemesebb tanúbizonysága annak, hogy jó úton járunk, az, hogy több olyan fiatal Facebook-oldalával találkozom, akinek Kolonics György látható a háttérképén.”

Félmaratonon a férfiaknál Márialigeti Áron (Bp. Honvéd SE), a nőknél pedig Lázár Emese (Építők Margitszigeti Diák KC) győzött, míg a 11.5 kilométeres távon Ménes Anita, illetve Zsiros Márk volt a leggyorsabb.

A teljes eredménysor itt tekinthető meg!

Kolonics György Emlékfutás – 2024

Fotó: MKKSZ

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Megdőlt a férfi félmaratoni világrekordja Valenciában!
Bokatöréséből felépülve elérte a bűvös 70 kilométert, amiből majdnem 73 lett
Mintegy kétezren futottak Kolonics Györgyre emlékezve
Nem voltak nagy vágyai, végül egyéni csúcsot döntött a BUFF-on
A fitneszvilág sztárjai Budapesten versenyeztek

Videók

A tizenkettedik világrekordjáért vállalta, hogy emberi csúzli lesz
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Hegymászás

Találtak egy bakancsot, megoldódhat a Mount Everest százéves rejtélye
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.