Majthényi Szabolcs az olimpiai esélyekről és a balatonföldvári szörfvébéről

Július utolsó hetében több mint háromszáz fiatalnak rendeznek szörfvilágbajnokságot Balatonföldváron, melynek főszervezője Majthényi Szabolcs tizennégyszeres repülő-hollandi-világbajnok lesz.

z

Fotó: Nemzeti Sport / Dömötör Csaba

Rangos versenyt nyert június végén repülő hollandiban a tizennégyszeres világbajnok Majthényi Szabolcs, Domokos András kettős, az élen végeztek a patinás németországi Kieli-öbölben évente megrendezett Kieler Wochén, amelyen lassan húsz éve indulnak, és már több alkalommal is nyertek. Az eseményen éppen a német Kay-Uwe Lüdtke, Kai Schäfers hazai párost előzték meg, akik megnyerték előttük a márciusi repülőhollandi-világbajnokságot Floridában.

„Most visszavágtunk, de a németeké nagyon összetartó csapat, a sportszerűség határait feszegetve három-négy hajóval is segítik egymást – emlékezett vissza Majthényi Szabolcs. – Mindig nehéz volt versenyezni ellenük, főleg azóta, hogy megvették és felújították a mi régi hajónkat, amivel nagyon jó sebességet tudnak elérni.”

A magyar duó főleg itthon készül, 2024-ben öt versenyünk van Balatonföldváron, ebből hármon már túl vannak, a legfontosabb pedig a magyar bajnokság szeptemberben. Októberben Európa-bajnokság vár rájuk, amelyet a spanyolországi Cádizban rendeznek.

Majthényi Szabolcsnak nemcsak versenyzőként, hanem szervezőként is sok a munkája idén, július 20. és 28. között ugyanis korosztályos szörfvilágbajnokságot rendeznek Balatonföldváron, amelynek központja a Spartacus Vitorlás Egylet, szervezője pedig a Magyar Szörfszövetség.

A balatoni verseny több mint 330 indulója az utánpótlásban népszerű windsurf hajóosztályban, Techno 293-ban méri össze erejét, amelynek elnevezése a klasszikus siklószörf hosszából adódik. Tizenkilenc éves kor után ebből az osztályból kerülnek ki a felnőtt profi versenyzők, akik már repülőszörffel versenyeznek.

„A mostani fiatal magyar generáció kiemelkedő ebben az osztályban, szerintem az első hatban tudnak végezni ezen a világbajnokságon – tette hozzá Majthényi. – Több korosztály is összeméri az erejét Földváron, és mivel a fiúk és a lányok külön indulnak, annyian vannak, hogy két külön pályát kell kiépíteni. Ezt az utánpótlás-viadalt először rendezi meg hazánk, 2022-ban ugyanakkor volt már felnőtt szörfvilágbajnokság Balatonföldváron.”

A versenyzőkkel tart még hatvan-hetven ember, edzők és szülők, illetve a rendezői stáb is legalább ötventagú lesz. Majthényi Szabolcs 2013 óta szervez nagyobb versenyeket Balatonföldváron, de már versenyzőként is, 1996 után több hazai repülőhollandi-világbajnokság lebonyolításában vállalt szerepet.

A mostani rendezvény technikai felelőseként szintén rá hárul a szervezés, az installáció, a logisztika, a helyszín, a pálya és a kemping kiépítése, a rendezői stáb összeállítása. Majthényi Szabolcs, ha csak teheti, maga is szívesen szörfözik Balatonföldváron.

„A Balaton nagyon jó terep a szörfözéshez, bár kicsit tartunk a júliustól, mert nem szélbiztos időszak, így benne van, hogy gyenge szeles verseny lesz. De mivel a legtöbb induló diák, ebben az időszakban kellett kijelölni.”

A világbajnokság honlapja: https://worlds2024.techno293.org

Fotó: Nemzeti Sport / Dömötör Csaba

A magyar olimpiai érem is benne van pakliban

A párizsi olimpia vitorlásversenyeit július 28. és augusztus 8. között rendezik a marseille-i öbölben, a mezőnyben két magyar versenyzővel, a nőknél a világ- és Európa-bajnok Érdi Máriával, a férfiaknál pedig Vadnai Jonatánnal, mindketten lazer hajóosztályban indulnak, és Majthényi Szabolcs szerint mindketten esélyesek az éremre.

„Ha minden összejön, két magyar érem is születhet, attól függ, milyen mentális állapotban lesznek, mert fizikailag, taktikailag és hajóvezetésben ott vannak az élmezőnyben – fogalmazott Majthényi. – Azt tartom a legfontosabbnak, hogy jól kezdjék a versenyt, mert ha megvan a lendület, lesz esély a dobogóra, de ha az elején valamelyikük megakad, és nehézkesen indul az első két nap, onnan már nehéz lesz felállni, amihez kiemelkedő teljesítmény kell.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Korábban nem futott még ennyit, kibicsaklott a bokája, de megnyerte a 46 km-es versenyt
Megrohamozzák a külföldi futóturisták Budapestet: rekordot hoz a 39. Wizz Air Budapest Félmaraton
Ha magyar sport lenne, gyeptekének nevezhetnénk
Erősödött a szakmai stáb, kiváló a csapat – Magyarország készül a balatonfüredi backyard-vb-re
Üvegpadlójú hidak, amelyeknél össze kell szedni a bátorságot az átkeléshez

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción
A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.