Sérülésből visszatérve tíz hét alatt felkészült és teljesítette a Korinthoszt

A tavaly a 160 kilométeres távon győzedelmeskedő Puskás Máté 7:44:34-es idővel a tizenegyedik helyen ért célba a férfiak között a Korinthosz 80-on.

Valamivel több mint két hónappal a Korinthosz előtt kezdett el ismét futni, nehéz időszakon van túl.

Az év elején sérülés miatt hónapokig nem tudtam futni, sokáig tartott, amíg kiderült a pontos oka – mondta Puskás Máté. – Az idő előrehaladtával aztán kezdett körvonalazódni a probléma, ebben az időszakban sokat erősítettem és edzettem, valamint rátaláltam a jógára, amely rengeteget segített a nehéz időszakban, továbbá ki szeretném még emelni a párom odaadó támogatását. Nagyjából a Korinthosz előtt tíz héttel próbálkoztam az első kilométerekkel, eleinte nem akart engedelmeskedni a testem, de fokozatosan egyre jobban tudtam mozogni. Azóta egyre több figyelmet fordítok magamra, igyekszem megelőzni a problémákat.

Egyre jobban vagyok, egyre jobban tolerálja a testem a futást.

Milyen sérüléssel bajlódott?

Először a gerincproblémáimat kellett rendbe tenni, meg kellett erősíteni a törzsemet és a hasizmaimat. Aztán a csípőmmel is akadtak gondok, most pedig azon vagyok, hogy elébe menjek a bajoknak.

Hogyan ment a felkészülés?

Nehéz időszakon mentem keresztül, mert sokáig egyáltalán nem tudtam edzeni, így már-már elvonási tüneteim voltak. Rossz érzéssel töltött el, de ahogy elkezdtem, hiába nem éreztem még az igazinak, egyből nagy élményt jelentett, hogy futhatok. Aztán edzőmmel, Márton Attilával egyeztettünk, és nem tudtuk eldönteni, hogy ott lehetek a Korinthoszon. Nem egyszerű a semmiből tíz hét alatt felkészülni egy nyolcvan kilométeres versenyre, ráadásul mindenki tudja, hogy itt az időjárási körülmények is nehezek.

Az első két-három hétben lassan, óvatosan futottam, azzal a céllal, hogy kilométereket gyűjtsek és ne sérüljek rá. Aztán egyre erősebb és hosszabb edzések következtek, négy héttel a Korinthosz előtt jutottunk el oda, hogy megpróbáljam a négyórás edzést.

Szerencsére semmi probléma nem jött elő, ekkor az edzőmmel azt beszéltük, nagy valószínűséggel végig tudok menni, de nehéz lesz, távol az ideálistól. Egyébként ha nem ez lett volna az utolsó Korinthosz, nem vettem volna részt rajta, vártam volna még a visszatéréssel.

Milyennek értékeli a futását?

Elégedett vagyok, jól éreztem magam, remek volt a hangulat. Az első ötvenöt kilométer teljesen zökkenőmentesen ment, utána viszont eléggé lelassultam egyrészt a meleg miatt, másrészt ezt még soknak éreztem. Amennyire a felkészülésem elég volt, addig minden rendben ment, azt követően úgy haladtam, ahogy tudtam. Mentálisan viszont nem kerültem hullámvölgybe, elfogadtam, hogy ezúttal lassúbb vagyok. A csapatom, benne a párom, remekelt a frissítéseknél, a verseny második felében ez is nagy szerepet játszott, hogy beértem. Egyébként nagyszerűen éreztem magam, örülök, hogy ott lehettem az utolsó Korinthoszon. Márkus Öcsi és az önkéntesek ismét kiváló munkát végeztek.

Nekem szívügyem a Korinthosz, itt vettem részt kétezerhuszonegyben az első ultraversenyemen, mégpedig a nyolcvan kilométeres távon, tavaly pedig győztem a százhatvan kilométeresen, az az eddigi legnagyobb sikerem. Mindenképpen ott akartam lenni a búcsún.

Mit lehet tudni a közeli és távolabbi jövőjéről?

Sikerült megtalálni a jó irányt, ezen az úton kell továbbhaladni és szépen fokozatosan felépíteni ismét a futásom sok-sok erősítéssel. Immár a jövő évre koncentrálok, ám elképzelhető, hogy lesz még versenyem ebben az esztendőben, például az Ultrabalaton Trail negyven kilométeres távját néztem ki. Fokozatosan fel akarom építeni magam, jövőre pedig merészebb célokat szeretnék kitűzni magam elé.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hatalmas hajrával jutott 800 kilométer fölé a hatnapos világbajnokságon
A második napon abba akarta hagyni a futást, de a csapat miatt nem adta fel
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Felnőttként tévesen gyerekfutammal kezdte, mostanra már a páros Ub-teljesítés is megvan neki
Kosárlabda ez is, de palánkok nélkül és sajátos szabályokkal

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción
A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.