Hogy jól érezzük magunkat a Balaton-átúszáson, oda kell figyelnünk rá, mit eszünk. Semmiképpen se étkezzünk túlságosan kiadósan, inkább lassan felszívódó szénhidrátokban gazdag ételeket válasszunk, mert hosszú a táv, és az ilyenekből gyorsabban és tartósabban nyerjük az energiát.
Felejtsük el a fehérlisztből készült péktermékeket, mert az elfogyasztásuk után fél órával már éhesek leszünk. Én a zabkására esküszöm: azért szeretem, mert ezerféleképpen el lehet készíteni.
Magvakat, aszalt gyümölcsöt és fahéjat teszek bele – igaz, fahéjat mindenbe teszek. Van, aki szereti a koffeint, nekik érdemes kávézni. Én is mindig iszom kávét vagy fekete teát, mert segít a fókuszálásban.
Kevesebb mint két órával a rajt előtt már nem érdemes enni. Nagyjából negyedórával a rajt előtt energiazselét szoktam bedobni, ezt bármelyik sporteszközökkel foglalkozó áruházban lehet kapni.
Nagyon fontos, hogy megfelelően hidratáljunk.
Már az úszás előtti nap is igyunk többet a megszokottnál, és aznap reggel pedig legalább egy liter vizet fogyasszunk el. A sima vízen kívül jó az izotóniás ital is, de figyeljünk oda, mit iszunk, kerüljük a cukros italokat.
Az 5 kilométeres távon a versenyzőknek nincs szükségük frissítésre, az ilyen távú versenyeken nem is megengedett az ilyesmi. Különben is, amennyit inni kell, azt a Balatonból megisszuk 🙂 A Balaton-átúszáson indulóknak viszont érdemes élniük a lehetőséggel, hogy a hajókon szőlőcukrot és vizet is adnak nekik. Aki úgy érzi, kezd elfogyni, nincs jól, az álljon meg, frissítsen, mert nincs annál rosszabb, mint úgy teljesíteni a távot, hogy nem élvezi az úszást. A hosszabb távú versenyeken egyébként nálunk is van frissítés. 25 kilométeren például a fiúk akár egy fél banánt is megesznek „etetéskor”, de én rá sem bírok nézni a kajára.
Az átúszás után rögtön igyunk, mert észre sem vesszük, de a két-három óra alatt rengeteget izzadunk.
Érdemes az úszás után minél gyorsabban fehérjékben gazdag ételt fogyasztani, mert a fehérje tölti fel az izmokat, de igazából egy Balaton-átúszás után szinte bármi jó, ráadásul rengeteg ételt kínálnak a célban. Ugyan a versenyek után sem tudok túl hamar kajára nézni, azért a Balaton-átúszás után szívesen betévedek a péksüteményes sátorba – persze csak módjával. 🙂
Borítófotó: Tumbász Hédi