Kényelmes körtúra a Rákos-patak mentén

A Felsőrákosi-rétek állat- és növényvilágát tizenkét állomáson bemutató tanösvény a X. kerületben található, szinte teljesen sík terepen halad, és kisgyerekes vagy kutyás túrázóknak is ajánlott.

Nem is gondolná az ember, hogy Budapesten mennyi tanösvényt találhat, pedig néha nem is kell messzire mennünk a lakóhelyünktől, hogy kiránduljunk egy jót. A X. kerületben például érdemes ellátogatni a Felsőrákosi-réteket bejáró tizenkét állomásos tanösvényre, amelynek kiindulópontja tömegközlekedéssel (67-es autóbusz, Túzok utca megálló) vagy autóval is könnyen megközelíthető.

A lényeg, hogy a Keresztúri út és Túzok utca kereszteződésénél utóbbira térjünk rá, ezen egyenesen befelé sétálva, a Rákos-patakon átívelő hídon átkelve, néhány száz méter múlva megtaláljuk a tanösvény első tábláját.

Tizenkét állomásból áll a tanösvény, amelynek bejárata a Keresztúri út–Túzok utca kereszteződéséből nyílik

A tanösvény meglehetősen hosszú, 5.4 kilométeres, de nem kell megijednünk, a terep szinte teljesen sík, minimális emelkedőre egyedül a hatos ponthoz látogatva számítsunk.

A körtúra legszebb része talán az 1–5. táblák közötti szakasz, ahol az országos védettségű láp növény- és állatvilágát csodálhatjuk meg, miközben a nyílt terepen a gyerekek és a kutyák is kedvükre szaladgálhatnak. Az állomáspontok tábláit érdemes elolvasni, rengeteg hasznos információt tartalmaznak felnőttek számára is, a kisebb forgó táblán található kérdésekkel pedig tájékozottságunkat tesztelhetjük.

Vigyorgó fatönk mellett vezet el az utunk a tanösvény kezdetéig

A túra félig-meddig lakott területen halad, a környéken találhatók családi házak, gyümölcsöskertek és még lovarda is. Mindez persze azt is jelenti, hogy időnként figyelni kell az autós forgalomra, de ez általában nem jelent többet három-négy járműnél.

A leghosszabb egybefüggő szakasz az 5-6. táblák között halad, de nem érdemes kihagyni. A Mátyásföldi repülőtér és az ellentétes irányba is hatalmas szabad terület tárul a szemünk elé, és ha vittünk magunkkal plédet, keresve sem találhatnánk jobb helyet a pikniknek.

A tanösvény 6–8. táblái közti szakasz az előzőekhez viszonyítva sok érdekességet nem tartogat, a 8–10. táblák között azonban a jobb oldali kis erdőben számos madarat megfigyelhetünk, érdemes előkészíteni a távcsöveket. Balra inkább ne nézzünk, a mellettünk csordogáló kis patak medrében sajnos sok a hulladék.

A 10–12. táblák közti rész végig a Rákos-patak mentén halad, ami nagyon kellemes hangulatot kölcsönöz a sétának, a végén található híd azonban ne tévesszen meg minket, a Túzok utca megtalálásához vissza kell sétálni az 1-es tábláig.

Panorámaképpel sem könnyű megörökíteni, mekkora rétet csodálhatunk meg a 6-os táblától

A tanösvény bejárása kényelmes tempóban másfél-két órát vesz igénybe, és igazi felüdülést jelent a város zajától kissé távolabb lenni.

Az útvonal vezetése lehetőséget ad a rövidítésekre,

a 4-es táblától jobbra fordulva könnyen visszajuthatunk az 1-esig, ahogy az 5-öst követő kereszteződésben is dönthetünk úgy, hogy nem fordulunk le balra a hatos felé, hanem egyenesen haladva egyből a 7-est vesszük célba vagy még nagyobbat levágva jobbra a 12-es felé kanyarodunk.

Ha összegezni kellene a tapasztalatokat, a sok pozitívum mellett érdemes kiemelni, hogy az ösvény erdőben nem halad, így az árnyékos helyek száma csekély, valamint padok, asztalok sincsenek kihelyezve sehol, a pihenéshez, piknikezéshez ezért érdemes pokrócot magunkkal vinni, és valamelyik réten letelepedni. A közelség és a látnivalók azonban könnyen feledtetik az apróbb kellemetlenségeket.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Korábban nem futott még ennyit, kibicsaklott a bokája, de megnyerte a 46 km-es versenyt
Megrohamozzák a külföldi futóturisták Budapestet: rekordot hoz a 39. Wizz Air Budapest Félmaraton
Ha magyar sport lenne, gyeptekének nevezhetnénk
Erősödött a szakmai stáb, kiváló a csapat – Magyarország készül a balatonfüredi backyard-vb-re
Üvegpadlójú hidak, amelyeknél össze kell szedni a bátorságot az átkeléshez

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción
A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.