Ha maratoni futás, akkor legyen különleges is…
„Maratont először kétezer-tizenhat novemberében futottam, elég sokat készültem is rá, azt akartam, hogy életem első ilyen futása izgalmas helyen történjen meg, ezért választottam az athénit. Ez a klasszikus, ami Marathonból indul, és az athéni stadionban ér véget – kezdte Sass Dani, akit először a Konyhafőnök című gasztroverseny megnyerésénél ismerhettünk meg, később pedig az Ide Süss! című sütős-főzős vetélkedőben előbb versenyzőként, majd műsorvezetőként láthattunk. – Három-négy éve kezdtem el a futást, először fogyási szándékkal. Jött az első öt, aztán az első tíz kilométer, majd az első félmaraton. Évekig csak azt futottam, de kacérkodtam a gondolattal, hogy jó lenne a világ azon egy százalékába tartozni, aki életében egyszer lefutotta a maratont. Az athéni pedig azért is adta magát, mert anyai ágon görög a nagyapám.”
A műsorvezető hozzátette, szép és jó volt, hogy az olajfák árnyékában, a legendás útvonalon futotta le a távot, csakhogy a Marathon–Athén kifejezetten nehéz vonalvezetésű pálya.
Az első 10 kilométert még vízszintes terepen tehetik meg a versenyzők, utána azonban 21 kilométeren keresztül emelkedik az út. Bár sikerült négy órán belül teljesíteni a távot, nem érezte az eufóriát, picit elment a kedve a futástól.
„Nem volt jó élmény – tette hozzá Sass Dani, jelezve, hogy fontos a táv teljesítésének ténye, de annak a milyensége is rendkívül sokat számít. – Úgy voltam vele, a sors vagy a szerencse eldönti, futok-e még maratont, kinéztem a New York-it, amelyre sorsolás útján lehet bekerülni. Sok ismerősöm évek óta próbálkozik, és nem jár sikerrel, engem azonban szerencsére kisorsoltak, szóval úgy néz ki, novemberben New Yorkban futok maratont.”
Sass Dani elmondta, abból a szempontból könnyebb a helyzet, hogy ez a pálya viszonylag sík, s mivel nem volt még az Egyesült Államokban, duplán ígéretes a kaland. Mostanában kezdte el a felkészülést, a nevezés és a repülőjegy már megvan, de a futás sem szenved hiányt, s kőkemény fél év előtt áll.
Futás a ligetben és a tóparton
Nem Sass Dani az első hobbifutó, akitől azt halljuk, élete első maratonján futotta le először egyben a 42.195 kilométert, s több (fél)maratoni edzéstervben is találkoztunk ezzel, hogy csak az adott helyzetben kell teljesíteni a komplett távot. A civilben egy reklámügynökségnél dolgozó Sass Dani hozzátette, ha amatőrként előre, már a verseny előtt lefutná a maratont, elveszítené a lendületét, meg kell hagyni a vágyat magára az eseményre. Ráadásul a maratoni táv hatalmas megterhelés, ideje sincs annyit futni egyszerre, elég egyszer a versenyen. Legközelebb tehát New Yorkban.
„Sokszor futok a Margitszigeten, s mivel Zuglóban lakom, a Városligetben is, de olyan is van, hogy kilépek az ajtón és megyek, amerre kedvem van. A hétvégéket gyakran töltöm a balatoni nyaralónkban, ott nagyon szeretek futni, Szántód, Balatonföldvár, Siófok, Zamárdi, ha tehetem a hosszú futásokat ide időztem.”
„Az első maratonra nagyon becsületesen készültem, heti szinten négy-öt napot, ötven-hatvan kilométert futottam, ebből mindig volt egy hosszabb, húsz-huszonöt kilométeres futás, a leghosszabb pedig harminc kilométer volt – tekintett vissza az athéni felkészülésre a műsorvezető. – Egy hónapja futottam Budapesten egy félmaratont, ahhoz képest, hogy az elmúlt egy év milyen tragikus volt, nincs nagy baj. A heti három-négy futásnak minimum meg kell lennie, de érdemben júniustól fekszem rá a felkészülésre. Fontos a formaidőzítés, nehogy túlfussam magam, és mivel hobbifutó vagyok, reggeltől estig dolgozom, szívesebben indulok el úgy, hogy tudom, minden lefutott kilométer sokat számít.”
Gyakorolni a frissítést
A maratoni táv teljesítésének egyik fontos része a megfelelő táplálkozás, mivel már a félmaratont sem ajánlott frissítés nélkül teljesíteni, a négy óra körüli futások során pedig muszáj inni és enni is.
„Ezt nekem is gyakorolni kell, mert legutóbb nem sikerült annyira jól a frissítés, viszont mivel több ezer kalóriát égetsz el, kénytelen vagy erre is figyelni, ki kell dolgozni, hogyan tudom beleilleszteni az evést a futásba” – tette hozzá Sass Dani.