Etessünk – de mivel?!

Etetnél, de nem tudod mivel csalogasd a környékre a halakat? Íme néhány tipp, milyen az igazi etetőanyag.

Az etetőanyag keverése talán a legmisztikusabb területe a horgászatnak. A legtöbb horgásznak megvan a maga titkos receptje, aminek egyetlen hal sem tud ellenállni. A valóság persze egészen más, de az biztos, hogy az etetőanyag befolyásolhatja a legnagyobb mértékben a horgászat eredményességét. Nem árt tisztában lenni az etetőanyag-keverés alapszabályaival.

1. Az első és legfontosabb, döntsük el, hogy milyen halra szeretnénk elsősorban horgászni. Nagyon nem mindegy, hogy keszegre, amurra vagy pontyra megyünk. Aki nem profi, az válasszon a horgászboltban kifejezetten a kifogni kívánt halfajnak megfelelő keveréket, és ez legyen az etetőanyag alapja.

2. Az etetőanyag megnedvesítéséhez, jó alapos átkeveréséhez és áttöréséhez szükségünk van egy magas falú dézsára vagy két kisebb vödörre. A megnedvesítés során a vizet több részletben, fokozatosan adagoljuk az etetőanyaghoz. Ha egyben öntjük bele, nehéz lesz elkeverni.

3. Hideg vagy forró víz? Ha hideg víz helyett meleget használunk, akkor az etetőanyagszemcsék átnedvesedéséhez szükséges idő jelentősen lerövidül, ezáltal ugyanannyi idő alatt az etetőanyagunk sokkal tapadósabb lesz, mint amikor hideg vizet használunk. A forró víz szinte megfőzi az etetőanyag-szemcséket, és ezért lesz tapadósabb.

4. Az sem mindegy, milyen vizet használunk az etetőanyag begyúrásához. Érdekes kérdés, hogy az etetőanyag megnedvesítéséhez használhatunk-e közönséges csapi vizet, vagy célszerű a horgászvízből merítenünk. Erről alaposan megoszlik a horgászok véleménye, noha érdemi különbség általában alig tapasztalható. Azért a biztonság kedvéért azokon a helyeken, ahol túlzottan klóros a csapvíz, érdemes természetes vagy palackozott vizet választani.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Rakonczay Gábor kihajózott utolsó expedíciójára
Még várják a nevezéseket a Normafa Kupa jótékonysági síversenyre
Traktor és majom a pályán – ilyen volt az indiai száz kilométeres vb
Könnyek között, sikítva ért célba a tizedik maratoniján
Maga is meglepődött, de 490 kilométer után is tökéletes állapotban érezte magát

Videók

A tizenkettedik világrekordjáért vállalta, hogy emberi csúzli lesz
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Hegymászás

Egyetlen szánnal egész Grönlandon keresztül: a zöld sziget magyar úttörői
Értékesebb egyik a másiknál? Hegymászás mesterséges oxigénnel és anélkül
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.