Lengyel Ferenc küzdelme a Manaszlun

A korábbi idegenlégiós elviselhetetlen fájdalma miatt fordult vissza 7000 méterről a Föld nyolcadik legmagasabb hegyén. Hazaérkezését követően megosztotta tapasztalatait honlapunkkal.

A napokban hazatért Lengyel Ferenc a Himalájából, miután nem sikerült felérnie a 8163 méter magas Manaszlura. A korábbi idegenlégióst a jobb lábában jelentkező elviselhetetlen fájdalom gátolta a továbbhaladásban, ezért nagyjából 7000 méter magasságban a visszafordulás mellett döntött.

 

„Bár nem vagyok orvos, lehet, hogy a szervezetem így jelezte a kimerültséget vagy a túlterheltséget – kezdte Lengyel Ferenc. – Kivizsgáláson nem jártam, így aztán kezeléseken sem voltam, de már javult az állapotom. Rövid idő állt rendelkezésemre az akklimatizálódásra, biztos vagyok benne, hogy ez is közrejátszott a gyulladás kialakulásában. Szeptember tizenhatodikán indultam az első akklimatizációs körömre, és tíz nappal később már a csúcstámadás kezdődött. Első nyolcezres hegyemen ez túlságosan rövid időnek bizonyult. Tapasztalatszerzésnek megfelelő volt, de ha lesz legközelebb, több szempontból is másként másznék. Először is, szerencsés lett volna már augusztus közepén kiutaznom, mert a júliusi Lenin-csúcs-mászás után majdnem két hónap telt el. Másodszor, az öt-hatezres régióban több időre lenne szükségem.”

Bár a Kalifa Alpin Csapat tagjaként először próbálkozott nyolcezer méteres hegyen, a sportember korántsem tapasztalatlan. Korábban az Alpok 82 négyezres csúcsát megmászta, s az említett 7134 méter magas Lenin-csúcson, legújabb kori nevén az Ibn Szína-csúcson is állt már – kétszer.

„Azért a négyezres csúcsokat ne hasonlítsuk össze a nyolcezresekkel, már csak azért se, mert az Alpok legmagasabb hegye, a Mont Blanc négyezer-nyolcszáznyolc méter, míg a Manaszlun négyezer-kilencszázon áll az alaptábor. A már említett körülmények mellett döntő volt, hogy gyorsan jött a megfelelő időjárási ablak, míg a következő – az előrejelzések szerint – csak napokkal később érkezett volna meg. Mivel nem volt megfelelő hosszúságú az akklimatizációs felkészültségem, gyorsan kifáradtam, hétezer méter környékén elfogyott a lendületem is.

Az alaptáborban a serpákkal és a különböző kisegítő személyzettel együtt kétszáz-kétszázötvenen tartózkodtak, ebből úgy nyolcvanan-százan mászók, de a nyolcvan százalékukat inkább magashegyi turistáknak nevezném, akik oxigénpalackkal próbáltak feljutni a csúcsra. Nem ugyanakkora energiabefektetést igényel, ha a különböző táborokban felállított sátrak várnak, a felszerelésedet mások viszik helyetted, s amikor már fogytán az oxigén, beleszippantasz a maszkba, s újult erőre kapsz.

Mivel nem lehetett abban bízni, hogy a következő napokban valóban lesz egy újabb időjárási ablak, egy nap pihenés után elindultam felfelé. A többi meg már ismert…”

Lengyel Ferenc hozzátette, csalódott kicsit, de a kedvét nem vette el, hogy a közeljövőben esetleg újra nyolcezres heggyel próbálkozzon.

Fotók: Kalifa

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.