Hiába közeledik nagy ütemben a február, a télnek még koránt sincs vége. Néhány hétig még egészen biztosan hideg, csípős időre kell számítanunk, ha túrázni megyünk, ami egyáltalán nem kell, hogy problémát okozzon, ha felkészülünk. A réteges öltözködésről már korábban írtunk, de a legjobb merinógyapjú aláöltözet sem adhatja vissza az ember életkedvét úgy egy pihenőnél, mint egy meleg ital. Ha termoszt használunk, a lehetőség gyakorlatilag bármikor adott, már csak azt kell eldönteni, mi legyen az életmentő folyadék. A legtöbben kávéra, teára vagy forró csokoládéra szavaznak, de vannak ezeknél különlegesebb italok is. Az alábbiakban ezekből mutatunk be párat – hozzátesszük, mindegyiket érdemes otthon kipróbálni, és azt magunkkal vinni, amit valóban finomnak találunk. A kinti mínuszoknál csak egy elrontott meleg ital esik rosszabbul…
1. Kókuszos chai
– 4 bögre víz
– 6 fűszeres chai teafilter
– 1 doboz kókusztej
– 6 evőkanál cukor
– fahéj
A chai főként Indiában népszerű fekete tea, amelyet fűszerekkel ízesítenek, ez a masalai chai. Érdemes kipróbálni, már csak azért is, mert az alapanyaga lehet egy finom, krémes téli forró italnak. Forraljuk fel a vizet egy közepes méretű lábasban, adjuk hozzá a teafiltereket, majd hagyjuk 10 percet pihenni. Ha letelt, vegyük ki a filtereket és adjuk hozzá a többi összetevőt – a fahéjjal ízlés szerint bánjunk. Keverjük össze alaposan, az egészet forraljuk rövid ideig össze és készen vagyunk.
2. Mogyoróvajas forró csokoládé
– 4 bögre mandulatej
– 1/4 bögre mogyoróvaj
– 5 tasak forró csokoládépor
Tegyük az összetevőket egy közepes méretű lábasba, és alaposan keverjük meg. Forraljuk össze óvatosan, közben folytassuk a keverést. Néhány perc elteltével készen is vagyunk!
3. Forró vajas limonádé
– 3 bögre víz
– 3/4 bögre citromlé
– 2/3 bögre cukor
– reszelt citromhéj
– 4 evőkanál vaj és 4 rúd fahéj (tálaláshoz)
Egy közepes méretű lábasba ötsük bele a vizet, a citromlevet, a cukrot, reszelt citromhéjat, és melegítés mellett keverjük addig, amíg a cukor feloldódik. Egy evőkanál vaj egy bögre forró limonádéhoz való, ennek megfelelően mérjük bele a termoszba, a fahéjat szintén ízlés szerint adagoljuk.
4. Almás álom
6 bögre szűretlen almalé
3 rúd fahéj
12 egész szegfűszeg
6 egész szegfűbors
Öntsünk bele minden hozzávalót egy közepes méretű lábasba, és forraljuk össze. Nagyjából húsz perc után kész arra, hogy a termoszba töltsük!
CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM