Szemerei Levente és Szabó Nóra az országos bajnok félmaratoniban

Vasárnap reggel a WizzAir Budapest Félmaraton keretein belül rendezték az idei félmaratoni magyar bajnokságot. Szemerei Levente egyéni csúccsal győzött, hozzá hasonlóan Szabó Nóra is másodszor ünnepelhetett ezen a távon.

Az ősz első futóünnepére igazi nyári körülmények között került sor Budapest utcáin. A WizzAir Budapest Félmaraton hagyományosan az őszi szezon nyitó eseménye, amelyre az egész ország megmozdult: a fő versenyszámra 7000 lelkes futó érkezett hazánk minden tájáról, de szintén kiemelendő, hogy minden harmadik induló külföldi volt.

A félmaratonira a legjobb magyar futók is beneveztek, ami nem véletlen, hiszen ez a futam volt a 21.1 kilométeres táv országos bajnoksága is egyben. A férfiak versenyében Szemerei Levente diadalmaskodott. A Szekszárdi Sportközpont fiatalja annak ellenére tudott 1:03:25-ös egyéni csúcsot elérni, hogy a célba érkezés pillanatában már nagyon sütött a nap, így a 24 fokos hőmérséklet érzésre olyan öt-hattal többnek tűnt. Ez egyáltalán nem ideális a hosszútávfutáshoz, ő mégis olyan erős eredménnyel nyerte meg az ob-t, amilyennél legutóbb Benedek Zsolt tudott jobbat, még 2001-ben (1:02:28).

A futás előtt megbeszéltük a többiekkel, hogy váltva megyünk, de két kilométernél éreztem, hogy kicsit leszakadoznak. Ekkor gondoltam egyet, és gyorsítottam, hogy egy 63:20-as futás összejöjjön. A végén a Szabadság híd egy kicsit lelassított, de így is nagyon nagy egyéni csúcs lett, ami a maratoni előtt tényleg nagyon biztató. Két éve is nagyon jó időt tudtam futni, 65:01-et, most azért egy kenyai edzőtábor után voltam, ahol életem legjobb edzéseit végeztem el. Ezek inkább maratonspecifikus edzések voltak, éppen ezért nagyon kíváncsi vagyok, hogy a varsói maratoniig hátralévő három hétben mit tudok még kihozni magamból” – mondta a verseny után Szemerei Levente a Nemzeti Sportnak.

A 24 éves atléta egyre jobb formában van, már a téli sevillai maratonitól is sokat várt, de lebetegedett. Nem sokkal később, tavasszal egy „összetákolt” maratoni formából 2:14:12-t futott Barcelonában. A római Európa-bajnokság után, ahol 45. lett félmaratoniban, volt egy rövidebb pihenője, utána ment ki Kenyába magaslati edzőtáborba. Bízik benne, hogy szeptember 29-én akár egy 2:12-vel kezdődő futás is benne lehet Varsóban. A 42.2 km-es klasszikus táv országos csúcsát Szűcs Csaba tartja, 2:12:10-zel, 1993 óta.

Az elmúlt években Szemereihez hasonlóan szintén szépen fejlődő Lomb Ádám ezüstéremmel gazdagodott, a 2021-es tokiói olimpiára és a 2023-as budapesti világbajnokságra még 1500 méteren kijutó Szögi István debütálása is biztatóan sikerült. Reméljük, hogy minél többet láthatjuk őt is az utcai futás világában.

A férfi győzteshez hasonlóan a női versenyben aranyérmes Szabó Nóra is 2022 után állhatott fel második alkalommal a dobogó felső fokára. A maratoni futás országos csúcstartója 1:12:08-as ideje biztató a szeptember 29-i berlini maratoni előtt, ami az őszi célversenye.

A célom, hogy 71 perccel kezdődő időt fussak, ez most nem sikerült. Elégedettnek kéne lennem, de mégsem vagyok az. Melegnek meleg volt, de annyira nem zavart, a pálya sem volt könnyű, inkább a szél jelentett problémát. Eddig átlagos évem van, semmi extra, reméljük, hogy Berlin után mást fogok mondani” – mondta jelenlegi legjobb női hosszútávfutónk, aki Kovács-Garami Katalinnal és Tomaschof Katával együtt állhatott fel a dobogóra.

FÉLMARATONI ORSZÁGOS BAJNOKSÁG 2024, BUDAPEST
Férfiak. Országos bajnok: Szemerei Levente (Szekszárdi Sportközpont, edző: Szőke Gergő) 1:03:25, 2. Lomb Ádám (PVSK) 1:05:49, 3. Szögi István (SVSE) 1:06:49.

Nők. Ob: Szabó Nóra (MTK Budapest, e: Berkovics Imre) 1:12:08, 2. Kovács-Garami Katalin (BHSE) 1:18:37, 3. Tomaschof Kata (FTC) 1:20:35

Címlapfotó: Szemerei Levente egyéni csúccsal nyert (Fotó: Facebook/Magyar Atlétika)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hatalmas hajrával jutott 800 kilométer fölé a hatnapos világbajnokságon
A második napon abba akarta hagyni a futást, de a csapat miatt nem adta fel
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Felnőttként tévesen gyerekfutammal kezdte, mostanra már a páros Ub-teljesítés is megvan neki
Kosárlabda ez is, de palánkok nélkül és sajátos szabályokkal

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción
A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.