Havasi Gergő élete legnagyobb kalandja előtt, átevezné az Atlanti-óceánt

A magyar sportoló hajóját Rakonczay Gábor építette, amely előbb a Balatonon, majd az Adriai-tengeren kerül vízre.

Tetszik a hajó?
Nagyon – mondta a Csupasportnak Havasi Gergő. – A hajónak van esztétikai, lelki és szakmai része, mindegyik kiváló lett. Fontos, hogy mennyire kormányozható, de ott van az élettér, a biztonság, a stabilitás vagy a terhelhetőség is. Első ránézésre rögtön pozitív érzések fogtak el, jó megérzésem van a hajó kapcsán. Olyan, mint én: sportos és vízre lett teremtve. Tudok vele azonosulni. Külön örülök, hogy Rakonczay Gábor építette meg, ezúton is köszönöm neki.

Mikor próbálja ki?
Mivel az a célom, hogy kijussak a következő olimpiára, a nyári időszakban a kajakozásé volt a főszerep, az utolsó versenyem augusztus közepén volt. Fizikailag a mindennapi edzéseimmel alapozom meg az erőnlétemet, a mentális és az elméleti részt pedig folyamatosan fejlesztem. Visszatérve a kérdésre, szeptemberben két hetet a Balatonon leszek, nem jövök le a vízről, a cél, hogy megszokjam az életteret, lássam, hogy adott esetben min kell fejleszteni vagy változtatni. Ha valahova kell még egy párna, egy kapaszkodó vagy egy karabiner, akkor azt a vízen, élesben tudom meg a legjobban. Fel kell mérnem a teret, ahol sok-sok napot, hetet tartózkodom majd. Ősszel aztán az Adriai-tengerre megyek, ott további tapasztalatokat szerezhetek. Minél jobban össze kell állnia a projektnek, maximálisan fel kell készülnöm minden téren. Két tréningen is szeretnék részt venni az indulás előtt, egy mentáltréningen és egy életmentésin, illetve egészségügyi tudásra is szükségem van, hogy az esetleges sérülések esetén el tudjam látni magamat. Amennyiben minden összeáll, és minden a tervek szerint halad, az év végén indulok.

Mi a konkrét cél?
Egyeztettem Fa Nándorral és Rakonczay Gáborral is, és úgy néz ki, a dél-portugáliai Lagosból való indulást ki kell hagynom, ugyanis egyre gyakrabban jelennek meg abban a térségben az orkák, ez problémát jelenthet, így a Kanári-szigetekről tervezem az indulást, és a cél Antigua és Barbuda szigetországa, amely az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál helyezkedik el. A műszerek, a navigáció és a koordináták alapján ezt célzom meg, de előfordulhat, hogy evezés közben délebbre sodródom, és más szigeten kötök ki. Nekem az is tökéletes, a célom az, hogy átevezzem az Atlanti-óceánt. Ezúton szeretném megköszönni a szponzoraimnak,
a NotebookStore-nak az Olajshop.hu-nak és a Rubra étteremnek a támogatást.

Egyedül vagy párosban vág neki az útnak?
Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy egyedül, de még nem dőlt el. Faramuci ez a helyzet, ugyanis egy kajakos társammal vágtunk bele, de ő visszalépett. Kellemetlen, mert összeállt a projekt, jó ütemben mentek a dolgok, és éppen akkor… Igyekszem lelkileg úgy készülni, hogy egyedül megyek, de közben erősen foglalkoztat, hogy párban vágjak neki. Jelenleg még nem dőlt el, és van is, aki csatlakozna hozzám. Szóval úgy készülök, hogy egyedül megyek, de ez még nem végleges.

A hajó építője, Rakonczay Gábor is lehetne a társa,
ám ő a saját kihívását folytatja az év végén.
Természetesen megkérdeztem őt is, mondta, hogy megtisztelő és köszöni, hogy rá gondoltam, de folytatja az útját, így az is előfordulhat, hogy egyszerre leszünk a vízen. Egyébként a hajó építésében amennyire tudtam, segítettem neki, csiszoltam, lamináltam és festettem, a munka közben pedig remek kapcsolatba kerültünk, aminek kifejezetten örülök. Rengeteg tanácsot adott és ad a mai napig, hatalmas tapasztalata van, egyfajta mentorom lett. Lesz majd egy nyolcvanórás elméleti rész, amit ő tart, ad nekem anyagot, amit meg kell tanulnom. Nem kérdés, fizikailag és mentálisan is fel kell készülnöm, hiszen ez lesz életem legnagyobb kalandja.

Havasi Gergő: Ízig-vérig kajakos vagyok

Havasi Gergő számára a sport elengedhetetlen, s elmondta, elsősorban kajakosnak tartja magát, de minden más is jöhet.

„Ízig-vérig kajakos vagyok, erre lettem teremtve. Ettől függetlenül minden sporttevékenység vonz, az edzések mellett a szabadidőmben is szinte mindig sportolok. Ha nem kajakozom vagy erősítek, akkor bringázom, futok vagy túrázom, de szeretem a vízi- és az extrém sportokat. Hat ejtőernyős ugrásom is volt, és majdnem elfelejtettem, a labdajátékok is jöhetnek.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elrabolták, levágta az egyik ujját, ma mégis a világ egyik legjobb sziklamászója
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hatalmas hajrával jutott 800 kilométer fölé a hatnapos világbajnokságon
A második napon abba akarta hagyni a futást, de a csapat miatt nem adta fel
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción
A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.