Volt, aki matyóhímzésben úszta át a Balatont vasárnap

A tavalyinál is többen, tizenegyezren vettek részt a 42. Lidl Balaton-átúszáson vasárnap Révfülöp és Balatonboglár között, amelyet egy nappal elhalasztottak

Vasárnap kora reggel tökéletes körülmények fogadták az indulókat, később azonban megélénkült a szél, ami fokozott figyelmet követelt meg az úszóktól és a szervezőktől is, sőt, dél körül nagyjából egy órára a rajtot is fel kellett függeszteni a biztonság miatt.

A víz 26-27 fokos volt, gyenge szél és napsütés várta az indulókat reggel Révfülöpön, az úszófolyosó mellett mintegy százötven vitorláshajó „őrködött”, aki elfáradt, megkapaszkodhatott rajtuk, vagy akár ki is mászhatott pihenni. Emellett három kórházhajó, motorcsónakok, valamint orvosok, egészségügyi szakemberek, vízimentők, vízirendőrök és több száz szervező gondoskodott a résztvevők biztonságáról.

Az indulók három táv közül választhattak, a legtöbben a klasszikus 5.2 kilométeres úszásra vállalkoztak Révfülöpről Balatonboglárig. Emellett sokan a 2.6 kilométeres fél távra és a Balaton-áthúzásra is, ez esetben SUP-on kellett teljesíteni az északi és déli part közötti több mint öt kilométeres távolságot.

Elsőként, reggel hétkor profi sportolók, a junior nyílt vízi úszóválogatott egy csoportja ugrott a vízbe Révfülöpön, közülük először a veszprémi Barabás Imre, valamint a pécsi Hartmann Máté érte el a déli partot, másodpercre azonos, 1 óra 1 perc 54 másodperces eredménnyel. A hölgyeknél Juhász Janka kétszeres magyar bajnok úszó nyert, neki 1 óra 4 perc és 15 másodperc kellett ahhoz, hogy átússza a Balatont.

Több mint 1100 hazai településről és 51 országból érkeztek résztvevők. Akadt olyan hölgy is, aki legutóbb 1986-ban úszott, és 38 év kihagyás után tért vissza, de nem hiányozhatott a mezőnyből Gurbán Béla, az a 70 éves budakeszi nyugdíjas sem, aki 1979 óta egyetlen Balaton-átúszást sem hagyott ki, idén 42. alkalommal teljesítette az 5.2 kilométert. A legidősebb induló egy 84 éves úr volt, 1979 óta összesen már több mint 235 ezren úszták át a Balatont.

Úszott Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős államtitkár, Kapu Tibor, a Hunor Programban kiválasztott űrhajós és Járai Máté színész is. Czene Gábor paratriatlonos egymás után háromszor teljesítette a távot, így összesen több mint tizenöt kilométert úszott.

A Mezőkövesdről származó Bajzáth László matyó népviseletben úszta át a Balatont, ami saját bevallása szerint még mindig kisebb őrültség, mint amit néhány éve csinált, akkor ugyanis 45 kilogrammos tűzoltó-felszereléssel teljesítette a távot.

Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is részt vett az eseményen a Magyar Honvédség katonáiból, honvédelmi alkalmazottjaiból és családtagjaikból álló „úszó erőd” mintegy 400 tagja.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Korábban nem futott még ennyit, kibicsaklott a bokája, de megnyerte a 46 km-es versenyt
Megrohamozzák a külföldi futóturisták Budapestet: rekordot hoz a 39. Wizz Air Budapest Félmaraton
Ha magyar sport lenne, gyeptekének nevezhetnénk
Erősödött a szakmai stáb, kiváló a csapat – Magyarország készül a balatonfüredi backyard-vb-re
Üvegpadlójú hidak, amelyeknél össze kell szedni a bátorságot az átkeléshez

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A szerencse nem más, mint utolsó tartalékaink mozgósítása – az Eiger krónikája
Sikertelen csúcstámadás és tragédia az első magyar Himalája-expedíción
A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.