A kapitány a változó szél miatt trükkös, de parádés világbajnokságra számít

Sűrű a program mostanában a Balatonon, hiszen alig ért véget pénteken az 56. Kékszalag tókerülő verseny, szombaton máris kezdődik Balatonföldváron a Suzuki Techno293 szörfvilágbajnokság, nemzetközi mezőnnyel és közel háromszázötven versenyzővel. Utassy Loránd szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

Magyarország története során először ad otthont a Techno293 szörfvilágbajnokságnak, amely egyébként elég nyitott szakág, az U13-astól az U15-ösön és az U17-esen át egészen az U19-es korosztályig terjed a széles paletta, sőt, utóbbi az ún. techno plusz kategória része, amelybe immár beletartoznak azok a felnőttek is, akik elég könnyűek ehhez az osztályhoz.

„Amikor megpályáztuk a világbajnokság rendezését, tudtuk, hogy legalább kétszázötven résztvevővel kell számolnunk, ebből végül csaknem százzal több lett – mondta Utassy Loránd, aki közel két évtizede tölti be a szövetségi kapitányi posztot a sportágban. – Így az az igény is egyértelművé vált számunkra, hogy két trapézpályát kell kiépítenünk, ami dupla személyzetet jelent, az ötfős nemzetközi zsűri viszont mindkét pályát elbírálja. Az egyiken az U17-es korosztály és a techno plusz versenyez, a másikon pedig az U13 és az U15, így volt logikus az elosztás.”

A magyar fiatalok kifejezetten jók és eredményesek ebben a szakágban, így akár éremnek is örülhetünk majd a világbajnokságon. A kapitány szerint a lányok között Bósza Borinak van leginkább esélye a sikerre, a fiúk között pedig vannak titkos esélyesek, de csak a végső nevezések után derül ki, ki miben indul.

Az U19-es world sailing vébén tizedik Morvai Bálintnak, a felnőttválogatott kerettag Kossovics Máténak techno pluszban szurkolhatunk, de mivel már nagyobbak és nehezebbek, igazán csak erős szélben érhetnek el jó eredményt. A szakember az esélyesek közé sorolja Gerlits Kristófot, aki éppen a testalkata miatt okozhat meglepetést, illetve az U17-es Jancsó Kristófot, aki évek óta a legjobb tízben végez a korosztályos világversenyeken.

„A nagy nemzetek közül az olaszok, a görögök, a spanyolok, az angolok és az izraeliek hagyományosan erősek, de mi, magyarok is rendre jó helyen állunk – fogalmazott Utassy. – Kifejezett erősségünk, hogy a Magyar Vitorlásszövetség hosszú idő után az utánpótlás-korosztályok támogatását tartja a legfontosabb feladatának, emiatt egyre több egyesület nevez versenyzőket a gyerekbajnokságokba, aminek most érik be a gyümölcse, egyre jobb utánpótlás-eredmények születnek.”

A kapitány szerint alapvető hátrányunk viszont az, hogy „tavi versenyzők” vagyunk, tenger híján nem ismerjük a nagyobb hullámokat és az áramlást, ezek megtapasztalása csak külföldi edzőtáborokkal lehetséges, ami viszont mindent megdrágít. Számos országban ráadásul az iskolai programban is benne van a szörfözés, így a gyerekek akár mindennap tudnak edzeni, ezen a téren többéves lemaradásunk van. Az azonban örvendetes fejlemény, hogy a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen windszörf szakedzői képzés indul.

„Hétfőn kezdődnek Balatonföldváron az éles futamok, az előrejelzések szerint jó lesz a szél, és néhány fokot lehűl az időjárás. Remélem, tizenöt-húsz futamot is sikerül megrendezni, a változó szélviszonyok miatt trükkös verseny lesz, minden adva van ahhoz, hogy parádés hetünk legyen!” – tette hozzá Utassy Loránd.

A Techno293 szörfvilágbajnokságot július 20. és 28. között rendezik Balatonföldváron. Az esemény honlapja: https://worlds2024.techno293.org

Fotók: Gerencsér Ambrus

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Európa leghosszabb túraútvonalai
Látta, hogy meglehet, végül barátai belehajszolták a privát UTT-pályacsúcsba
A rajtnál döntötte el, hogy győzni akar – meg is nyerte az 50 kilométeres versenyt
A nehézségek ellenére bőven szintidőn belül teljesítette az UTMB-t
Chicagóban megdőlt a női maratonfutás világcsúcsa

Videók

A tizenkettedik világrekordjáért vállalta, hogy emberi csúzli lesz
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Hegymászás

Találtak egy bakancsot, megoldódhat a Mount Everest százéves rejtélye
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.