Soha nem volt még akkora mezőny a Techno293 szörf-vb-n, mint Földváron

Hatodik éve irányítja a Magyar Szörfszövetséget elnökként Szalay Balázs, aki 2018-as megválasztása óta az utánpótlás támogatását tűzte ki a szervezet legfontosabb feladatául, aminek egyik legfontosabb mérföldköve lesz a július 20-án, szombaton kezdődő Suzuki Techno293 szörfvilágbajnokság Balatonföldváron.

„Négy éve kezdtünk komolyabban az utánpótlás felé fordulni, klubszinten is, és a fókusz a mai napig a tíz és tizennyolc év közötti korosztályon van – mondta Szalay Balázs, a Magyar Szörfszövetség elnöke. – Ennek már kézzelfogható eredményei is vannak, a versenyzők száma megháromszorozódott, sokat költöttünk felszerelésre, és Magyarországra hoztuk ezt a világbajnokságot, ami szintén a koncepció része. Célunk, hogy minél több magyar sportoló tudjon versenyezni nemzetközi szinten is Balatonföldváron.”

Az elnök szerint ez nagyjából negyven magyar versenyzőt érint a Suzuki Techno293 szörf-vb mintegy háromszáznegyven indulójából, ami rekord, soha nem volt még ekkora a mezőny a 2007 óta minden évben megrendezett korosztályos világeseményen. Sőt, a Balatonon sem volt még olyan magas szintű verseny a sportágban, amelyen ennyien indultak volna.

Szalay szerint több alkalmas helyszín is lett volna a tavon, például Balatonfűzfő, de a különleges szélcsatornák miatt választották végül Balatonföldvárt, mint a déli parton az első olyan pontot, ahol elég mély a víz ahhoz, hogy szörfözni lehessen.

A magyar esélyekről annyit tett hozzá, hogy Simon Hanna révén van korosztályos világ- és Európa-bajnokunk, és ezen a vb-n is jó esélyekkel indulunk, de ekkora mezőnyben bármi előfordulhat.

„A magyar szörf nem mondható erősnek világszinten, a tenger hiánya miatt hátrányból indulunk, hiszen a nagy világversenyeket, a világ- és Európa-bajnokságokat, illetve a legnagyobbat, az olimpiát is tengeren rendezik – fogalmazott az elnök, aki maga is rendszeresen szörfözik a családjával, a legkisebb lánya, Laura ezen a világbajnokságon is indul.

A szörfözés nagyon költséges sportág, a magyar szövetség pedig szűk költségvetésből gazdálkodik, ezért is jelöltük ki elsődleges célként a gyerekek, az utánpótlás támogatását, és hosszabb távon ezzel a versenysport stabilizálását. Ebben látom az igazi feladatunkat. Ugyanakkor már beadtuk a pályázatunkat egy IQ Foil-világbajnokság megrendezésére is, ebből is látható, hogy szeretnénk az olimpiai osztály felé elmozdulni.”

Szalay Balázs 2018-ben mínuszos mérleggel vette át a szövetség irányítását, de gyorsan stabilizálta a pénzügyi mérleget, és már van tartaléka a szervezetnek, amiből tud támogatni, fejleszteni és tervezni.

A Techno293 szörfvilágbajnokságot július 20. és 28. között rendezik Balatonföldváron. Az esemény honlapja: https://worlds2024.techno293.org

Kétnapos előverseny Balatonföldváron

A világbajnokság ugyan szombaton kezdődik, de a szövetség egy ún. előversenynek is tekinthető magyar bajnoki futamot szervez a helyszínen, Balatonföldváron július 15-én és 16-án. Ez a viadal a magyar bajnokság része, a cél, hogy a hazai versenyzők a világbajnokság helyszínén szörfözzenek, így talán tudnak egy kis előnyt kovácsolni a nagy versenyre. A kétnapos megméretésen mintegy száz sportoló indul, köztük külföldiek is.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Korábban nem futott még ennyit, kibicsaklott a bokája, de megnyerte a 46 km-es versenyt
Megrohamozzák a külföldi futóturisták Budapestet: rekordot hoz a 39. Wizz Air Budapest Félmaraton
Ha magyar sport lenne, gyeptekének nevezhetnénk
Erősödött a szakmai stáb, kiváló a csapat – Magyarország készül a balatonfüredi backyard-vb-re
Üvegpadlójú hidak, amelyeknél össze kell szedni a bátorságot az átkeléshez

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción
A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.