Spartathlon: az utolsó 50 kilométer lesz a kulcs, órákat javítana ezen a szakaszon

Hat nap van hátra a Spartathlon rajtjáig – a Csupasporton interjúkkal vezetjük fel az Athén–Spárta közötti 246 kilométeres versenyt, s elsőként a másodszor rajthoz álló Boros Lindát kérdeztük.

Valamiért engem a görög versenyek motiválnak, mint például a Spartathlon…” – ezt nyilatkozta a Csupasportnak az év elején, ennek tükrében gyanítom, maximálisan felkészülve és izgatottan várja a megméretést.

Hosszú ideje készülök tudatosan a Spartathlonra, hiszen egy ideje már tudom, hogy bekerültem a mezőnybe – mondta Boros Linda, aki második alkalommal lesz ott a Spartathlonon. – Mivel már egyszer részt vettem rajta, nagy előny, hogy van némi tapasztalatom, ismerem az útvonalat, nem okoz meglepetést a terep. Viszont ennek tudatában sokkal jobban készülök azokra a részekre, amelyek két évvel ezelőtt igencsak fogcsikorgatva mentek. Ilyen például az utolsó ötven kilométer a főút mellett. Ha azt a szakaszt sikerül jól megfutnom, akkor összejön a célom és tudok majd javítani a korábbi időeredményemen.

Hosszú ideje készül kifejezetten a Spartathlonra – milyen volt a felkészülése?

Az edzéseken azokra a részletekre koncentráltuk edzőmmel, amelyek leginkább jól fejleszthetőek voltak. Gondolok itt az éjszakai szakaszok teljesítésére és a melegre. Több éjszakai versenyen is voltam, illetve sokat edzettem éjjel, és ebben az időszakban a futáson kívül a frissítést is fejlesztettük, hogy minél jobban tudjak teljesíteni sötétben. Továbbá a legnagyobb melegben is rendre futottam, és mentálisan is igyekeztem a legjobb állapotba hozni magam. Úgy érzem, hogy becsülettel felkészültem.

Második alkalommal lesz ott az eseményen: min akar mindenképpen változtatni az elsőhöz képest?

Az utolsó ötven kilométeren egyértelműen javítani szeretnék. A terveim szerint az első kétszáz kilométeren az elképzelésem szerint tudok haladni – persze ilyen hosszú versenyen bármikor bármi közbejöhet –, tudatosan készülök és figyelek a szintidőre, a stabil futás a célom. A kritikus pont az utolsó ötven kilométer, ott szeretnék tudatosabban és sokkal jobban teljesíteni, az lesz a kulcs.

34:32:55-ös idővel a legjobb magyar női teljesítő lett két esztendővel ezelőtt a Spartathlonon. Motiválja, hogy ismét ön legyen a legjobb a magyar hölgyek között?

Nem a magyar női mezőnyt nézem, hanem azt, hogy meg akarom dönteni a két évvel ezelőtti időeredményemet. Akkor az utolsó szakaszban sok maradt, és mivel a felkészülésem remekül sikerült, hiszem, hogy ott akár több órát tudok javítani. Amennyiben minden a tervek szerint megy, reális esélyem van jócskán megjavítani az időmet. Van is egy elképzelésem az idővel kapcsolatban. Hogy mennyi? Ha harmincassal kezdődne, már boldog lennék, de azt sem engedem el, hogy bemenjek alá.

Szeptember 28-án a magyar futók is nekivágnak a 246 kilométernek

Jelen állás szerint 23 magyar futó lesz ott idén a Spartathlonon: Ambrus Károly, Banka Balázs, Bartus Krisztián, Bódis Tamás, Bognár Ákos, Boros Linda, Csupor Krisztina, Farkas Zoltán Károly, Ferenczik József, Fogarasiné Veres Krisztina, Gáspár Péter, Gerda Lajos, Hajtó György, Hernádi László, Kazai István, Káldi Péter, Lovász Zsolt, Nagy Miklós, Poór Péter, Prantner Gábor, Simonyi Balázs, Szabó Zoltán István és Voják Tamás képviseli hazánkat a legendás görög versenyen. A rajt szeptember 28-án, szombaton magyar idő szerint reggel hat órakor lesz Athénban az Akropolisz lábánál, a leggyorsabb futók pedig vasárnap hajnalban érnek Spártába, hogy megérintsék Leonidász király szobrának talapzatát. Sok-sok dobogós helyezés mellett magyar győzelmek is születtek a Spartathlon dicső történetében, a nőknél Lubics Szilvia 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben, Maráz Zsuzsanna 2018-ban és 2019-ben, az amerikai színekben versenyző Nagy Katalin 2015-ben végzett az élen, a férfiaknál Bogár János 1991-ben, Bódis Tamás pedig 2019-ben lett első.

A napi információkat és a teljes versenyt a Spartathlon magyar csapat Facebook-oldalon lehet követni.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Spartathlon: Egyedül fut végig, tudja mi vár rá, csak az emésztése miatt aggódik
Már másfél millió forint gyűlt össze a konditermekben a Bátor Tábornak
Spartathlon: Sokat gyorsult, erősödött és már nem izgul annyira, mint egy éve
Spartathlon: Márkus Öcsi hatalmas menetet vár második otthonában
Élete legjobb formájában várja az első Spartathlonját

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel

Hegymászás

Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.