A nappalok rövidek, az éjszakák hosszúak, a hőmérséklet alacsony. Aki síutazásra megy, azt csábító kínálat fogadja az éttermekben, hüttékben, két sípálya között feltölthetjük magunkat némi táplálékkal, ám nem árt odafigyelni arra, hogy mit eszünk. Nemcsak azért, hogy fittek maradjunk, hanem amiatt is, mert kellemetlen érzés, ha a lejtőkön emésztési problémával kell szembenéznünk.
Síeléskor olyan ételeket válasszunk, amelyek összetett szénhidrátot, némi fehérjét és zsírt tartalmaznak.
TIPPEK REGGELIRE
Az átlagos síelő óránként 300–600 kalóriát éget el, így gondoskodni kell a megfelelő tápanyagellátásról. Mielőtt elindulunk a lejtőkre, ne hagyjuk ki a reggelit. Klasszikus reggelinek számít a müzli, tej, gyümölcs kombináció. Ez a gyors és egyszerű étkezés tartalmaz rostot, kalciumot, vitaminokat és szénhidrátot is, amely energiát ad a sporthoz.
Az olcsó, gyors és tápláló reggeli étkek közé tartozik a pirítós is, amit teljes kiőrlésű kenyérből készítsünk el. Mogyoróvajjal megkenve még több energiát ad.
Recept egy tuti reggelihez: zabkása tojásfehérjével
Ha síelés előtt tojásfehérjével megspékelt zabkását fogyasztunk, kis túlzással egy hegyet is képesek leszünk megmozgatni. Igazi proteinbomba, amit így készíthetünk el.
Hozzávalók:
½ bögre zabpehely
½ bögre mandulatej
6 szem eper
2 tk méz
1 csipetnyi só
3 db tojásfehérje
1 tk mogyoróvaj
Megjelent a símagazin!
Síelés 2020–2021 magazinunkban hosszabban is írunk a síszemüvegekről, az árakról és a megfelelő viseléséről. Fókuszban a Covid-mentes síelés, óvintézkedésekkel, de külföldi körkép, divattörténet, gasztrotipp és sok egyéb sícikk is színesíti a 84 oldalas magazint, amely kapható az újságárusoknál.
A zabpelyhet egy kis fazékban 5–7 percig főzzük a mandulatejjel, az apróra vágott eperrel, a mézzel és a sóval, majd levesszük a tűzről. A tojásfehérjét felverjük és kanalanként hozzákeverjük a zabkásához, majd visszatesszük a tűzhelyre és további 2-3 percig főzzük. Mogyoróvajjal tálaljuk.
EBÉDÖTLETEK
Ebédre magasabb fehérje- és szénhidrát- és alacsony rosttartalmú étel ajánlott. Például egy szelet grillezett lazac fél csésze rizzsel vagy édesburgonyával, esetleg bármilyen párolt vagy grillezett zöldséggel nagyszerű választás az energiaszint fenntartásához, amelyre szükség van a délutáni lesiklás alkalmával.
A hideg időben mindannyian szeretünk valami meleg, laktató ételt. Egy tányér forró leves friss kenyérrel laktató. Ha pedig valaki bírja a csípőset, választhat tápláló, fehérjedús csilit, amit hús nélkül, zöldségekkel és babbal is elkészíthetünk.
Recept egy tápláló ebédhez: vegetáriánus csili
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
1 db kisebb cukkini
1 db zöldpaprika
100 g cheddar sajt
1 db vörösbabkonzerv
2 evőkanál csilipor
2 evőkanál őrölt kömény
só
1 db konzervparadicsom
300 g konzervkukorica
A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, a cukkinit megmossuk és kockára vágjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk és kis darabokra szeleteljük. A babot leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a paprikát és a hagymát, majd kb. 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a csilit, a köményt, és még egy percig főzzük. Hozzáadjuk a felszeletelt cukkinit, a kukoricát, a paradicsomot a levével együtt felfőzzük, majd alacsonyra vesszük a lángot, és főzzük további 12 percig. Végül hozzáadjuk a babot, és főzzük még egy percig. Tálaláskor a párolt zöldséges keveréket bőven megszórjuk reszelt sajttal, és kenyérszeletekkel tálaljuk.
VACSORATIPPEK
A hegyen töltött nap végén megérdemlünk egy ízletes vacsorát, ám törekedni kell arra, hogy ne együk túl magunkat zsíros, kalóriadús ételekkel.
A fehérjedús fogások nagyon jók arra, hogy az izmaink regenerálódjanak. Ajánlott a csirkehúsból, halból készülő ételek zöldségkörettel, tésztával.
Ha családdal síelünk, teljes kiőrlésű tésztából készült pizzát is vacsorázhatunk a gyerekekkel, amire feltétként friss zöldségeket, zsírszegény sajtot tegyünk.
Recept egy ízletes vacsorához: csirkés-gombás tészta
Hozzávalók:
30 dkg csirkemell
1 fej vöröshagyma
15 dkg gomba
kókuszzsír
só
bors
40 dkg teljes kiőrlésű penne
A csirkemellet kockára, a vöröshagymát apróra vágjuk, a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A kókuszzsírt felmelegítjük, megpároljuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk és megpirítjuk. Amikor a hús kezd puhulni, hozzákeverjük a gombát, és néhány percig, a hús teljes megpuhulásáig pároljuk. A tésztát a csomagoláson található előírás szerint lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük és leszűrjük. Tálaláskor a tésztára halmozzuk a gombát és a csirkét.
CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!