Termosz: pohárnyi forróság

Természetéből adódóan ősszel hűvösebb az idő, s túrázásaink alkalmával ilyenkor különösen jólesik egy meleg ital. Íme, milyen szempontok alapján érdemes termoszt választani – videóval.

Nem szükséges a termodinamika doktorának lenni, hogy tudjuk, a termosz melegen tartja a beletöltött innivalót. Kevésbé közismert azonban, hogy a hideget is ugyanilyen jól őrzi, de mivel már októbert írunk, legtöbben a forró kávé vagy tea élményére vágynak.

Ahhoz, hogy megértsük, miként működik a termosz, először nem árt tudni, miből épül fel. A termoszt angolul vacuum flask néven is emlegetik, nem véletlenül. Tulajdonképpen egy dupla falú palack, a falak között vákuumközeli állapottal, amely minimálisra csökkenti a hővezetést. Így fordulhat elő, hogy a termoszba töltött innivaló, ha nem nyitjuk ki, több óra elteltével is alig veszít hőfokából. A termosz leggyengébb pontja a nyak, ahol a két fal találkozik egymással, ezért kulcsfontosságú, milyen kupakszerkezetet használ a gyártó, a csavaros megoldás kifejezetten jónak számít. A másik tényező, ami a hőmegtartó képességet veszélyezteti, a nyitások és zárások gyakorisága. A palackot megnyitva egyből hőcsere kezdődik a forró ital és a külvilág levegője között, ezért fordulhat elő, hogy ha gyakran iszunk kis kortyokat, hamarabb kihűlhet az italunk, mintha egy-egy alkalommal töltenénk ki magunknak nagyobb mennyiséget. Nem mindegy továbbá, mennyi folyadékot tárolunk a termoszban, nagyobb mennyiség ugyanis jobban tartja a hőt.

Termosz választásakor az alábbiakra legyünk tekintettel:
– fém belsővel rendelkezzen, a műanyagot kerüljük
– a termoszpoharat (jellemzően 3–4 dl űrtartalmú) hagyjuk meg munkába járáshoz, túrázáshoz ez kicsi, és a zárszerkezete is gyengébb a termosznál
– biztosan zárjon a teteje
– legyen könnyen kezelhető
– ha megrázzuk, ne csörögjön, zörögjön benne semmi

TIPP: Forró ital beletöltése előtt érdemes termoszunkat forró vízzel megtölteni, majd kiöntés előtt néhány percig benne hagyni. A termosz fala így átmelegszik, és tovább tartja melegen italunkat. Ha rendelkezünk a megfelelő felszereléssel, a termoszt magunknak is elkészíthetjük. A hogyan kérdésre az alábbi angol nyelvű videó ad választ:

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Túl a bokasérülésén nagy célokat tűzött ki maga elé az idei évadra
Sorokin: Kemény munkával mindent el lehet érni. Sok sikert, magyar futók!
Fárasztó volt a Japánban rendezett vb, de minden egyes másodperc megérte
Szuperfitnesz, szuper dicsőség: magyar vb-érmek!
Az okoskarkötőnek is megvannak a maga veszélyei

Videók

A tizenkettedik világrekordjáért vállalta, hogy emberi csúzli lesz
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Hegymászás

Egyetlen szánnal egész Grönlandon keresztül: a zöld sziget magyar úttörői
Értékesebb egyik a másiknál? Hegymászás mesterséges oxigénnel és anélkül
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.